Verfechterdagen aan de Otz in september 2007

20,21,22,23 sept 2007

vaarders: Bruno, Stefan, Mark, Kris en Harry

Waterstand: de hele periode peilschaal Tumpen stabiel rond de 190 cm (net iets onder gemiddeld voor de Otz en Venter trajecten m.u.v. de Heiligkruez schlucht, daar middenwater).

Peilschaal Wenns op de Pitzbach was 41 cm, dalend. Dat is iets boven minimum stand.

Donderdag: Pitzbach

Als we langs de rivier omhoog rijden, zie ik al gelijk een passage waar ik nog maar niet vanaf wil. We stoppen en bekijken 'm van boven af. "Nee, die doen we maar niet!" Ook Mark vindt de passage te heftig om te varen. We stappen in en rijden verder omhoog. Dan, bij een brug over de Pitzbach zien we Bruno zitten op een bankje langs de rivier. De Belgen zijn net pas aangekomen, na een nachtrit. Mark en ik de vorige avond en stonden al op de camping. We schudden de handen, voor mij is het de eerste keer dat ik Bruno, Kris en Stefan ontmoet. Ik ben al een tijdje (gast)lid van Nirjhara en het werd hoog tijd om eens samen te varen. Deze "Verfechtertagen" zijn daarvoor de ideale kans. Wim zou ook mee gaan, maar die moest op het laatse moment afhaken.

Ik ben best wel zenuwachtig want ik weet totaal niet wat ik moet gaan verwachten. De sloot maakt een heftige indruk op me, en tussen de oortjes zit het even niet goed.

De allereerste bochtpassage is technisch, met gemene stenen rechtop uitstekend vlak langs de lijn. Ik besluit, op advies van mijn medevaarders, toch in te stappen. Als het niet gaat stap ik wel uit. Het begint gelijk verblokt met enigzins laag water. De bocht gaat prima en ik word gelijk wat rustiger. Misschien valt het toch wel mee....

Bruno en Kris varen voor en we komen door een mooi stukje wildwater, met leuke, technische passages. Het is niet al te breed, met niet teveel druk erop. Het gaat allemaal lekker, en we varen naar beneden.

Als Tjoepke en ik een keerwater nemen, zien we dat we naast de hoofdstroom van een passage zitten. We kunnen niet terug en stenen versperren de weg naar de hoofdstroom. Tjoepke ligt aan de buitenkant, let even niet op, en word meegenomen door de stroming tot tegen de verblokking en zit klem. Hij probeert zich los te wiebelen, en eindigt op z'n zijkant. Net als ik mn spatzeil lostrek om te helpen, krijgt hij zich los en hobbelt naar beneden. Ik traverseer zo veel mogelijk en glij langs de stenen naar beneden.

Dan komen we bij een pittige passage die verkend moet worden. Er zit een drop in met een flink gat eronder. Ik besluit om te dragen, en Mark en Tjoepke ook. Bruno vertrekt meteen en vaart netjes naar het eerste keerwater.

Wij pakken onze boten en beginnen aan een moeilijke omdraging. Kris vaart op zijn beurt naar het eerste keerwater en uit ons beeld. Als we na wat zeulen beneden komen zien we Bruno en Kris met een werplijn bezig de gepinde boot van Kris te bergen. Oops! Kris was gaan zwemmen en snel aan de kant. De boot had zichzelf vastgepind voor wat verblokking. We klauteren snel naar ze toe, maar ze zijn al klaar.

Wat verderop besluiten Tjoepke en Kris uit te stappen. Kris zijn stoeltje van zn Salto zit helemaal los en hij kan zo niet verder. Met z'n 3-en varen we verder en komen langs nog een paar mooie stukken en dan bij de drop die we vanaf de weg al gezien hadden.

Alleen Bruno vaart hem, en wij zekeren de passage met een werplijn. Bruno vaart met een perfecte boof over het gat van deze drop en mooi langs een veruitstekende steen in de hoofdstroom.

We varen verder naar de auto en krijgen nog een mooi stuk ww-3 met mooie passages.

Ruim voor de stuw stappen we uit, daar staat onze auto en met zn drietjes gaan we dan ook maar niet verder onder de stuw. We kleden ons om in de zon, en dan komen ook Kris en Tjoepke aan, die na hun uitstap omhooggelopen waren naar de mobile home van Kris.

We zoeken de camping op en de Belgen zetten ook hun tentjes op. Het is nog stil op de camping en er zijn maar een paar auto's met kayakers...

Vrijdag: Heiligkreuz(voor Bruno), beneden-Venter Ache, midden-ötz(300meter voor ons, rest voor Bruno)

'Smorgens is het koud en we komen niet te vroeg uit bed. Als we dan toch aan de koffie en het ontbijt zitten, komt een duitser Bruno zoeken. Hij kent hem via email en vraagt of Bruno de "Heilig Kreuz" met hem wil varen. Cristof, de duitser, heeft deze al meerdere malen gevaren. Bruno is nog maar net wakker en twijfelt even, ze willen gelijk weg! Awel! Laat ik het toch maar doen...zegt hij en gaat mee met Cristof en zn team.

Wij zullen vanaf de instap van de beneden Venter Ache meevaren. Over de Heilig Kreuz kan ik nix vertellen, want ik was er niet bij, maar ik geloof dat Bruno zich goed geamuseerd had :) Dus nu hebben wij een klein uurtje om rustig te ontbijten, Kris zn stoeltje te fixen en dan naar de instap te gaan.

Bij de instap van de beneden-VA wachten we op Bruno en leggen de boten vast beneden met een werplijn. Als Bruno aankomt, moet Cristof uitstappen, hij heeft zn boot en peddel stuk gevaren in de Heilig Kreuz- Kloof, er zit een flinke scheur in de boot.

Wij vertrekken, met Bruno. De beneden- Venter Ache is een prachtsloot in een bijzonder mooie omgeving. Hoge wanden omringen ons, afgewisseld met meer open stukken.

Mooie passages volgen elkaar op, waaronder een verval met een nauwe doorgang waar de stroming op een steen stond die uitstak, Bruno doet m netjes, zelf stuiter ik vol over de steen en kom bijna los.... :)

Ook komen we over een drop die erg mooi is, vlak langs de bergwand. We worden beneden opgewacht door een grijnzende Bruno. Tjoepke komt net boven het verval vast op een steen te liggen en moet uitstappen. Hij positioneerd zn boot opnieuw en vaart dan zonder verdere problemen de drop. We varen verder en komen al snel bij het eindpunt.

We hebben nog wat energie over en willen de midden-Ötz varen. Alleen heeft Mark last van zn rug, dus die houdt het vandaag voor gezien.

We vertrekken, en komen na 300 meter relatief vlak water bij de eerste passage, ww-5 en ik stap uit om hem om te dragen. Dan stapt ook Tjoepke uit. Hij is te moe en wil na de mooie Venter Ache liever niet zn goede dag verpesten door op de midden-Ötz in de problemen te komen. Ook Kris houdt het voor gezien, hij zit niet goed meer in zn boot.

Zo blijven alleen Bruno en ik over. Bruno wil zich daarom aansluiten bij de groep die voor ons vaart en die snel inhalen, en gebaart naar mij ook uit te stappen. Jammer, ik wilde nog wel verder, maar Mr Guide beslist anders...

Mark rijd mee langs de weg en laat ons koukleumend achter, hij heeft de sleutels en daar staan we dan. Na een tijdje wachten en nog geen Mark in zicht lopen we terug naar de camper van Kris, de boten laten we achter. Via een raampje breken we in en kunnen dan van binnenuit de deuren opendoen. Snel doen we droge kleren aan.

Als Mark met Bruno terugkomt (en onze boten) verstoppen we ons, ze kijken verbaasd en lachend komen we weer tevoorschijn. :D Zo heeft Bruno er vandaag 3 trajecten opzitten.......Als we op de camping aankomen staan er nu toch al behoorlijk wat kayakers, allemaal met dikke boten.

Zaterdag: Boven-Venter Ache en Boven-Ötz

Vandaag willen we het stuk Venter Ache varen boven de "heiligkreuz klamm". Er is nog genoeg water voor. Dit traject is veel technischer dan de benedenloop, en loopt meestal door open stukken natuur. Er zit veel verblokking in. Het is een mooie run, zeker de moeite waard en continue ww-3.

De 1 passage draag ik over, aan het einde van een vaargeultje zitten er mij teveel blokken recht in stroming. Ook Mark vaart deze niet.

De anderen komen zonder problemen beneden. Ergens onderweg moet Kris nog eens zwemmen en bezeert hierbij zijn knie een beetje. Toch stapt hij lachend door het water heen om terug naar de overkant en ons te komen.

De zon lacht ons tegemoet, net als alle andere dagen tot nu toe en zo varen we genietend naar ons eindpunt.

Ook stond de boven-Ötz op het progamma voor vandaag. Dus gelijk rijden we om naar de volgende instap. Kris heeft er genoeg van voor vandaag en rijd na ons vertrek terug naar de camping, vanavond zijn er spelletjes en hij gaat daar dan maar de eer van Nirjhara verdedigen.

We varen weer eens op een zeer mooie sloot. Echter zijn we, behalve Bruno, nu toch wel aardig moe aan het worden, waardoor het varen niet altijd even netjes gaat. Waardoor er weer nog meer energie nodig is om de fouten die er dan worden gemaakt te corrigeren. Ikzelf ga daarom ook voor de eerste keer dit weekend op mn dak (na een paar bijna's) , maar rol weer vlot overeind.

De boven-ötz is vergelijkbaar met de boven-Venter, maar dan net iets minder pittig. Brede stukken met veel verblokking, afgewisseld met mooie passages en walsjes. Ik ben eigenlijk te moe, maar we zijn nu eenmaal hier, en we halen alles uit deze vaartrip. Wel ben ik blij als we bij de camping aankomen. Met de boten op de schouder lopen we het campingterrein op , waar de "Games" al in volle gang zijn.

Kris heeft zijn team zover gekregen om de naam Nirjhara te adopteren, goed zo, Kris! En zowaar! Kris en zijn team worden eerste! Zijn prijs is een glas bier :D S'avonds zal het nog lang rumoerig zijn op de camping, alleen Bruno gaat vroeg te bed. Wij zuipen zijn deel wel op :D

Zondag:

De volgende dag vertrekken de Belgen smorgens met de mobile-home van Kris. Mark en ik zouden ons eigenlijk bij een andere groep aansluiten om nog eens de beneden- Venter Ache te varen, maar we besluiten om een relax-dagje te houden, na de zuip-partij van vannacht. Dus vervoegen wij ons op een terrasje in Oetz, en wandelen langs de Wellenbrucke-strecke.

Het is bloedmooi weer, en sávonds gaan we nog wat eten in Langefeld. Dan vroeg naar bed , want morgen rijden ook wij weer naar huis.

Dont worry, be happy/ groeten, Harry

Waterstanden:

Donderdag Pitzbach:

Vrijdag Venter Ache :

Zaterdag boven Venter Ache, boven Otz: