Rettenbach, juni 2005

We zitten in het Salzkammergut en hebben zondag de Lammertaler Öfen gevaren en vandaag, maandag, de Koppentraun. De Koppentraun ligt dicht in de buurt, we hebben een huisje net een kilomter van het uitstappunt af. Dat betekent vroegop de rivier en ook voreg er weer af. Het geeft ons de mogelijkheid vast te gaan verkennen voor morgen. Ik heb de Rettenbach in mijn hoofd zitten, 5 km WW IV met aan het einde een afsluitende kloof met een WW VI waterval.

Gelukkig zit er vlak voor die waterval een uitstap mogelijkheid. Enig nadeel is dat die slecht te herkennen is (voor de eerste keer) en dat je er dus het best een rood lint o.i.d. op kan hangen.

Niet onverstandig om een dag van tevoren dus eerst maar eens te gaan kijken. In Bad Ischl vinden we snel de weg naar rechts richting Rettenbach wildnis. Bij Gasthof Rettenbachmühle begint de bosweg richting Rettenbachalm, het instappunt. Aan het begin van de bosweg loopt een pad naar de brug vanwaar je de afsluitende kloof met waterval goed kan bekijken.

We schatten het hele verval op ca 5 meter hoogteverschil in. Onderin is de doorgang circa 1 meter breed (bij deze lage waterstand) en steekt er links een rotspunt in de vorm van een oor uit. De kans dat je hier met een rotklap tegenaan wordt gegooid is groot. Levensgevaarlijk dus en eigenlijk niet om te dragen als je er eenmaal vlak voor zit.

Vanaf de brug waar wij kijken zien we wel wat mogelijkheden om weer in te stappen om de laatste vervallen in de kloof te kunnen varen. Alleen, is dat dan nog de moeite waard?

Mmmmm, het ziet er wel leuk uit, maar niet al te moeilijk meer.

We bekijken de uitstap voor de waterval. Die is circa 500 meter hoger waar langs de weg wat parkeerruimte rechts is. Bij een van die verbredingen kun via een, niet al te steile, naar het keerwate beneden komen waar een een kleurige lap o.i.d. op zou kunnen hangen.

W rijden verder naar boven en verkennen de Rettenbach uit de auto, alle passages zien er doenbaar uit. Het is wel erg laag water.

Bovenin, waar de Rettenbachalm begint vormen twee stromen samen de Rettenbach. Hoger instappen is bij deze waterstand niet mogelijk. We combineren alle factoren, de onduidelijke uitstap voor de waterval, het lage water en het aankomende slechte weer. De beslissing is snel genomen, we gaan door naar Landeck. Geen Rettenbach dit jaar.

Het einde van de week, wij zijn lekker aan het varen op, Hornbach en Sanna, in het Salzkammergut heeft het flink geregend en onze vaarmaten van eerder deze week, Monique en Bruno, varen donderdag de Grimmingbach en hebben vrijdag voldoende water om de Rettenbach te varen. Hieronder een impressie van dit schitterende riviertje.

Mooie rotskanalen in een schitterende kloof

Walsjes

mooie drops

Steeds weer lage kloofjes waar het water doorheen bobt

Het uitstappunt vlak voor de waterval

Rivier informatie:

Het betreft hier dus de Rettenbach die bij Bad Ischl in de Traun uitmondt!

Rettenbach: 5 km WW IV, afsluitende kloof met WW VI-X waterval. Daarvoor uitstappen, hij wordt wel eens met hoog water gevaren, de landingsspot is dan minder gavaarlijk omdat het water tot ver boven het oorvormige rotsblok komt (ook dan echter: mij niet gezien).

Instappunt: 5 km omhoog rijden en als je op grote open plek komt ergens daar net onder een instappunt zoeken. Hangt een beetje van de waterstand af. Helemaal boven deze open plek, de Rettenbach Alm" scheint nog een kloof met dubbele waterval te zitten WW V of zo.

Er zitten diverse kloofjes in de rivier en een paar mooie bobbanen en verblokte passages met namen als "das Kanonenrohr"en "das blockkatarakt".

Halverwege zit er een brug met een peilhuis. Ook hier kun je instappen en alleen de laatste 2-3 kilometer varen. In dit stuk ook weer diverse kleinere kloofjes met verblokte passages.

Als de Rettenbach rechts langs een reusachtig rotsblok versmalt en omlaag valt begint er weer een kloof met diverse passages.

Hoe herken je het uitstappunt: na een kort rustig stuk begint een smalle kloof met hoge wanden. De rivier verdwijnt met een scherpe bocht naar echts. In de binnenbocht zit een wals. Buitenbocht houden. Er volgt een groot keerwater. Vanaf hier een voor een naar het volgende KLEINE keerwater rechts varen en daar uitstappen. Als het goed is hangt hier die rode lap die je tijdens de heenreis hebt opgehangen (-;). Vaar je hier voorbij? Dan schijn je rechts voor de waterval nog een keerwater te hebben (zonder uitstapmogelijkheid) en vandaar kun je, waterstand afhankelijk denk ik, naar links traverseren en voorzichtig daar op de rotsen klauteren. Je kant dan via de wand om de waterval heen klauteren en met alpinestart weer instappen. Dit lijkt mij geen aanrader...

Waterstand voor het deel boven de brug: 160 = laag, 180 = midden, ?? = hoog

Waterstand voor het deel onder de brug : 180 = laag, 195 = midden, ?? = hoog

Je kunt de rivier vanaf de weg vaak inkijken. Het beste is op eigen waarneming af te gaan.

Met dank aan Monique van Oeckel en Bruno de Witte

Menno