Alpenweek eerste editie 1993

In 1993 heb ik voor het laatst Koninginnedag in Nederland gevierd , want alle andere jaren was ik met een stel kano-fanaten op pad in de Alpen. Zo ook dit jaar. De keuze voor het gebied had heel wat voeten in aarde gehad : op de jaarlijkse bierproef avond werd zwaar onderhandeld : Zwitserland, Salza of Lienz. Na zes rondje bier en drie rondjes stemmen viel de keuze uiteindelijk op LIENZ.

Een vervelende bijkomstigheid was echter wel dat de twee trouwste Alpen gangers verstek moesten laten gaan : Paul en Menno hadden nog wat probleempjes op te lossen bij een bekende gloeilampenfabrikant uit het Zuiden des lands (wordt vervolgd). De overgebleven groep bestond uit 14 personen waarvan 9 vaarders ( Jan , Gertjan, Saskia , Saskia en Ruud , Ruud, Roel , Frank , Frank ) en 5 allround vakantiegangers (Emmie ,Inge en kids).

Vrijdag 30 april is voor de meeste deelnemers de aangewezen reisdag. Na een voorspoedige trip zitten we 's avonds met een biertje en twee gloeiend hete grill-platen door te stomen in een Oostenrijks restaurantje. Een lekker begin van de zevende editie van de Batavieren Alpenweek.

Zaterdag 1 mei kan er gevaren worden : de Drau is een geschikte start rivier (?). Alhoewel : 50 meter na het instappunt ligt een mooi wasbordje dat bij deze (relatief lage) waterstand toch wel lastig is. Gevolg : diverse vastlopers . Verder bied de rivier inderdaad wat we verwacht hadden inclusief een mooi stukje slalom parcours met tollende keerwatertjes , waarvan er eentje zelfs van onder wordt bekeken. Tot slot nog een mooi speel-walsje op de Isel , vlak voor het uitstappunt. 's Avond wordt er Chili-con-prutje gekookt .

Ruud op de isel

Zondag 2 mei : Het weer van vandaag komt rechtstreeks uit de folder : Strak blauwe lucht en lekker warm. Het beloofd een mooi dag te worden (alhoewel?) .

De planning voor vandaag : de Mll. Ons verkennings tochtje leert echter al snel dat hier te weinig water is, dus terug via Lienz naar de Isel. Net als zaterdag hebben we ook hier te maken met een leuke passage kort na het instappunt. Deze keer probeert Gertjan een kei in de stroomversnelling weg te koppen. Gevolg : zwemmen, bloed, zwaluwstaartjes en voor de zekerheid een bezoek aan de EHBO in Lienz.

Gert Jan na de keikopperij op de Isel

Gert-Jan wordt snel geholpen bij de EHBO balie (zou dat iets te maken kunnen hebben met de natte surfpakken en de bekende Lifa-luchtjes ??) Dus een kwartiertje later verlaat G-J het ziekenhuis met een mooi wit verband op z'n voorhoofd en (naar later blijkt) een van de weinige foto's van deze Alpenweek : een rntgen opname van z'n schedel.

Bata-schedels zijn hard! Had je die kei in de Isel eens moeten zien!

Nadat we de "niet vaarders" die net terug keren van een wandeling bij de Dolomieten-Hutte verrassen met G-J z'n avonturen zie ik nog kans om me aan te sluiten bij het groepje vaarders dat inmiddels halverwege de Isel is aangeland. Gelukkig resteren nog een paar leuke vervalletjes en een prachtige loopgolf waar o.a. Roel een paar mooi sprongen maakt.

's Avonds Pasta, Pizza, sterke verhalen en een ijsje toe.

Het broodjes ritueel in de ochtend

Maandag 3 mei : We branden de tent uit : 25 graden. Na de gebruikelijke rituelen van broodjes en gebakken eieren gaan nogmaals de Drau bestormen. G-J is ook weer van de partij : De afgeplakte hoofdwond prijkt als een trofee onder z'n helm. De keien helling achter het instappunt heeft nog minder water dan zaterdag, dus wordt het record gebroken : 6 minuut 14 duwen/trekken/ hakken/wrikken op een wasbordje (gefeliciteerd Jan !).

Na de uitlaat van de centrale heeft de rivier gelukkig meer water en spoelen we dus binnen een half uur naar het slalomparcours. Saskia van C.. heeft hier op ons gewacht en stapt na de lunch ook in de boot voor het tweede deel van het traject. Het ijsje op het uitstappunt hebben we dan ook echt verdient. Samen met Ruud A. en Saskia H. rijden we een verkenning rondje naar de Gail :Prachtig dal (ooit uitgeroepen tot mooiste dal van Oostenrijk), nog mooiere rivier en een ideale waterstand, een echte aanrader dus.

Op de camping wacht ons een lekkere pot macaroni, want de "thuisblijvers" hebben weer goed voor ons gezorgd.

Dinsdag 4 mei : Vertrek richting Gail. Of de flits langs de weg iets te maken had met onweer of met de snelheid van Ruud A. is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Het mocht de pret niet drukken want terwijl de rest een bezoekje aan Itali brengt varen wij een mooi stukje Gail. Het mindere weer en de bomen in de rivier doen daar geen afbreuk aan, alleen jammer dat het uitstappunt alweer zo snel in zicht komt, want Ruud A. is ook op het water erg snel (vooral als hij nodig moet).

Deze avond is het weer tijd om buiten de deur te eten : Gelokt door het bord "Tagesmenu 98 OS" schuilen we voor de regen. Uiteindelijk eet niemand het een Tagesmenu (Nudeln), maar kiezen we allemaal iets van de kaart . Conclusie : reclame werkt !

Woensdag 5 mei : De regen houdt aan : 42 mm in Gotschach Mauthen moet dodelijk zijn voor de Gail, dus kiezen we voor de derde keer de Drau ( bruin, veel golven en minder keerwater dan de eerste twee keer). Het bepalen van het instappunt kost wat meer moeite dan normaal. "Groepsproces" noemen ze dat geloof ik.

Uiteindelijk stappen we met z'n drien 2 km hoger in, net onder de dubbele stuw : een spannend verval en nog een paar leuke passages en we zitten al bij het vertrouwde instappunt waar de rest minus Roel , Saskia C (beide rustdag en Frank S. (helm vergeten) klaar staat. 200 m verder houdt G.J het voor gezien en met 5 vaarders zakken we in record tempo de Drau af. Het slalomparcours is niet te herkennen (poortjes in het water en veel overspoelde stenen). Vlak voor de brug bij de samenvloeiing met de Isel heeft Jan wat moeite met kiezen : links of rechts langs de wals ; resultaat : een potje WW-zwemmen. Ondanks dit oponthoud staan we al om 14.00 weer aan de kant : tijd voor een tweede rondje. Tenslotte heeft Frank S. de eerste gemist en Ruud & Ruud hebben nog wel zin een extra ritje.

Inge heeft 's avond weer aardig haar best gedaan en een flinke pot goulash op tafel getoverd.

Donderdag 6 mei: Ontbijt met Bauernspeck und Eier op "Ilegale"-broodjes, en dan op naar de Isel.

Het slechte weer (9 graden, regen en wind) vraagt om speciale maatregelen : extra shirtjes, steamers, en gecombineerd lang/kort neopreen worden aangerukt. Het lijkt wel wintervaren.

Gert-Jan neemt wraak op z'n kei en we varen met de hele club de eerste 10 km van het traject. Het weer eist z'n tol en dus wordt de groep uitgedund met z'n vieren varen we door tot Lienz om de mooie passage voor de verkeersbrug te varen. De tip van Menno "mooi om eerste keerwater middenin rechts te pakken en over te surfen" volgen we maar niet op, waarschijnlijk is dit in de zomer wel mogelijk (watjes! red.). Tussen het varen en het eten wordt nog een volledig tafeltennistournooi afgewerkt : Emile daagt iedereen uit en verslaat de nodige Batavieren !

Na mooi varen is het goed kippen eten, maar hoe doe je dat als de Batavieren kippenmeester Staay er niet bij is ? Nou dan rij je gewoon langs de plaatselijke poelier en je haalt 8 gebraden kippetjes : SMULLEN !

Vrijdag 7 mei : DE LAATSTE VAARDAG. Tijd voor een lekker toetje : de bovenloop van de Gail. Vijf vrijwilliger hebben zich gemeld voor deze expeditie (Saskia H, Roel, Frank S, Ruud & Ruud). Jan en Frank van M. Begeleiden de troep als chauffeur en cameraman. De waterstand blijkt nog steeds goed : ca. 90 cm. Na 500 m varen en het overdragen van een boomstronk-passage nemen we afscheid van de begeleiders. Naar mate het traject vordert wordt de rivier minder overzichtelijk en de passages zwaarder, maar Ruud A en Roel doen goed werk als voorvaarders en de rest volgt gedisciplineerd. Er lijkt geen eind te komen aan de talloze bochten, vervallen, walsen, steile rotswanden en vele stenen. Dus halverwege lassen we even een pauze in om het adrenaline peil weer even te laten zakken. Gelukkig blijft het bij die ene overdraging aan het begin, maar de Gail blijft spannend tot de laatste bocht. Wat mij betreft komt het uitstappunt dan ook net op tijd : met het schuim op de mond en een lichte adrenaline vergiftiging beindig ik deze schitterende tocht.

Alvorens we sterke verhalen op de camping kunnen vertellen trakteren we ons zelf nog op een Heisse Shoko met Strudl. Terug gekomen in Lienz kunnen we bunkeren in de Tiroler Stube (een tip van Menno die we wl opgevolgd hebben).

Zaterdag 8 mei :Gert-Jan en Emmy zetten hun vakantie voort met de Canadees, de rest is er minder goed aan toe : de terug reis moet beginnen : 8.00 hr. Broodje bij de super en dan karren maar. Als troost nog een laatste koffie met Strudl met zicht op de Alpen : OOSTENRIJK VAARWEL

NASCHRIFT : Op het moment dat ik het verslag van de eerste Alpenweek van 1999 af zit te ronden, is de tweede week in volle gang : Menno, Paul en Hans v.d. S. zitten aan/op of in de Durance. En zelf heb ik stiekem het afgelopen weekend met Paul en Menno meegevaren op de Guil en de Guisanne. De avonturen van deze tweede Alpenweek mocht ik toen nog niet prijs geven.

Ruud Keesom