Na 2 weken in Slovenie, bleek het varen ons niet genoeg, en werden we door Guido (oudlid van Euros), uitgenodigd om met zijn broer en vader te varen in Oostenrijk, die 2 weken na de GoSlo ook in de Alpen zouden varen.

 

De familie bleek niet vies van een goede Wiener Schnitzel + hefe Weizen, en na een hartelijke welkomstmaal in het dorpje Amlach, was het een gezellige aftrap voor de rest van een (voor ons) zeer geslaagde vaarweek.
Op sleeptouw genomen door de lopende Rivier-Encyclopedie Eric, en zijn zoons als wildwatergoden (geen boot was ze te klein), hebben we een aantal leuke nieuwe rivieren kunnen bevaren, en onze vaar-horizon kunnen verbreden (en verdiepen) ;).

Dank voor jullie gezelschap jongens, en dit smaakt naar meer!

 

Dinsdag 22-05-2018: 

Gevaren: Isel (ww II-III)
Door: Hein, Tobias, Guido, Eric, Marjolein

Waterstand: 300 cm (Lienz-Isel), midden-hoog

Instappunt: Kalserbach

Uitstappunt: Ainet

ww heinlein 201805 1 

Eerste riviertje in Oostenrijk, meteen maar even een dikke volume-rivier, waar we meteen met grote golventreinen, hoge keerwaters, diepe gaten, en andere ongein werden geïntroduceerd. Toch wel weer even wennen. Een leuke rivier, met veel mogelijkheden tot surf/slalom/boof (of om je helm te soppen als je niet oplet), en door zijn breedte goed overzichtelijk. Geen bomen, maar vooral stenen die in de weg kunnen liggen, of leuke keerwaters maken. Ergens halverwege zat nog een aangelegd slalomstukje, waarin we lekker konden zigzaggen.

ww heinlein 201805 1

Het hele stuk tot aan in Lienz bleek ons toch iets te veel (20 km), en we hebben ons met 2-3 uurtjes varen prima vermaakt tot aan Ainet. (Daarna zou een redelijk lang stuk WW II zijn tot aan de eerstvolgende passage, dus daar pasten we voor met de aangekondigde regen).
Leuke rivier om ook de nieuwe vaarmaatjes eens te besnuffelen van beide kanten, en te zien wat ieder kon/verwachtte.

ww heinlein 201805 1

 

Woensdag 23-05-2018:

Gevaren: Untere Gail (ww III-II)
Door: Hein, Tobias, Guido, Eric, Marjolein

Waterstand: 80 cm (Maria Lugau), midden-hoog

Instappunt: Birnbaum/Nostra

Uitstappunt: Kötschach

 ww heinlein 201805 1

Een stuk breder als het bovenstuk van de Gail, en daardoor wat minder spannend (zie stukje donderdag). Desalniettemin stond er ook hier een leuke druk op het 1e stuk. De druk wordt wel geleidelijk minder, aangezien de rivier breder wordt. De rivier begon met WW III, en vlakt langzaam wat meer uit naar een II, met hier en daar nog een leuke passage erin. Voor de heren was dit het midden van de week, dus een prima dobberstukje om even bij te komen (zij hadden ook nog de Rissbach, Eisack, en Drau gevaren eerder deze week). Niet onvermakelijk, met zeker leuke passages, en vooral ook landschappelijk een leuke rivier om te varen.

ww heinlein 201805 1

Op het einde toch maar even de bordjes gevolgd (Baustelle, wat zoiets betekend als: Pas op Enorme Stuw!) en braaf uitgestapt, om vervolgens het wasbordje van Kötschach nog wel even mee te pakken. Hij was leuk! Sorry Koen voor je boot, maar hij stuiterde lekker naar beneden ;).

Uiteindelijk moesten we na het varen nog een camping zoeken, en hadden we achteraf net zo goed in de boot kunnen blijven zitten tot in het dorp, gezien de camping zo goed als aan de rivier lag. Maar ja. De camping was een unicum….gemiddelde bezoeker als we de Campingbaas moeten geloven: rijdt een Tesla, is dol op mierenhopen, wil na het varen lekker afstomen in de Sauna, drinkt lokaal gebrouwen Oostenrijkse Pale Ales, en scheidt al het afval tot op het laatste velletje ;)
Een life-style camping zullen we maar zeggen ;). Wel tof dat ze een goede droogruimte hadden, en echt niet vies waren van Kayakkers. En dat echte kayakkers niet vies zijn van een beetje Skottel-braai. Tobias heeft zijn koks-kunsten kunnen botvieren op zeer lekkere Kiplapjes van de Lidl in hun meegrachte grill, en ons compleet kunnen verzadigen.

Nog een verdwaalde regenbui in de avond gehad, maar de ochtend was flink zweten, en net geen 35 graden :P

 

 

Donderdag 24-05-2018:

Gevaren: Obere Gail (ww III+)
Door: Hein, Tobias, Guido, Eric, Marjolein

Waterstand: 80 cm (Maria Lugau), midden-hoog

Instappunt: Untertilliach

Uitstappunt: St Lorentzen

De Obere Gail bleek een stuk interessanter, zeker op de eerste meters van de instap. We kozen ervoor om iets hoger dan Maria Lugau in te stappen, en werden meteen getrakteerd op 2 bomen die over de hele rivier lagen. De eerste was vanaf de brug meteen al te zien, dus werd onze instap. Een leuke himalaya-start voor sommigen, en ietwat voorzichtiger instap voor anderen. Het bleek al snel dat de druk vrij hoog was, de keerwaters klein, en het moeilijk te zien was of er gevaren waren. Dat zou zich in het eerste deel van de rivier zeker doorzetten.

ww heinlein 201805 1

Tobias voer voorop vandaag in zijn vissersbootje, en heeft menig bocht mogen scouten vanaf de kant, omdat er toch echt geen keerwaters zichtbaar waren vanuit de boot. Zo bleek na ongeveer 200m dat een goede keus was, en we daar de 2e boom tegenkwamen, die toch wel een ernstig obstakel vormde over ook de gehele rivier. Aussteigen dus!

ww heinlein 201805 1

Marjolein zat in het eerste deel niet lekker in de boot, en verkoos ervoor om terug te lopen met boot en al, en om de rest met de auto af te leggen. Soms heb je je dag niet. De rest vervolgde de tocht, maar het was uitkijken geblazen. Verderop nog een paar keer versperringen (over een deel van de rivier/passage) tegengekomen, dus ik was zeer erkentelijk dat Tobias op veilig voer, en zodra hij iets niet kon zien, is gaan scouten.
Dat maakt deze rivier zeer interessant om te varen, WW technisch in het begin zit niet zoveel, behalve dat de kleine keerwaters die er zijn, je ook echt moet hebben, ivm gevaren van bomen/takken (en de toch wel wat hogere druk).

ww heinlein 201805 1

Verderop verbreedde de rivier zich iets meer, kwamen er geleidelijk meer stenen in de rivier, die zorgde voor leukere passages. Wat dat betreft was het een dag met van alles erin: druk, bomen, kleine keerwaters, gaatjes (hier en daar wat groter dan gewenst ;)), walsjes, leuke golfjes, en hier en daar verblokte stukjes, allen onder het genot van een mooi Oostenrijks landschap, waarin steile wandjes zich afwisselden met brede weilanden.

Eric besloot na zijn zwempartij toch maar uit te stappen (het koude water, de lange bergingsactie op de boot, en de scherpte die eruit waren eisten hun tol). Daarna gingen we met zijn 3en verder onder het genot van een aantal leuke passages, meer waterdruk, en voorbijschietende weilandjes.

ww heinlein 201805 1

Die weilanden bleken allen uitgevoerd met dezelfde type houten huisjes, waardoor het op het einde toch wat zoeken was naar het uitstappunt…. (dit huisje? Nee toch andere bocht, met een steil wandje er tegenover…. Enz enz).

 ww heinlein 201805 1

Typische boeren schuren aan de boven Gail

Eenmaal daar aangekomen (uiteindelijk was het toch herkenbaar), bleken we er toch al 5 uur over gedaan te hebben, door alle scout- en reddingsacties, dus was St Lorentzen ook echt het uitstappunt, en besloten we de kloof te bewaren voor een volgende keer. Die schijnt dan ook wel supermooi, en een beetje heftig te zijn ;). Lein trakteerde nog op lokale schapenworst en kaas, wat een mooi toetje was na zo’n intensieve vaardag.

 

Vrijdag 25-05-2018:

Gevaren: Lieser (ww II-III)
Door: Hein, Tobias, Guido, Eric

Waterstand: 170 cm (Gmünd ), midden-hoog

Instappunt: Gmünd 

Uitstappunt: Spittal ad Drau (voor de kloof)


De laatste dag was even zoeken naar een geschikte rivier die enigszins op de terugweg lag. Daarbij kwamen we uit bij de Lieser, die redelijk OK stond, niet hoog, niet echt laag. Een mooie rivier, met een aantal leuke III (+?) passages erin, maar leuk afwisselend. Genoeg tijd om even uit te dobberen, en dan weer aan te kunnen zetten voor de volgende passage.

Het duurde even voordat Eric en Lein een geschikt uitstappunt hadden gevonden, de rivier gescout hadden, teruggereden waren, en verder gescout hadden. Ach…..we hadden een lekker zonnetje :)

De eerste passage was na ongeveer 8-900m, en wel het scouten waard met alle stenen die er lagen. Zowel links als rechts naast het eilandje interessante routes. Uiteindelijk bleek compleet over links varen een prima optie, en kon je aardig wat stenen/walsjes ontwijken.

Daarna was het weer even rustig, tot de volgende bochtenpassages zich her en der aandienden. De rivier volgt de weg, en er staan af en toe interessante wandjes (deels beton, deels onderspoeld).

ww heinlein 201805 1

Op ongeveer de helft zat een enorm leuke speelgolf. Eentje die over je schouder meekijkt, en je heel snel wegzet als je niet genoeg terugkant. Tobias en Guido hebben zich hier heerlijk in vermaakt, en de nodige flatspins en backflips geprobeerd. (Ik hield het bij surfen, wat zo af en toe best OK ging ;)

ww heinlein 201805 1

Een leuke rivier, die bij meerdere waterstanden verschillende dingen voor je kan betekenen.

ww heinlein 201805 1

We zijn uiteindelijk voor de kloof uitgestapt, maar ook daar zit dus nog even een of twee passages voor het einde, wel leuk!

Minder leuk, dat je dan uitstapt, en je peddel gescheurd bleek te zijn……..vorig jaar gekocht, dus toch maar even langsgebracht bij de winkel op de terugreis, om te kijken of Familie Kober hier niet een nieuw blad op kon zetten…

Maar ja, klein stukje doorstiefelen tot aan Munchen, en op een prima campingkje (ze hadden Bier-automaten!) nog even alle restje opgebraaid, en lekker kunnen afsluiten. Het varen was geweldig, de kampverhaaltjes sterk, en het gezelschap boordevol achterhoekse humor. :)