Salza 2002, dinsdag

Traject: de Erzbach bij Hieflau

Peilschaal Erzbach: 280 cm  op www.kajak.at. Ik denk dat dit een net boven gemiddelde waterstand is. In de oude Flussfhrer staat 260 als hoog water en op internet 280 cm. Het was naar mijn inschating zeker geen hoog water, net boven gemiddelde waterstand. Ook voor de Radmer is dit wat mij betreft een net boven gemiddelde waterstand.

Als eerste had ik het plan de Radmer met de hele club vandaag te varen. Omdat we echter de moeilijkste stukken niet konden vinden en er veel bomen over de rivier lagen werd besloten voor de Erzbach te kiezen. De Radmer gaan we donderdag wel doen met een paar man.

De Erzbach stroom vlot door en heeft meer water dan je vermoed als je op de kant staat (misschien toch hoog water? Nee, echt niet!).

Over het hele stuk komt de moeilijkheidgraad niet boven WW III uit. Een stuk is echt mooi met een paar stevige walzen, grote blokken en flink verval.

En dan was er natuurlijk nog een vies stuwtje ergens voorbij de helft. Je ziet hem amper aankomen en dan zit er maar een ding op: gas geven en doortrekken. Paul, John en ik gaan er goed af. Saskia komt in het meest zuigende naar beneden en zit direct vast in de wals. Na flink heen en weer gesjor kan ze de boot eruit trekken.

Oeps! zullen we hier maar eens met een lijntje gaan staan en foto's maken? Ja, goed idee. John met de lijn en ik met het toestel. De eerste groep wijzen we netjes de goede doorgang. Dat levert weinig spectaculaire foto's op.

De volgende groep dirigeren we dus naar het meest zuigende deel van de wals (Ratten zijn het!). Iedereen redt het, behalve Ron, die komt op zijn dooie akkertje over de rand zetten en zit direct vast in de wals. Eenmaal ondersteboven spoelt hij door.

Alleen jammer dat Ron toen al besloten had geen rolpoging te doen. Zwemmen dus.

Jan is in tegenstelling tot Ron de wals al voorbij voordat hij door de steun heen zakt. Ook hij besluit tot een snelle verlating van de boot en kan even later gaan hozen.

Daarna komen er nog wat zijriviertjes bij waarna we flink golvend doordenderen naar het uitstappunt.

Al met al een leuk riviertje op voorwaarde dat er flink veel water staat.

Hoofdpagina | zondag | maandag | dinsdag | woensdag |donderdag | vrijdag

Menno