Wat doe je als er weinig wildwater vooruitzichten zijn voor de komende tijd, je kijkt eens naar de films en verslagen op de Batavieren site.

Wat ik daar onder andere miste was een verslag van onze eerste alpenweek in 1993.

Eerst eens gekeken of we er nog foto’s van hadden, of een oude boomstam. Foto’s wel, geen boomstam met een verslag gevonden, wel een van april 1993 met in de agenda op 28 april bespreking WW-Week Slovenië. Ook hier al een gebied keuze die het uiteindelijk niet werd, op naar Lienz was het. Ook was deze week niet in de nu gebruikelijke week 18 maar in week 20 (15-23 mei).Van de ca 20 deelnemers zijn er nu nog 4 lid, Menno, John, Hans en Hans.

Als voorbereiding op de alpenweek ben ik  behoorlijk wat weekenden naar de Ardennen geweest, en veel naar het zwembad om te leren rollen. Dat leren rollen was wel een must voor mij, want al was ik daar nog een jonkie van iets in de 30, soepele heupen en gewrichten had ik ook toen al niet. Hoopgevend was wel dat ik op een tocht op de Ourthe, ergens op het traject Nisramont-Maboge voor het eerst op stromend water rolde.

Dus op naar Lienz, met Joyce en mijn net tweedehands gekochte Prion Canyon en Joyce haar splinter nieuwe paarse piranja rotobat.

ww alpenweek 1993 2

Aangekomen op camping Falken in Lienz zo ziek als een hond, ik had pas longontsteking gehad (nee, geen vroege corona!), schijnbaar nog niet genoeg uitgerust. Voor de zekerheid de eerste paar dagen toch maar niet gevaren en overnacht in hotel Falken naast de camping in plaats van een vochtige tentplek.

ww alpenweek 1993 1

De precieze volgorde van de vaar dagen heb ik niet meer helemaal voor ogen, maar volgens mij is er de eerste dag gevaren op de Drau en de tweede dag op de Isel ( red: ik denk Drau, kort traject met Slalomparcours, tweede dag Möll),

ww alpenweek 1993 3

Roel Dijkema op de Drau

ww alpenweek 1993 4

Joyce in de pikspliternieuwe rotobat

ww alpenweek 1993 5

Joyce heeft beide dagen wel gevaren. Op het slalom parcours op de Drau had Menno bedacht om wat reddings oefeningen te doen wat een behoorlijke chaos gaf, of zoals we nu zeggen de gebruikelijke, lijnen overal, behalve waar ze moesten zijn :).

ww alpenweek 1993 14

 

ww alpenweek 1993 13

 

ww alpenweek 1993 12

ww alpenweek 1993 15

Volgens mij ben ik de derde dag weer gaan mee varen, volgens mij op de Drau (red: ja, hogere traject, helemaal door tot en met slalom parcours) . Gelukkig was mijn rol rotsvast, de rest van de week toch zeker een 20 tal keer nodig gehad. Veel van de tocht kan ik me niet voor de geest halen, behalve dat de stroom toch wel wat heftiger was dan in de Ardennen. En dat Jasper het ergens op de tocht erg leuk vond om ergens in een gat te duiken, dan een seconde of 10 te verdwijnen en ergens 10 meter verderop weer tevoorschijn te komen.

 

Lang gespeeld op het slalom parcours in de stijl combat pedelen onder leiding van hoofd animator Menno.

ww alpenweek 1993 9

Ron Does op de Drau

ww alpenweek 1993 10

Sandra op de Drau

Dan dag 4 op de Isel, bij de instap (red: raftcenter bij monding Kalserbach) meteen een behoorlijk golven trein. Weet dat ik meteen moest rollen, boven kwam, Hans P al zwemmend voor me zag opduiken, en hem met veel moeite aan de kant heb gebracht inclusief nog een rol.

Was een mooie test voor de groep in redden weet ik nog, ongeveer een derde van de club was aan het zwemmen. Verder kan ik me de vele walsen en golven treinen nog goed voor de geest halen (red: meeste heftige walzen zijn nu genaturaliseerd, ze hebben de steile stuwen afgevlakt). Dit was ook jammer genoeg de laatste dag dat Joyce op wildwater zat, nadat ze compleet ondersteboven was gevaren in een wals door zijne lompheid Jasper, was voor haar de lol eraf.

Dan dag 5 de Gail, dit was een stuk makkelijker weet ik wel, maar veel kan ik me hier niet van herinneren, behalve dat we bij de uitstap (houtzagerij? red: correct) over een soort houten plankier een metertje (red: of 2) naar beneden vielen ( Traject: Birnbaum - Kotschach-Mauthen).

ww alpenweek 1993 22

Dag 6 hebben we de Lieser gevaren, weet dat ik het best heftig vond, erg blij was met mijn bolle Canyon, en erg veel heb moeten rollen. John moest na het koppen van een steen opgeven, Joyce en Anke (van Haaren)  zijn met hem een hechtinkje gaan halen in Spittal.

ww alpenweek 1993 21

Hans op de Lieser

Als eerste officiele Alpenweek was het een fijne week , met toe ook al zeer voedzame maaltijden (oa Fietsklem-speciaal), fratsen met een plastic metgezel, en op zijn tijd een biertje, dus met andere woorden niet veel veranderd de afgelopen 27 Alpenweken.

ww alpenweek 1993 6

ww alpenweek 1993 6

 

 

ww alpenweek 1993 19

 

Hans