Noorwegen  2017, dag 7, de Dokka

 

Bekijk ook de film.

Na de Revaa vertrekken we richting de Etna en pakken op doorreis de Dokka mee. Wilwater technisch niet al te spectaculair maar wil een schitterende kloof, weer heel anders dan de Revaa.

We varen vanaf de brug bij Grønvold tot de dam in het stuwmeer. Dat laatste stuk stuwmeer is wel even tanden bijten net als het uitdragen naar de weg, maar een andere uitstap is er niet.
Ook boven de instap zit een stuwmeer die het meeste zo niet al het water afvangt, twee zijrivieren, Gjerda en Livasselva, zorgen voor voldoende water om in het voorjaar of na stevige regen de Dokka te kunnen varen. 

Bij de brug is de rivier nog redelijk open, maar hoeverder je komt hoe nauwer en steiler de kloof wordt.

Er zit voldoende wildwater in het traject (7.5 km kloof, 2 km stuwmeer), kleinere vervallen, een aantal leuk verblokte langere rapids en diverse smallere doorgangen. Moeilijkste punten: 2 vervallen van 4 meter en een smalle dubbele trap van 3 en 5 meter (omgedragen is even werken). Vanaf 11 m3 (laag water en onze toch zat daar zelfs nog iets onder) is alles goed te doen en de moelijkste delen goed te scouten. Bij hoger water wordt het natuurlijk wildwater technisch mooier maar wordt uitstappen voor de lastigste passages moeilijk. Er is geen mogelijkheid het traject te inspecteren, de weg komt er niet meer bij.

ww dokka map

Bron: Riverguide Eastern Norway

Instap: Grønvold bru (60.969948, 10.090178).

Uitstap: Aan de stuwdam tussen Grønvold bru en Dokka (60.906341, 10.052332). De weg langs de rechter oever volgen tot de afslag naar de stuwdam. Daar parkeren, de weg is niet publiek toegankelijk dus je moet een flink eind over een goede asfaltweg omhoog dragen. Toch wel een half uurtje stappen, dacht ik me te herinneren.

Waterstand:

De waterstand kan bepaald worden a.d.h.v.  Dokka peilschaal “Grønvold bru”. Ideaal tussen 0,63m/10m3 – 0,81m/15m3. Zoals gezegd, bij meer water wordt het lastig tijdig uit te stappen om te scouten.  De peilschaal van de Etna kan ook als referentie dienen. Als de Etna peilschaal op 2,10m staat, zal de Dokka ongeveer 12m3 hebben.

 

Een van de 4 meter vallen

 

Alpine start in de wals is natuurlijk niet heel handig

 

 

 

De dubbele trap , voor ons geen optie

kamp aan de Etna