Everything is big in Amerika

Kanovaren in Amerika (en Canada) is een veel "weidser verbreide" activiteit dan in Nederland. Overal waar je komt zie je boten op de auto- en camper-daken (en uiteraard in het water) liggen. Van "joekels van canadezen", ranke snelle (sneller als Martin-Paul!) zeekano's tot mooie nieuwe wildwaterboten ..

but the boats are smaller!!!

En dat geldt dan met name voor de wildwaterboten dus. Een "dikke oude" Pryon T-slalom kom je er echt niet meer tegen, maar uiteraard volop mooie nieuwe modellen van rodeo bootjes.

Ik zal maar beginnen te melden dat ik (we) niet gevaren hebben... Stom h, maar ja. Van te voren bedacht; wil in ieder geval nu ik bij de Colorado zit daar een keer varen maar ja het is er niet van gekomen; deels omdat de prijzen belachelijk waren en deels omdat er zoveel ander moois te zien was (is). Wat ook een moeilijkheid bleek is dat men je niet zomaar op een WW4 tocht mee wil nemen. Je moet eerst WW2 en WW3 varen en dan mag je mee echt wildwatervaren. Dat koste dus te veel tijd en zo werd het nog duurder.

Maar goed, het blijven 2 "super kano landen". In wat wij gezien hebben (de west-kust van beide landen) is het bijna overal mogelijk om te kanoen. Zelfs tot in kloven in de woestijn van het Grand Canyon gebied als Zion National parc.

Aan de kust zijn overal mogelijkheden bij kano-scholen. Maar de mooiste mogelijkheid ligt rondom Monterey. Dit is ca 150km onder San Francisco. Hier is een zeer diepe kloof (2 mile = 3,2 km) die vlak aan de kust ligt. In die kloof stikt het van de vis en daar komen allerlei soorten walvissen (oa krill) eten. Wij zijn met een bootje aldaar wezen kijken, niet meer als 5 km uit de kust en hebben ca 20 walvissen gezien (incl. de grote blauwe vinvis; het grootste dier ter wereld, groter als de dinosaurussen) waarvan er een aantal direct naast en onder de boot zaten en ook een hele tijd (30 minuten) bij de boot bleven. We hebben foto's gezien van kanovaarders die direct tussen de walvissen zaten: magnifiek !

Het nadeel van het varen direct aan de kust in de zomerperiode is dat het verschil van watertemperatuur en landtemperatuur ervoor zorgt dat een groot deel van de dag de kustlijn in de mist zit; dit schijnt in september-oktober niet het geval te zijn en dan is het het mooiste weer aan de Pacific Ocean.

Alwaar het ook mooi varen is is rond het Olympic National Parc. Dit ligt onder Vancouver Island en dus in het noord westen. Hier vind je de zeearend (Bald (kale) Eagle) in grote getale. Ook vaar je langs de zogeheten "tide pools"; dit zijn poelen die van zeewater voorzien blijven ondanks dat het eb wordt en zitten vol anemonen en het stikt er van de grote zeesterren in allerlei kleuren. Onderweg kom je zeehonden en zeeotters (drijvend aan het eten met een grote steen op hun buik alwaar ze schelpen en zee-egels op kapot slaan alvorens ze ze opeten) tegen; beide zeer nieuwsgierig en absoluut niet bang. Vanaf het water zie je de "reuzebomen": de Redwoods.

Voor het canadees varen kun je in het "Canadese land" zo ongeveer overal terecht. In het westen kun je varen van de kust tot en met de Rocky's. Mooie gebieden zijn de Rocky's (niet altijd even mooi weer; hou rekening met echte kou) uiteraard en het gebied rondom Whistler Mountain. Hier kan je in de zomer van allerlei sporten doen; van skin tot wildwatervaren. Voor het canadees varen in Amerika zijn Yellowstone (een klasse apart als je van natuur houdt) en het gebied rondom "Mount Rainier" met zijn vele gletsjers perfect.

Voor het camperen in de "back-country" heb je toestemming nodig. Dit krijg (koop) je overal maar uitzondering is dat in dien er beren op een kampeerplaats gesignaleerd zijn deze plaats (tijdelijk) dicht gaat.

Varen met een organisatie voor een dagje is zondermeer een prijzige aangelegenheid, maar het huren van een boot (canadees) is niet extreem duur. Het plannen van een tocht is geen enkele probleem. Vaak staan er tochten aangegeven en bij de Rangers stations van de Natl. Parken is alle informatie (up to date) te krijgen.

Voor wat betreft het wildwatervaren is het nog niet zo makkelijk een kanotocht te regelen. Veruit de meeste aangeboden tochten zijn met rafts. Mooie gebieden zijn uiteraard alles in en rondom de Grand Canyon, de Canadese Rocky's en in California zijn er verscheidene mogelijkheden. Bij hotels en de Tourist Information zijn "tig" folders van wildwatertochten te krijgen.

Oh ja, de titel. wat zijn die lui dik zeg! Onvoorstelbaar hoeveel mensen er dik zijn in Amerika en niet gewoon dik maar echte "meatballs"! En mocht je eraan wennen dan zie je nadat je Canada in bent gekomen direct wie de toeristen zijn: de meatballs!

Joost van Haaren