11 december 2021; Wildwater weekend staat er in mijn agenda ; verheug me er al weken op..

Het wordt geen weekend met kajakken op de Rur bij Monschau. Meer mensen hebben zich aangemeld: Wessel, Bram, Peter, Stephan, Marlou, Katharina, Jurriaan en Jolien. Paar ken ik , anderen nog niet. Ook de Rur ken ik niet. Monschau ken ik omdat ik er een paar keer op de motor naar toe ben gereden. Kijk je van boven van de brug naar de rivier beneden. Hoe zal dat zijn als je van beneden naar boven kijkt? Niet stabiel op een brug staand maar dansend op de golven naar boven kijkt?

Voorbereiding is het halve werk dus een paar dagen van te voren kijk ik naar diverse YouTube filmpjes … zo…. Kom er eentje tegen met waterstand 1 meter… pardon? Als beginner daar in? Groei zit buiten je comfortzone… maar je moet wel je grenzen kennen dan Ben benieuwd.

Vele malen kijk ik er naar en twijfel… Ben 2 keer de Holibo afgeweest waarvan 1 keer zelfs achterstevoren. Waarin niet enkel in mijn ogen de angst zichtbaar was, maar ook de ontzetting in de ogen van Menno … “wat is die aan het doen ?” Enfin we gaan het zien en vertrouw op mijn mede kayakers.

10 december het bericht van Wessel dat er twijfel bestaat over de Rur ivm een te lage waterstand. Wordt nauwlettend in de gaten gehouden en Jolien heeft voor alle zekerheid een alternatief gereserveerd; Wildwaterkanobaan Hardenberg. Ken ik ook niet en ook nu bekijk ik de beelden. Da’s wel een verschilletje. Rustiger.

11 december ’s morgens vroeg komt het verlossende woord. Waterstand Rur te laag, we gaan naar Hardenberg. Verzamelen op de club en rijden naar boven.

Mensen verdelen we over de auto’s , kajaks op het dak. We gaan. Ander avontuur. Jurriaan zit bij mij in de auto; kan maar 1 iemand meenemen; mijn tank (recon 83) ligt ook in de auto. Het weer houdt niet over; koud (0 graden) en somber. Na 2 uur rijden komen we aan in Hardenberg. Is het even zoeken naar de beste parkeerplek (tip: Bij de Brandweer parkeren).

Kano’s van het dak en 100 meter lopen richting het clubhuis van de kanovereniging. Wel luxe want we kunnen gebruik maken van de kleedkamers en de douches en dat is met dit weer wel lekker.

Als iedereen is omgekleed, pakken we de kano’s op en lopen naar de baan. Ik verken de baan terwijl ik naar de bovenkant loop. Een contrast met de video’s die ik van de Rur heb bekeken. Maar… tegelijkertijd realiseer ik me dat die een stap te ver was geweest. Leer eerst maar eens goed traverseren, uit een keerwater te komen, in s naar de overkant, rollen etc etc.

En als ik er zo naar kijk dan is dit een prima oefenbaan. De interne spanning (vreugde) deel ik met een paar andere beginners. Iedereen dezelfde gedachten Van Jolien had ik de indruk dat die al veel langer mee draaide (bluffert ) maar ook zij en Jurriaan zelfde aantal vlieguren dus ook voor hen spannend.

Wessel en Stephan pakken de lead. Beginnen met een warming up. En dan … dan gaan we het water op .. Zit je goed? Alles afgesteld? Goed vast in je boot? Spatzeil vast … Glij er maar in. Die eerste seconden.. kano in het water.. de stroom pakt haar op, indraaien met de stroom mee, heup kantelen, peddelsteun en de bocht om. Intensieve seconden… oh ja… ik voel het weer, weet het weer. Weer even wennen aan de instabiliteit. 100.000 gedachten in 2 seconden, terugvallen op dat beetje ervaring, wat Menno en Anke je hebben verteld (gebruld ) op de Holibo.. adrenaline gehalte stijgt al. Ontspan, ontspan..

ww hardenberg 1

Keerwater in.. ging goed.. even stil liggen, ademhaling , relax. Kijkend naar de anderen hoe die het doen. Hoe ze genieten. Luisteren naar de aanwijzingen (instructies) van Wessel. Zak iets verder af naar beneden en laat me onderrichten door Bram. Relaxte gozer en legt goed uit.. heeft geduld met me. Grappig om iemand te zien met dezelfde Recon 83. Zie je, je kayak van een andere kant. Zie ondertussen de anderen ook oefenen en genieten. De spanning verschuift naar geklets en gelach. De kop is er af.

ww hardenberg 2

Vind het echt een leuke oefenbaan, niet te hard niet te zacht die stroming. Wessel is aan het spelen onderin, zoekt zijn grenzen en ja…, wil je niet met dit weer…, rollen… brrr koud.. Eerste keer vandaag en was niet de laatste. Tja, hoort er bij maar ben blij dat ik vandaag niet ben omgegaan.

De zon komt ineens door en geeft een voorjaars beeld aan de dag. Koud hadden we het niet terwijl je aan het oefenen bent en iedereen heeft moffen, maar dat zonnetje is dan ineens erg welkom.

Tegen drieën volgt een verlate lunch. Doen die even in de kleedkamers, ietsje warmer en delen de ervaringen.

Drie kwartier later lopen we weer naar de vijver om over te steken en de baan nog eens te nemen. Bij uitstappen verrek ik een spier in mijn schouder en moet afhaken. Jammer maar tot op heden hadden we ook nog geen foto’s gemaakt en bood aan die dan te gaan maken. Foto’s maar vooral ook video’s.

ww hardenberg 3

Heb geloof ik zo’n 70 gemaakt. Iedereen weer druk aan het oefenen en hebben schik. Inmiddels is de zon weg, dikke mist trekt op en temperatuur daalt. Anderen druk en ik verkleum aan de kant. Als alle foto’s en video’s gemaakt zijn houd ik het voor gezien… Warme douche heerlijk. Bijna aangekleed komen de anderen ook terug en douchen ook. We zijn te gast bij de club dus willen alles netjes achterlaten. Jurriaan en ik trekken alles droog, stofzuigen en dweilen.

De laatste nutsen worden uitgedeeld, genoeg calorieën verbrand vandaag dus wordt gretig aangevuld.

Ervaringen worden gedeeld en we dragen de boten naar de auto. Even nog een gezamenlijke inspanning. Iedereen bedankt en gaan weer richting Nijmegen. Jurriaan en ik delen enthousiast de ervaringen terwijl ik goed op de weg let; inmiddels flinke mist. Wessel en Jolien rijden voor. Na 2 uur komen we aan bij de club.

Bedank Wessel, Jolien en Jurriaan voor een leuke dag. Weer wat vlieguren gedraaid. Merk wel dat je het gewoon vaak moet doen om dat meer zekere gevoel te krijgen, dat één worden met je boot. Dus … daar waar ik in de app weer een mogelijkheid zie zal ik zeker kijken of ik kan. Was leuk jongens. De lessen maar ook het weer zien van andere enthousiastelingen. Op naar een volgende keer.

Hardenberg ligt niet om de hoek maar als er iemand is die een keer in het weekend denkt “zin om even te gaan oefenen? ”… Bel me en stap in .

Tot een volgende keer. (Rur ..ik ben onderweg )

Sander Frijters