WK indoor Snowkayak 2007

in Landgraaf

 

Hier mijn berichtje over het WK Indoor Snowkayak in Landgraaf: Afgelopen zaterdag vond bij Snowworld in Landgraaf het eerste WK Indoor Snowkayak plaats.

De 550 meter lange indoorpiste was speciaal geprepareerd voor kayaks. In een soort bobsleebaan configuratie liep het parcours over de sneeuwhelling met aan het eind een grote waterbak om te voorkomen dat de kayaks in het restaurant eindigen.

De wedstrijd was een boatercross: start met 4 tegelijk en de eerste twee die beneden aankomen gaan door naar de volgende ronde. Uit de baan vliegen betekent diskwalificatie.  

Op vrijdagavond was er al een pre-party met liveband en natuurlijk de nodige goudgele rakkers. Hier werd door de meeste deelnemers (ruim 180!!) gretig gebruik van gemaakt (Het Duitse komasaufen lijkt ook doorgedrongen tot de kayak scene;-)) en het ontbijt en de training op zaterdagochtend begonnen erg rustig.

De koele atmosfeer in de hal is gelukkig erg goed tegen de kater en al snel suisden de eerste kayaks in de trainingsruns naar beneden. Direct na de start maakt het parcours een paar scherpe bochten en gaat het stijl naar beneden. Hier waren dan ook direct spectaculaire crashes te zien! (gelukkig geen echte ongelukken) Na de trainingsronden hadden de meesten de smaak te pakken: wat een kick!! 

Om om 11 uur startten de wedstrijden officieel en werd snel duidelijk dat het parcours nog niet volmaakt was. Er vlogen teveel mensen uit de baan, dus er werd haastig geschept en gebouwd. Het resultaat was perfect: de baan ging nog sneller ;-)

In de eerste ronden was het allemaal vrij relaxed en eigenlijk een grote stunt. Iedereen wil zo lang mogelijk in de wedstrijd blijven, want dan mag je nog een keer naar beneden. :-D (alle bootjes en kayakers met peddels in een skilift zien er heel bizar uit)  

Naarmate er meer mensen afvallen stijgt de spanning en ga je toch voorzichtig denken aan de hoofdprijs: een splinternieuwe creeker van Fluid.

De wedstrijd wordt ruiger en het gaat allemaal steeds harder aangezien de sneeuw steeds meer ijs wordt in de baan. Een nieuwe boot zonder krassen helpt ook een handje mee om harder de berg af te denderen. Ook wordt duidelijk dat de start het verschil maakt, als je goed weg bent heb je een groot voordeel. Alhoewel inhalen zeker mogelijk is. Dit houdt de spanning erin. 

Casper maakt in de halve finale nog een mooie landing waardoor de TV crew die beneden staat te filmen een nat pak haalt. Uiteindelijk bereik ik tot mijn grote verbazing de finale. Samen met Roy Hopmans, een Tsjech en een Duitser. Roy en ik moeten toch de Nederlandse eer verdedigen.

Mijn start is dramatisch en ik lig gelijk achterop. Dan vliegt roy in de tweede bocht hard uit de baan en ligt uit de race. De Duitser en de Tsjech vechten met elkaar en als de lachende derde kan ik hen halverwege de baan passeren. Ik hoor Gerben door de speaker nog het een en ander schreeuwen over inhalen etc, maar ik ben er bijna. De overwinning kan me dan eigenlijk niet meer ontglippen.

Bij aankomst beneden wordt ik gelijk te pakken genomen door de camera en door Kees en Rein waardoor ik zonder boot in het ijsbad eindig. (maar wel een nieuwe boot rijker!!) 

Dank aan de organisatie en aan alle sponsoren. Hopelijk kan dit evenement volgend jaar weer plaatsvinden en zijn er dan nog meer mensen om deel te nemen aan de meeste belachelijke adrenaline kick van dit moment! 

Cheerz,

Paul

Commentaar van Sven:

Nou een kort verslag van de indoor snowkayak in landgraaf,

Ze hadden over de volledige lengte van de hal een baan uit gezet waar de deelnemers met zijn vieren tegelijk naar beneden moesten glijden om beneden te eindigen in een waterbak en e waren e bij die meteen bloed gang naar beneden kwamen.

Het was zeer gaaf om naar te kijken maar een nadeel was wel dat het zo koud was in de hal maar dat was weer een goede reden om binnen aan de bar iets te gaan drinken, binnen temperatuur was -6

 groeten sven.