Brandingvaren Scheveningen 20 oktober 2002

Deelnemers: Mayke, Nyke, Camiel, Koen, Ivo, Dennis, Rien, Paul, Menno

Toeschouwers: Alma, Myrthe

Zondag 20 oktober, het water in de Ardennen laat op zich wachten. Woensdag is het wildwater weekeinde omgezet in een dagje brandingvaren. Ik heb nog even contact gehad met Ivo en Scheveningen lijkt een van de beste lokaties bij de verwachtte weersomstandigheden.

Zondag om 10 uur verzamelt de meute zich het clubhuis. Ne enig beraad over hoeveel man er in een corolla kunnen en of Rien zijn dolgedraaide imperiaal nu wel of niet moet gaan beladen, vertrekken we iets voor 10.30 uur richting Scheveningen. In Nijmegen is het windstil, dat zal aan de kustwel anders zijn..... (denk ik).

Nou niet dus, met angst en beven kijken Dennis en ik naar de roerloze takken rondom de snelweg vlak voor Den Haag. Laten we hopen dat de voorafgaande dagen met windkracht 6 en 7 voldoende energie in de branding heeft gestopt.

Eenmaal in Scheveningen, het rondje vuurtoren volbracht hebbend, aanschouwen we een schitterende oefenbranding. Lange rustige rollers met een maximale hoogte van net geen 2 meter. De zee ligt vol met zeehondjes die op surfplanken al volop van de golven genieten. Het is absoluut windstil en er schijnt een bleek najaarszonnetje.

Snel omkleden in de zon en even later liggen we in de golven. De branding is zoals verwacht, eenvoudige lange rollers waar je als beginner heerlijk op kunt leren surfen en waar de betere vaarders hun rodeo kunsten kunnen vertonen. 

Vaak liggen we met 6 tot 10 vaarders (en een paar zeehondjes) de golf op te wachten. Soms gaat dat niet helemaal goed. Ivo zeist een keer zo'n zeehond van de plank en Camiel en ik proberen en duet voor twee uit onder water. Nadat we elkaar ondersteboven intiem betast hebben komen we overeind en zien nog net de volgende breker pal over ons heen slaan. Weer knallen we onder water over en onder elkaar door. Daarna keert de rust weer en kunnen we weer verder. Gelukkig geen echte schade opgelopen.

Iedereen amuseert zicht zo kostelijk. Voor Dennis is dit de eerste keer en overladen met tips van de "cracks" trotseert hij de golven. Aan het eind van de middag zie ik hem soepel meesurfen, doet wat shuvits (mislukte spins) op en neer en is volgens mij nu echt verslaafd aan het wildwater en branding varen.  

Rien heeft in het begin wat timing problemen waardoor iedere golf onder hem doorrolt. Na wat begeleiding in de vorm van "NU, aanzetten!!!!, GAAN!!!"  of "Nee, laat maar lopen!" surft ook Rien regelmatig met de golven mee.  Het gaat met het iskimoteren nog niet echt jofel dus zo af en toe wandelt hij met boot naar de kant (zie hieronder) maar het merendeel van de surfs worden tot een goed einde gebracht.

Zo tegen drie uur, vlak voor hoog tij worden de golven nog wat hoger en lopen nog langer door. Runs met 5 of 6 spins komen regelmatig voor. Dit is het betere surfwerk, jammer dat het toch 7 kwartier rijden is.

Tegen vier uur houden we het voor gezien, de Spieren beginnen te protesteren.

Het was en super dag, geen wind af en toe zon, temperaturen boven de 10 graden en mooie lange, niet te grote golven. Een ideaal oefendagje brandingvaren. Jammer dat het merendeel van de wildwatertak het af liet weten.

Flubber