Brandingkayakdag 21 Mei 2005

Eindelijk na lange tijd wordt er weer een brandingkayakdag georganiseerd. Na lang aandringen ging ongeveer 1% van het ledenbestand van de Batavier en wel 20% van de leden van Okawa vanuit Eindhoven mee naar Hoek van Holland om zich in de branding te storten. Ondanks eerdere goede ervaringen met de NS en BBA, is er deze keer toch van de auto gebruikt gemaakt en stonden we al snel aan de voet van de duinen. Na een voorzichtige blik over de duinrand, bleek de golfverwachting inderdaad te kloppen. Vlak, met golfjes van ongeveer 50cm bij het strand. Nou ja, het scheelt in ieder geval een hoop stress en frustratie voor de beginners dat er geen golven van 2 tot 4 meter zijn, maar toch.... Een goede branding komt de nacht daarop weer terug, maar ik heb er weinig van gemerkt deze keer

Op het strand stonden verschillende standjes; TEVA-sandalen, Kanoshop, Outdoorvalley, Europagaai, Goudse Peddel (Doen die video-recorder en TV het nog na een dag op het strand?!?) NKB, een auto van Redbull met geluidsinstallatie, een klimwand en een springkussen. Er was ook verkoop van wat kanospullen, sandalen en in het strandpaviljoen hadden ze nog boardspullen. Even verderop bij de container van Vloed Kanosport stonden alle kano's uitgestald. Als eerste kwamen we Benke tegen die een bootje voor zijn formaat had gevonden (Drakkar Junior waarschijnlijk) en was ingezet om Wheelboys te slijten (is volgens mij ook 1 keer gelukt). Na even te hebben bekeken wat voor boten er lagen, bleek het aanbod van tweedehands boten een beetje tegen te vallen en niet echt voor beginners geschikt te zijn. Hierna zijn we snel naar de auto gelopen om te lunchen en om om te kleden en te gaan varen.

Vooruitziend als ik was, was ik de enige die een boot had meegenomen. De rest wilde bootjes testen en dan een bootje gaan kopen als er wat leuks tussenzat. Na wat zoeken, werd er dan toch een Forplay, EZG en een ?!? gevonden. Het voordeel van deze branding was dat iedereen er goed in kon varen en er vrij makkelijk doorheen was te varen. Al varende kwamen we nog Ron, Etienne, Cees en Maud tegen op het water. Maar na een uurtje was de puf toch op en heeft de rest verder met Levitas overlegd in het zonnetje, terwijl ik ben blijven doorvaren.

Na eerst een tijdje in mijn Tekno te hebben gevaren, heb ik dan ook maar eens wat anders geprobeerd. Eerste slachtoffer was een Jackson Fun. Deze kwam van Koen van Xackers.net, die er met een enorme verzameling boten stond. De Fun zag er mooi uit, was klein, zit comfortabel, goed aanbevolen en heet ook nog eens plezier, wat kan er dus mis mee zijn? Het varen dus, maar dat zal wel weer aan mij liggen. Daarna in de K55L van Drakkar, een kevlar-carbon bootje dat Cees had meegenomen als demo. Dit ging duidelijk beter, deze boot ging echt lekker. Als laatste nog een surfkayak geprobeerd, de Mustang. Deze was was Mega kayaks, waarvan de maker ook aanwezig was. Als eerste maar de suicide-blokken eruit gehaald en in de boot gepropt. Erg onstabiel, maar je kon af en toe wel merken dat hij begon te lopen. Toen toch maar weer snel uitgestapt en in mijn eigen boot gaan varen.

Ondertussen zijn er ook nog een freestyle-wedstrijd en verschillende clinics (beginners, C1, zeevaren, freestyle en veiligheid) georganiseerd, maar daaraan is door niemand van ons meegedaan. Behalve dan dat iemand dwars door de freestyle-wedstrijd heenvoer, maar naar mijn weten zijn daarvoor geen punten gegeven (het viel niet echt op dat daar een wedstrijd bezig was). Rond een uur of 6 hebben we toch maar de branding vaarwel gezegd en terug naar Eindhoven gereden om van een welverdiende pannekoek te genieten. Ondanks de matige branding heeft iedereen toch nog een leuke dag gehad. De organisatie hartelijk bedankt voor het organiseren van deze dag en hopelijk kunnen we volgend jaar weer komen!

Conclusies:

  • Skydiven gaat best snel. Als je even opzij kijkt om een praatje te maken, dan staan ze al beneden de parachute op te vouwen.
  • Je hoort of en toe kreten in keerwaters die luider zijn dan het geluid dat van de Redbull-auto kwam.
  • Als het strand voor je vol met scheermesjes (schelpen) ligt en je hebt blote voeten, loop vooral niet een stukje verder.
  • Met een heleboel kanoe-ers op het strand is best gezellig.
  • De Batavier moet ook eens wat vaker gaan brandingvaren.

Deelnemers: Nyke, Kim, Esther & Michiel

Michiel