Veiligheidsweekend in Hardenberg. Met dank aan een lege slalombaan daar en een aardig bestuur van de HKC wordt het na veel heen en weer mailen en bellen uiteindelijk een weekend Sint Oedenrode. Jammer dat Annelie daardoor niet mee kan doen, maar voor de overige deelnemers is deze wijziging gelukkig geen probleem.

's ochtends niet helemaal wakker, wel op tijd op de club.

Alle boten, spatzeilen, peddels, helmen en zwemvesten voor mensen zonder eigen spullen/als algemeen gebruik helpen pakken en weg naar Sint Oedenrode. Totdat we de snelweg op reden. O, ja, ik zou zorgen voor de brander en wok om de nasi van vanavond op te kunnen warmen die Marcel al voorbereid had.

Bart wilde wel terugrijden, maar dit was toch reden genoeg voor Sanne om mij direct als schrijver aan te wijzen. Bij deze.

Toen wij aankwamen was er nog koffie/thee die Marcel gezet had en een echte Haagse koek. Lekker!  Toen ook de laatste mensen binnengedruppeld waren begonnen we.

Uitleg over waar een goed zwemvest aan voldoet en oefenen met werplijnen.

Dit stuk kon ik me nog heel goed herinneren van de voorgaande jaren. Al gooide ik mijn werplijn de eerste keer natuurlijk weer met karabine eraan...

veiligheid2016 1

Het vingerhaken van het touwtje dat je kan gebruiken in plaats van een cowtail blijft ingewikkeld en volgens de nieuwste inzichten zou je helemaal zonder cowtail moeten varen, maar gewoon met een losse slinger.  Ik betwijfel of ik met zo'n slinger over mijn schouder een boot goed kan traverseren. Dat hebben we verder niet meer geoefend, dus zal ik een andere keer nog eens doen.

 veiligheid2016 2

veiligheid2016 3

Grappig om met de kanoers toch nog een keer op een voetbalveld te staan, al is het dan voor het gooien van werplijnen. Ik krijg daar ook de voetbaluitslag van het thuisfront door: 7-3 gewonnen, goed gedaan!

 veiligheid2016 5

's Middags gaan we te water. De eerste case is met de crash dummy van Gerben. Hij heeft er dit jaar een heuse pop voor meegenomen met masker en handschoenen. Gepinde boot met pop met hoofd in het water levert toch wel wat verontruste passanten op. Een vrouw was duidelijk opgelucht toen ik haar vertelde dat het maar een pop was.

veiligheid2016 6

veiligheid2016 7

Hein kwam met een groepje met vooral beginners aanvaren (zwemmen) en moest zorgen dat iedereen veilig aan de kant kwam en de pop (laten) redden. Saskia mocht het uiteindelijk afmaken met een reanimatie. De hulpdiensten waren natuurlijk ook ingeseind.

 veiligheid2016 8

veiligheid2016 18

Deze case werd verder uitgewerkt. De pop kon je bij vanuit een keerwater. Hoe doe je dat als je er niet bij kunt? Een lijn vanaf stroomafwaarts onder de armen frotten en zo het hoofd boven water tillen. Dit is best lastig, want lijnen zijn gemaakt om te drijven en als je de lijn al drijvend naar iemand toe brengt dan komt deze in de nek en niet onder de armen. Niet bepaald een goede plek om iemand aan omhoog te trekken.

veiligheid2016 9

Dit levert dus de uitzondering op de regel op. Nadat een werpzak naar de overkant is geworpen, pak je gewicht dat niet drijft (stenen) en hiermee vul je een werpzak. Deze gaat als middenpunt van 2 lijnen naar het slachtoffer toe. Op deze manier krijg je wel de lijn onder de armen zonder dat je bij het slachtoffer komt. Veel oefenen, want anders ben je veel te lang bezig.

Er is nog een manier om iemand die vast zit met bijvoorbeeld een foot trap weer boven te helpen zonder dat er een keerwater bij is. Dat is met een aangelijnde zwemmer. Deze zwemmer wordt net als de werpzak met 2 lijnen vastgemaakt die aan beide kanten van de rivier vastgehouden worden. De zwemmer of nog liever, de coordinater op de kant, geeft aan wie er moet vieren en wie er moet halen om de zwemmer goed te kunnen positioneren.

veiligheid2016 10

Het laatste stukje kan misschien het beste de zwemmer zelf doen, want alleen diegene voelt waar hij/zij wel/niet kan staan/de beste positie bereikt heeft. Zo kan de persoon uit de foot trap gehaald worden. Voor het oefenen werd de gepinde persoon al snel vervangen door wat slalompaaltjes.

Douchen, genieten van het lekker eten van Marcel en biertjes drinken. Uiteindelijk is er zelfs nog een kampvuur gemaakt. In de loods werden heel creatief verschillende slaapplekken gevonden. Jens werd behalve door muggen zelfs uit zijn slaap gehouden door muizen die over zijn hoofd liepen. Hmm, lekker.

 

Anke

 

Zondag

De zondag van het veiligheidsweekend brak aan en een aantal vroege vogels stonden al op tijd op om koffie te zetten. Langzaam aan werd iedereen een beetje wakker en begonnen ook de mensen niet op locatie sliepen binnen te druppelen.

Iemand had zich nog verstopt achter de andere loodsdeuren dus het duurde nog even voordat men besefte dat deze persoon, er zullen natuurlijk geen namen genoemd worden, ook nog gewekt moest worden. Na de nodige koffie en een ontbijtje met ei en spek was het tijd om ons om te kleden. Lekker zo’n klamme long john aan doen.

 veiligheid2016 12

Gerben begon met een uitleg over wat hij als uitrusting in zijn boot bij zich had, onder andere twee werplijnen, EHBO kit (met zelfplakkend verband aangezien pleisters niet werken als het oppervlak nat is), twee zagen, tape, stift, warmtezak, etc, etc.

veiligheid2016 19 

Hierna was het weer tijd voor sommigen het water in te gaan en een aantal scenario’s te doen. Het begon met een scenario waarbij onze voor en achtervaarders, de twee meest ervaren vaarders, samen voorop gingen en beide omgingen.

 veiligheid2016 20

Daarbij raakte onze achtervaarder ook nog totaal in paniek, waardoor ze haar redders ook nog begon om te trekken.

Na dit scenario volgden nog vele anderen, waarbij er ook een grote nadruk op werd gelegd wat je moest doen als iemand bewusteloos was. 

veiligheid2016 14

veiligheid2016 15

veiligheid2016 23

veiligheid2016 16

veiligheid2016 17 

Helaas, te laat :)

Er werd nog geoefend met aangelijnd te water gaan en hoe je een gepinde boot los zou kunnen krijgen.

 veiligheid2016 21

veiligheid2016 24

Vector pull

veiligheid2016 25

Peddelhaak, maar ja, wie heeft dat nou bijzich, dus duct tape...

De dag werd afgesloten met het oefenen van over een boom heen zwemmen.

 

In plaats van de normaal gesproken veiligere ‘’benen stroom afwaarts’’ methode bleek je in dit geval beter ‘’head first’’ te kunnen zwemmen om zo het grootste deel van je massa zo snel mogelijk over de boom te krijgen.

 veiligheid2016 28

typische feed-first aanval

veiligheid2016 29

zo moet het wel

veiligheid2016 30

Na met zijn allen opgeruimd te hebben kwam er een einde aan het weekend en zijn we terug gereden naar Nijmegen. Organisatoren bedankt! Ik heb een hoop geleerd!

 veiligheid2016 22

wesp in mijn pak...

veiligheid2016 27

Eva

 

Achtergronden: