Bekijk ook de film

Tweede kerstdag, het is hoogwater op de Waal. Maarten, Jaivi, Anke, Martijn, Roel en ik hebben een gaatje in de vreetagenda gevonden en om 11 uur loopt de clubparkeerplaats bij het Bastion vol. Een enorme watervlakte strekt zich voor ons uit. In de verte een wit lijntje schuim, ons doel voor vandaag.

De Waal staat op 1154 cm, dat is al best hoog dus we zijn heel benieuwd hoe makkelijk we in de wals kunnen komen, of we om de wals heen kunnen varen en of de wave-challenge (van helemaal links tot helemaal rechts in één enkele surf de spiegelgolf oversteken) al mogelijk is.

 Ik kom wat traag op gang, de rest speelt er al flink op los. Als eerste vaar ik achterlangs de bunker en via de keerwaters achter de hekjes kan ik vrij makkelijk om de golf heen varen. Daar tref ik Roel en ik volg hem de golf in.

spiegelgolf 20231217 2

 

spiegelgolf 20231217 1

Roel probeert direct Jaivi aan zijn punt te rijgen maar die laat zich niet gek maken. Als Roel eenmaal in de achteruit richting golf gaat is het met het "kant-gevoel" snel gebeurt, Hap, slok en weg. Ondersteboven eruit. Een rol en Roel zit weer recht. Klasse!

spiegelgolf 20231217 3

De wals links van het verkeersbord is steil en stevig. Je blijft er heel makkelijk in vast zitten.

Ik besluit de challenge te proberen en vaar aan de Lentse kant om de golf heen, net achter de verste paal duik ik het begin van de golf in. Volautomatisch begin je richting de bunker te surfen. Proof of the pudding is de middelste paal, is er ruimte om voor de paal langs te varen?

spiegelgolf 20231217 5

 

spiegelgolf 20231217 4

Ik zet stevig aan en schiet voor de paal, het is krap want ik neem hem op mijn schouder en druk me er net voor weg. Gelukt en vrij voor de tweede helft naar de bunker. Dat lukt en de eerste full run van het jaar is een feit.

spiegelgolf 20231217 6

 

spiegelgolf 20231217 7

 

spiegelgolf 20231217 8

En dan is het weer klaar. Op naar het eten van 2-e kerstdag.

 


Groet, Menno