Kijk ook de film.

Al weken meerder keren hoog water in de Ardennen, onze Belgische collega's hebben de Hoegne al meerdere keren kunnen afdalen maar wij zitten door de reisbeperkingen thuis hun filmpjes te bekijken. gelukkig zorgt als laatste een warmtefront met veel regen ook voor een flinke golf smelt- en regenwater vanuit het Schwarzwald en vanuit diverse andere zijrivieren van de Rijn.

Vanaf half januari begint de Rijn gestaag te stijgen, af en toe zorgt een korte droge en/of koude periode voor een lichte daling, maar de trend blijft stijgen met een apotheose als vanaf 29 januari als de Rijn bij Lobith in 4 dagen 3 meter stijgt. Toch wel iets waar een rechtgeaarde Batavier een natte broek van krijgt. Er wordt bij Lobith een hoog water tussen de 1400 en 1500 cm verwacht, dat betekent voor de peilschaal Nijmegen haven een hoogste stand tussen 1180 en 1280 cm. Het water gaat dan ongeveer 2 meter over de Spiegeldam. De geeft ons 1 tot 2 weken speelplezier.

Zondag zet ik de keerwaterschotten en maandagochtend is de Spiegeldam overstroomd en de dam afgesloten voor voetgangers. Maandagmiddag is de Laura Queen of the Wave en draait als eerste  rondjes in de wals bij 1040 cm, een ideale stand om even aan het water te wennen.

Dinsdag zijn Saskia en ik aan de beurt, de stand is dan 1083 cm stijgend en er staat al een leuke golf afgewisseld met walsjes. De schotten doen hun werk en we kunnen vanuit de keerwaters eenvoudig invaren.

Voor mij is het een gok, bijna twee maanden geleden op mijn rechter schouder geland en mijn sleutelbeen gebroken. Dat zit weer aan elkaar, maar de spieren en het weefsel eromheen hebben een flinke tik gehad en ik weet niet of de schouder het gaat houden. Op links heb ik nog een pees van mijn duim geforceerd en die zit in een spalk. Ik spreek met mijzelf af het rustig aan te doen en niet langer dan 1.5 uur te varen, ik hoop dat, dat lukt :)

Er zijn al wat ander stelletjes aan het varen maar er is ruimte genoeg om onze afstand te houden, dat is het voordeel van een golf die 200 meter breed is!

DCIM\130GOPRO

Het surfen gaat best lekker, ik probeer zo min mogelijk kracht te gebruiken en kan zo toch nog wel van keerwaterpaal tot keerwaterpaal komen. Bij het spinnen in de walsjes gaat het uiteraard wel eens fout en een paar stevige steunacties zorgen voor wat protest in de schouder maar hij lijkt het te houden (morgen weten we meer :-).

DCIM\130GOPRO

Samen met Bart op veilige afstand :)

Bart gaat ook lekker van paal tot paal en is meestal ver buiten bereik van alle anderen in een golf aan het surfen.

DCIM\130GOPRO

 De anderen varen om en om in vanaf het keerwater achter de grote paal. De een al wat soepeler dan de ander en zo af en toe is er ook een rolletje nodig.

DCIM\130GOPRO

 

DCIM\130GOPRO

 Saskia gaat verder waar ze 15 maart is gestopt en laat al regelmatig een soepele spin zien. Dat belooft wat voor de volgende dagen.

DCIM\130GOPRO

Ook Cees zit als vanouds in zijn bootje

DCIM\130GOPRO

Franc old school

DCIM\130GOPRO

Na anderhalf uur is het mooi geweest, als ik nu doorga, dan  kan ik morgen zeker niet varen. Bootjes opladen, instappen, thuis uitkleden en onder de warme douche. Lekker, zo'n golf in je achtertuin. Nog even een loempiaatje scoren en dan een filmpje in elkaar gaan draaien.

Het water blijft stijgen. Woensdag verder met een stand tussen de 1120 en 1140 cm. Dan neemt de wals het een beetje over van de golf en wordt het ook leuk om de "Spiegelgolf-challenge" te doen.  Aan de Lentse kant de golf invaren en helemaal door te surfen tot de bunker, alleen de paal met het schot mag via het keerwater omrond worden.

In het weekeinde bereikt de Waal de hoogste stand, wat daarna gebeurt is nog een beetje koffiedik kijken maar reken in ieder geval op een vergelijkbaar aantal dagen een bevaarbare maar dalende waterstand. Met een beetje mazzel hebben we het weekeinde daarop ook nog een golf.

Groet, Menno