Zaterdag 2018/01/27 wordt er vanaf een uur of 10 de hele dag gevaren. Waterstand dan circa van 1130 tot 1140 cm. (semi) Vertikale moves (30 graden e.d.) worden dan langzamerhand mogelijk .

Zondag 2018/01/28 freestyle en king of the wave wedstrijd. Wedstrijd is in de middag, 'sochtends trainen. Golf is 120-140 meter breed, dus je vind altijd wel een eigen speelplekje.

Film van vrijdag bij 1117 cm:

Samenvatting

De Spiegelgolf / Mirror Wave loopt tussen 1060 en 1200(++) cm op peilschaal Nijmegen Haven. Tot exact hoe hoog er nog een speelbare wals/golf is, dat weten we nog niet. Er zijn vaarbeelden van circa 1060 cm tijdens de King of the Wave wedstrijd op 2018/01/28.

 Parkeren:

spiegelwaal parkeren

stroomafwaarts linker oever (op het eiland bij de bunker):  Oudedijk, 6663 Nijmegen; 51.855371, 5.873186. OPMERKING: mogelijk is deze parkeerplaats niet meer bereikbaar voor auto's. In het weekeinde is het via een hek afgesloten en allen per voet/fiets bereikbaar. Of deze afsluiting er ook op werkdagen is, dat zoeken we nog uit.

stroomafwaarts rechts (op de boulevard aan de Lentse kant): Lentse Warande, 6663 BJ Nijmegen; 51.858141, 5.870836.

 

Historie

Epiloog 13 januari 2018: Na negen dagen plezier en spanning is het voorbij. De golf is weg. Zaterdagmiddag rond 17:00 werd de laatste surfbare stand van ca. 1060 cm (Nijmegen Haven) bereikt. Met diezelfde waterstand begon het vrijdag een week geleden rond 10 uur 'sochtends. De tam tam ging los en iedere dag is er door Batavieren en gastvaarders gevaren.

Deze laatste zaterdag was het een dolle boel met 20+ verschillende vaarders en uiteindelijk 10 vaarders tegelijk in de golf. Dat leverde soms hachelijke momenten op :)

 ww spiegelgolf 20180113

Wat klopt er niet in dit plaatje?

Film van zaterdag 13 Januari bij rond de 1070 cm

 

Samenvattend:  Golf begin rond 1060 cm op peilschaal Nijmegen Haven, golf trekt steeds vlakker boven de 1180 cm. Het hoogste bevaarbare punt is nog niet bekend. Zie verdere details hieronder.

ww spiegelgolf waterstand

ww spiegelgolf waterstand 20180131

 

Een aantal Batavieren houdt al weken het waterpeil bij Nijmegen in de gaten... Gaat er genoeg water door de nevengeul stromen voor een surfboard golf bij de drempel??

Vrijdag 5 januari werd dit voor de eerste keer getest: en JAAAA!! :) :D

Borrel zaterdag 1

Wij hebben bij hoogwater onze eigen Hawaï aan de Waal. WHoop, WHoop!

5 jan afwachten

Vrijdag ochtend 9:00 uur, 1060 cm, eerste indicatie dat er gespeeld kan worden

Borrel zaterdag 1

Zaterdag ochtend 9:00 uur, 1100 cm

Zaterdag 6 januari is onder leiding van Maarten de trailer bij het clubhuis geladen om met een grote groep Batavieren ‘onze’ golf uit te proberen. Waar de golf vrijdag nog in te varen was vanaf de onderkant, maakten we zaterdag dankbaar gebruik van het keerwater achter het verkeers(verbods)bord op de drempel.

De een was hier wel wat succesvoller in dan de ander. Met een heerlijk zonnetje en weinig wind was dit goed vertoeven in de golf. Dit leverde ook veel publiek op die toch wel benieuwd waren naar die mensen in die kleine bootje in de nevengeul.

En uiteraard moet deze succesvolle middag afgesloten worden met warme chocolademelk en/of een biertje.

Borrel zaterdag 1

Maar de waterstand bleef stijgen, en met een leeg plekje in de agenda betekent dit: SURFEN!. Zondag mocht ik tussen de heren de vrouwelijke eer verdedigen. De golf was alleen voor lang boten nog vanaf het ‘ keerwater’ achter de verkeerspaaltje in te varen. Met een werplijn is nog geprobeerd dit keerwater voor iedereen haalbaar te maken, maar dit resulteerde vooral in een peddel die in het touw vast zat.

Dat werd dus vanaf bovenin erin vallen. Na een goed uitleg lukte mij dit poging één meteen. Dit heeft een mooie film opgeleverd van een stel Batavieren op een rijtje.

Voor de diehards was het door om de bunker heen te varen mogelijk om met behulp van een werplijn terug om hoog te ‘ varen’. Maar de meesten kozen toch voor uitstappen, 15 meter lopen en weer het water in glijden.

Zondag bleek ook het nadeel van varen oude nevengeul: als er wind staat, kan je deze niet ontwijken. Maar met moffen en een extra laagje thermo was iedereen enorm blij dat ze op het water zaten. En ook op mijn gezicht heeft ongeveer de hele tijd een dikke glimlach gezeten.

En als traktatie kwam Hans P. onze lunch snack brengen: gebakken kippenpootjes: jammie :)

En ook deze ochtend/middag is afgesloten met warme chocolademelk en bier. (Als vonden ze dat maar een rare combinatie bij het bestellen en bleven ze rondkijken waar de rest van de personen waren voor al die drankjes...)

Het water is gelukkig niet zomaar weg, dus we kunnen nog een paar dagen incl. komend weekend gaan geniet van ‘ onze’ golf. (Zo voelt het toch een beetje met een golf in de achtertuin..)

Maarten en Hans P. hebben veel pers aangeschreven en niet zonder succes. Zie verderop voor een overzicht van de pers met daarin Batavieren op de golf Nevengeul / Spiegelwaal.

Cees V. heeft veel foto’s en filmpjes gemaakt, een deel staat in het verslag. De rest vindt je op de Facebook Spiegelwaal:

https://www.facebook.com/Spiegelwaal/

Menno heeft dagelijks foto’s gemaakt om iedereen enthousiast te maken op Facebook en binnen de slalom Whatsapp-groep.De rest van Nederlands heeft hij niet enthousiast gekregen (de golf is toch groot genoeg voor meer kajakkers). Maar... zijn naam staat tot op heden niet in het lijstje met vaarders

En ja, er is ook een reden dat ik dat schrijf. Dat staat ook ergens tussen verstopt

Marije

 

Waterstanden (Haven Nijmegen) + uitleg van de surf-baarheid

Hoogwater voorspellingen voor de iets langer termijn: //www.waterpeilen.nl/
 • 1060cm boven NAP: (Vrijdag 5 jan. Rond 9:00 uur, zaterdag 13 januari Rond 17:00 uur): Voor het eerst (en laatst) wordt er een speelbare golf geobserveerd, de tam tam wordt start. Golf staat nog niet over hele breedte en is overal van onderaf in te varen. Nog weinig druk, heel goed oefen golfje voor beginnende spelers. Alleen horizontale moves mogelijk, drempel wordt af en toe wel geraak met spinnen.

  5 jan afwachten

 • 1070cm boven NAP: (Vrijdag 5 jan. Rond 15 uur): mooie golf; over de hele breedte van de nevengeul wisselend tussen wals en golf. De golf plakt prima en is vanaf onderen goed aan te varen op diverse plekken over de hele breedte van de golf (100+ meter !).
 • 1106cm boven NAP: (zaterdag 6 jan. Rond 15 uur): mooie golf, vergelijkbaar met dag ervoor. Plakt prima en invaarbaar onderaf vanaf de paal met verkeersbord in het midden, mogelijk op nog een paaar plekken verder naar de Lentse kant.
 • 1132cm boven NAP: (Zondag 7 jan. Rond 12 uur): De golf wordt over de hele breedte steeds meer wals, die met een lange boot nog vanaf onderen (bij de paal) in te varen is, verder vanaf boven goed in te varen. Diep genoeg voor verticale moves.
 • 1163cm boven NAP: (Maandag 8 jan. Rond 15 uur): Nog steeds lekker surfen. Paal met verkeersbord nu midden in de golf, waardoor de halve nevengeul als golf te varen is. Zeker diep genoeg voor verticale moves.
  Borrel zaterdag 1

 • 1183cm boven NAP: (Dinsdag 9 jan. Rond 15 uur): De laatste stukjes groene golf zijn nu echt verdwenen en alleen nog wals zichtbaar. Nog steeds heel mooi/ leuk surfen.
 

Pers

De Gelderlander - film zaterdag 6 jan.
 
NOS - 18 en 20 uur journaal - film & interview (Maarten) zaterdag 6 jan.
NOS Journaal 20 uur: https://www.npo.nl/nos-journaal/06-01-2018/POW_03689493 (start op 8:00 minuten)
NOS - bericht online - foto zaterdag 6 jan.
 
SBS Hart van Nederland - late uitzending - film & interview (Maarten en Cees F.) zondag 7 jan.
 Borrel zaterdag 1
AD / Gelderlanger- film gemaakt door Cees V zondag 7 jan .
(bron Spiegelwaal Facebook noemen was leuk geweest...)
 
Zelf de Duitse pers weet ons te vinden: film & interview (Nienke & Jaivi of is het toch Ninke & Jeffy) dinsdag 9 jan.
 
En voor degene die zin heeft om te zoeken: de reden dat ik dit schrijf...
 

Vaarders

 • Vrijdag 5 jan.: Wessel, Jaivi, Cees F., Nienke
 • Zaterdag 6 jan: Jaivi, Sjoerd, Maarten, Koen, Cees V., Cees F., Wessel, Marjolein, Sanne, Marije
 • Zondag 7 jan: Maarten, Jaivi, Paul, Sjoerd, Rick S., Cees F., Marije
 • Maandag 8 jan: Bart, Anke, Cees F.
 • Dinsdag 9 jan: Cees F., Jaivi, Nienke
 • Woensdag 10 jan: Wessel, Cees F., Jaivi
 • Donderdag: ...
 • Vrijdag: ...
 • Zaterdag: Sanne, Wessel, Cees, Cees, Arne, Sven, Hester, Marcel, Patrick, Stephan, Peter (film), Menno (hè hè), Mark, Jelle, Rein en vele anderen