Afgelopen zondag was de eerste van de drie geplande brandingvaarsessies. We vertrokken rond 10:30 uur vanaf de club.

Bart, Morris en Jaivi in de ene auto. Jorn, Henk en ik in de andere. Hans van der Staay zouden we ter plekke ontmoeten.

 

 

Het weer was regenachtig en het waaide iets. In de auto vertelde Jorn dat de wind vandaag net de verkeerde kant op gedraaid was. Eigenlijk hadden we gisteren moeten gaan. - Wat mij betreft gaan we voortaan de zaterdag, als de wind dan goed staat. 

Aangekomen bij het strand troffen we Gabber Piet in het restaurant. Bij nader inzien bleek het niet om Gabber Piet te gaan, maar om Hans (van der Staay).Iets met een afgebroken opzetstuk van de tondeuse was de verklaring voor zijn frisse coupe. - Wel lekker aërodynamisch in ieder geval.

 

 

Thomas, net bij de club, heeft Jaivi al goed aan het werk, Jorn is een echte ww-cie...

 

 Na koffie en even relaxen was het surfing time. Ik was natuurlijk weer de laatste met omkleden en wanneer ik aankom zie ik de anderen al vrolijk in de golven spelen.
Rustig peddel ik het water op. Het waait behoorlijk en de golven zien er redelijk uit. Ik peddel me door de eerste golven heen en krijg al flink wat plenzen water over me heen. Inmiddels zie ik Jorn al surfend op een golf. Hij draait met zijn boot en maakt een cartwheel.

 

 


Dan hoor ik vanachter uit de golven kreten van verrukking die lijken op het geluid dat de lemmingen (DOS-game) maken wanneer ze door het poortje van de uitgang springen: jippie! Het blijkt echter Bart te zijn die los gaat in dit golvenfestijn.
Hij schreeuwt me toe: “Je moet agressiever peddelen en je peddel HOOG inzetten midden op de golf”. Ik schreeuw terug dat ik mijn best zal doen. 
Inmiddels varen de anderen steeds verder stroomopwaarts en ik probeer ze een beetje bij te houden. Ik zie de anderen zich geregeld op het juiste moment in de golven werpen en een lekkere lange surf maken. 

 

 

De branding wordt inmiddels wat minder, waardoor we gedwongen worden om dichter bij het strand te varen om nog wat golven mee te kunnen pakken. We zitten dan wel op een punt waarop de golven sneller breken, dus echt lange surfs lukken dan minder goed. 

 

 

Mijzelf lukt het om een stuk of twee echt goede golven te pakken en voor de rest moet ik het hebben van de golven die al op het punt staan om te breken. Maar het geeft een gevoel van voldoening om met flink veel kracht richting strand geworpen te worden.

 

 

Ondanks dat ik nog een paar keer ga zwemmen lukt het me nu al veel beter om een goede steun te maken en om in de golf te gaan hangen, dan de vorige keer brandingvaren. 

 

 

Rond 16:30 uur is het genoeg geweest en gaan we weer naar huis.
Al met al was het een geslaagd dagje varen. En ik heb zin in de volgende keer met hopelijk nog wat betere golven. 

 

Thomas