Piemonte, Valsesia 30/04/05 – 07/05/05

Na jaren in de zomer op de Sesia te hebben gevaren was er afgelopen voorjaar eindelijk tijd om ook de zijdalen van de Sesia in het Italiaanse Piemonte te verkennen. Valsesia staat bekend om de aardige mensen, voortreffelijk ijs, pizza en chocolade taart, prima bella’s, schitterende bergen en…….oh ja we kwamen om te varen. Gelukkig zijn de rivieren daar ook wel aardig.

Team: Misha van Berlo, Jim Oud, Martijn Rutten en Wouter Woortman Also starring: Collin en Jackie, Kristel, Janneke, Fredddd, Bennie en Joachim.

Zondag 1 mei

Mastallone: Bocciolaro – Varallo WW IV (V)

’s Ochtends op de camping komen we Fred tegen, een Italiaan uit Rome, die we kennen van de zomers in Campertogno. Fred organiseert ’s zomers het jaarlijkse fakkelvaren door het dorp. Wel leuk trouwens een Italiaan die Fred heet. Vooral omdat hij z’n eigen naam niet kan uitspreken. (Freddddd) Wij varen vandaag de Mastallone en Fred nodigt zichzelf uit om mee te gaan. Wij vinden het best, want Fred kent de rivier en wij kennen Fred. Altijd voorop tenzij het wat tricky wordt, dan is het meestal “You want to try, maybe left???”

Wat een goede eerste dag op een schitterende rivier. Heerlijk om in te varen en te wennen aan onze creekboten. De beruchte, niet om te dragen zuigwals in het kloofje halverwege is verdwenen. De ingangspassage is dat niet en blijkt redelijk moeilijk of niet door te komen. Martijn redt het niet, wij redden Martijn en geloven het verder wel.

Wormkanaal, vlak voor het uitstappunt

Maandag 2 mei

Gronda/ Sorba: 1 km boven Rassa – Romeinse brug over de Sorba WW IV – V

Het traject begint met een wandeling vanuit het dorpje Rassa. Je loopt de Gronda stroomop zo hoog als je wilt of totdat je moe bent. Tijdens onze wandeling scouten we de valletjes. Wij stappen ongeveer een kilometer boven Rassa in.

In Rassa komen de Gronda en de Sorba samen en dat is goed te merken aan de watermassa.

We zijn nog niet echt gewend aan het grote verval van de rivier en het scouten van de passages kost ons erg veel tijd. Het uitstappunt halen we niet voor het donker dus we stappen halverwege uit. Kristel en Janneke waren vandaag voorbeeldige shuttlebunnies en verantwoordelijk voor de mooie foto’s.

Dinsdag 3 mei

Strona: Rosarolo – Strona WW IV

Zondag hebben we de waterstand op de Egua en Sermenza bekeken. Het zijn de eerste warme dagen van het voorjaar dus het water komt hier met massa’s naar beneden en maakt op deze steile beken een behoorlijke indruk op ons. Vandaag lijkt de Egua nog te hoog. We besluiten de Strona te checken. Een rivier die uit komt in Lago d’Orta. Dat blijkt een goede keus. Leuke beek in een kloof die zelden gevaren wordt.

De Himalayastart bij een hoge stuw blijkt te hoog voor Jim’s spatzeil. Deze splijt open als gevolg van een verkeerde landing. Gelukkig kan hij hier makkelijk bij de weg komen en terug lopen naar de auto.

Woensdag 4 mei

Rio delle Piane/ Mastallone: Piane – Nosuggio WW III – IV Sesia: Balmuccia – Vocca WW II-III

Vandaag rijden we naar de Rio delle Piane (boven Mastallone). Deze zou met wat water wel eens precies goed kunnen zijn. We stappen in bij het dorpje Piane en hebben ongeveer 500 m leuk wildwater. Grote blokken, lekker steil, en alles min of meer uit de boot te verkennen. Veel meer water moet je hier eigenlijk niet hebben. Helaas is dat na de eerste 500 m wel het geval. De rest van de beek is niet echt interessant meer, met uitzondering van de laatste passage onder een Romeinse brug.

Omdat we vroeg klaar zijn gaan we ijs eten in Varallo en soppen we ’s avonds nog een stukkie op de Sesia. Wat een geweldige rivier is dat trouwens in het voorjaar! Kristel doet ook mee en vaart de Transchi met hele grote ogen, maar zonder te zwemmen.

Donderdag 5 mei

Egua: Ferrate – Molino WW IV-V

Twee Ieren, Collin en Jackie, die vanaf vandaag 3 maanden door de Alpen touren, gaan met ons mee naar de Egua. De waterstand is perfect! De Egua blijkt voor ongeveer 2 km te bestaan uit een whitewater Disneyland. De smile op onze kop wordt groter en groter, bij het zien van iedere volgende slide of waterval.

Jackie die pas twee jaar wildwater vaart, maakt indruk door overal vanaf te stuiteren. Haar commentaar: “ Irish chicks just have Bigger Balls”

Onderweg worden we een paar keer ingehaald door internationale teams die oefenen voor de Teva Extreme Race die de volgende dag wordt gehouden.

Bij het uitstappunt is het erg gezellig met tientallen toeschouwers en de nodige “ carnage” in een zuigwalsje onder de laatste waterval. De pro’s leggen alles vast op camera. Natuurlijk halen wij het allemaal en zien we ons zelf dus niet terug onder de aftiteling van een dubieuze video.

Vrijdag 6 mei

Boven Sermenza: Buzzo – Rimasco WW V Sesia: Vocca – Varallo WW II - III

Onze laatste dag. Gisteren hebben we opnieuw de boven Sermenza bekeken. Zag er schitterend uit, maar serieuzer en lastiger dan de Egua. Collin wordt op het laatste moment gevraagd om met het Ierse team mee te varen in de extremerace. Ons team bestaat vandaag uit Martijn, Jim, Wouter, Bennie (Duitser) en Joachim (Oostenrijker). Joachim komen we tegen bij het instappunt en ik herken hem van een picknick bij de Rauma in Noorwegen. Gezellig! En ook handig want hij kent de rivier erg goed.

De boven Sermenza blijkt de perfecte afsluiter van een schitterende week.

We varen door tot op het stuwmeer en genieten in Rimasco nog van een cappucino. Om het af te leren soppen we in een lekker avondzonnetje de Sesia af van Vocca naar Varallo.

Verslag: Wouter Woortman Foto’s: Martijn Rutten, Wouter Woortman, Kristel Leijten