De dag begint met een lekker bakkie koffie op de camping. Italiaanse koffie, wat betekent dat je voor je vertrekt nog even naar het kleine huisje moet rennen. Het belooft een mooie dag te worden, op een paar kleine miezerige drupjes na is het verder droog. We willen vandaag de Sorba varen. Slides, drops en nog meer moois. Eventueel pakken we er nog een klein stukje Gronda bij, een tributuary van de Sorba. Op onze camping staan ook Jasper en Remi van Europagaai, die gaan waarschijnlijk het zelfde stuk varen.

Rassa, waar Gronda en Sorba bij lekaar komen

Eenmaal omhoog gereden, besluiten we dan ook gezamelijk te gaan varen. Niet voordat Jasper nog even terug moet naar de camping, hij is zijn helm vergeten. Wanneer we weer compleet zijn, lopen we een stuk omhoog langs de Gronda. Zo kunnen we wat hoger instappen. Tijdens het inlopen bekijken we nog even een flinke groep Italianen, die een paar van de drops varen. Erg mooi doen ze het niet. 
Ik (Harry) en Cees raken al snel buiten adem. Het is toch zeker 500 meter lopen. :)
De eerste passage is veel te stenig. Iedereen, behalve Jasper, besluit daarom er onder in te stappen. Inderdaad butst Jasper behoorlijk tegen de stenen aan.
 
Harry in een van de eerste slides
 
Dan gaat het feest echt beginnen. Ik vaar het eerste stuk als een natte krant, maar weet op cruciale punten mezelf te hervinden.
Boof in de double drop is stijlvol, de rol snel ;)
 
Bij een dubbele drop neem ik de eerste met een super-boof, maar verlies de balans en ga op mn dak. in zet de valbeweging om in een rodeorol en ben zo nog net op tijd boven om de volgende drop zijwaarts in te vallen. Gelukkig is 't zog eronder niet van de plakkerige soort.
Remi
 
Drop na drop zakken we de Gronda af.
 
 
Tijdens het inlopen hebben we alles al kunnen verkennen. We hoeven de boot dus niet meer uit. Een drop wordt overgedragen, het water valt loodrecht op de stenen.
 
 
Talrijke boofs volgen, waarvan de allermooiste er een van Remi is (red: er waren er veel mooi, dus zoek er maar eentje uit (-;).
 
Remi met een van de vele stijlvolle boofs
 
Zo komen we bij de samenvloeïng (red: awel, vloeing, da's toch meer iets voor de Ardennen wa?) met de Sorba. 
 
Jasper waar de Gronda in de Sorba komt
 
De Gronda was al mooi, maar nu wordt het nóg mooier. Talrijke slides, stenentuinen, en drops volgen elkaar op.
 
Harri in de eerste van de triple slides van de Sorba, net na het dorp
 
De groep is al snel op elkaar ingespeeld. Met een grote grijns stuiteren, springen en glijden we naar beneden. In een natuurlijk ritme wisselen de voorvaarders en verkenners elkaar af. Het meeste is vanuit de boot te zien. De Sorba is een juweeltje. Een van de steilste beken die we ooit gedaan hebben (hadden we de Egua toch maar gedaan, toch weer iets om voor terug te komen).
 
Fris op de derde
 
Een enkele passage is wat stenig. Voor een erstbefarüng is de waterstand ideaal, Vrij laag. 
Een lange klovige S bocht naar rechts en dan naar links moet links of rechts verkend worden en dan is het vol gas, boofen over de ingangs drop naar links, overeind blijven, oversteken naar rechts, daar nog een boof en dan links de bocht om naar een kussentje tegen de muur en een wals. Nu een leuke WW IV maar bij meer water een van de stevige V passages in dit traject. Eenmaal uit het klovige stuk wacht er wel weer een mooie pool.
 
Jasper in de eerste boof
 
Je kunt je boof ook overdrijven Cees!
 
Jasper in de tweede boof
 
Harry in mooie vlakke en lange fun slide
 
Geen zwemmers vandaag, ook is er niks kapot gegaan. Ook mijn ego blijft heel, want ook ik zit rond het halverwege punt beter in de boot en begin weer lekkerder te varen.
Weer moeten we verkennen, nu een versmalling met een double drop erin, liefst twee keer achter elkaar een mooi boof maken en dan weer een mooi pool. Ook nu weer, bij meer water raakt di ook weer de klasse V. Ik voel me goed, dus ik vaar voor...
 
Harry in de eerste
 
Remi in de tweede
 
Weer een smal kanaal 
 
Heerlijke bedrock in teamverband, af en toe ook gewoon mellow
 
smal kanaaltje om omdrager te voorkomen (kan ook achteruit, toch Menno?)
 
Frits stijlvol via een hoekje een verblokt vies stuk omzeilend
 
Ons team van zes, heeft plezier voor twaalf. Helemaal voldaan, komen we bij het eindpunt. De laatste twee passages vaart niet iedereen meer. De eerste is een sterk verblokte keienhelling die de meesten gewoon overdragen of direct al het pad naar de brug en uitstappunt nemen. Ik zie echter wel een goede en wil mezelf bewijzen dat ik weer goed in de boot zit. Zigzaggend van keerwater naar keerwater overwin ik de stenentuin conform plan.  Frits gaat iets minder mooi, maar komt ook heel beneden.
 
Frits in de laatste keientuin
 
Het laatste smalle kanaaltje met bocht naar rechts laat ik ook aan mij voorbij gaan. Frits, Remi en Jasper pakken het nog even mee.
 
Frits in het kanaal
 
We stappen uit bij de oude romeinse brug en klimmen omhoog naar de weg. Voor de laatste twee passages loopt er al een pas rechts in het bos en achter het kanaal, om de hoek kun je ook rechts makkelijk terug lopen naar de brug. Doorvaren is een optie, als je tenminste WW 7-8-9 wilt varen. De Devils slide volgt, een slide/waterval van ca 35 meter hoog waar Shaun Baker als eerste de lat neerlegde voor de extreem water vallers.
 
rechts eruit voor het laatste team
 
Deze rivier is een echte aanrader voor (ervaren) klasse IV vaarders. Met meer water zullen een aantal passages klasse V zijn. 
Na het omkleden, rijden we terug naar de camping voor een welverdiende pizza. Cees kan wel een paard op. Nog wel meer ook :)  Hopelijk voor hem slaapt hij goed, we moeten er vroeg uit morgen. We gaan verkassen. Het was een gezellige, mooie dag. En leuk dat Remi en Jasper zich bij ons hadden aangesloten vandaag.
Kayakers United (sorry Hans P)
 
Verslag: Harry
Typiste: Frits
 
HAPPY BOATIN' &  BE SAFE
 
Waterstand: Zie foto's. Begonnen met 2 kuub, geeindigd met 5 tot 6?
Instap: in Rassa de gronda (rechts) omhoog lopen. minimaal 500 meter en vandaar kijken wat je nog leuk vind
Uitstap: met auto ca. 4 km lager auto neerzetten. Rechts loopt er een breed pad naar een huis beneden met bovenaan een slagboom. Dat is niet de uitstap. Die zit daar 50 meter voor waar de vangrail onderbroken is. Vanaf het water kan het echt niet missen. Een klassieke stenen romeinse boogbrug (nog steeds heel!) daarvoor of daarna rechts eruit (zie text boven).
Alternatief: Sorba bovenloop links omhoog, extreem steil, In eerste versnelling omhoog. Vanaf de weg miet te verkennen, er zit in ieder geval 1 extreme waterval in. Je kunt ook de Gronda nog veel verder oplopen (Harry niet (-;)
PS. weg langs Gronda is verboden voor auto's, gewoon je boot op je nek nemen. We willen hier vaker terug kunnen komen.