Gorge de la Beaume

29 november 2006, Cevennen, de Beaume

Startpunt : ik denk een kilometer boven Champussac

Eindpunt: een kilometer na le Gua

Vaarders: Bruno, Robert, Gert, Thomas, Bert, Menno, Victor, Bart

Waterstand: laag

Moeilijkheidsgraad: WW IV met een passage V. Bij deze lage waterstand WW III met een paar IV passages en nog steeds die ene V.

Rivierbeschrijving: www.eauxvives.org. We zijn ingestapt halverwege het traject "pont de Chastanet ››› pont de Sarrabasche" en hebben aansluitend het traject "pont de Sarrabasche - pont du Gua" tot een kilomter na de brug gevaren.

Het was afgelopen donderdag dat het hier in de Cevennen een beetje geregend had en een week geleden dat het echt gehoosd heeft. Het water was al goed weggetrokken, maar de Beaume had nog net genoeg.

Ok, er is dan geen regen, maar een doorgedreven zon die nog altijd niet begrepen had dat de zomer nu toch voorbij moest zijn, maakte veel goed. Het is eind oktober en overdag stijgen de temperaturen tot boven de 20 graden!

De groep is 7 vaarders groot. Er zit veel vaarervaring bij elkaar. Verhalen over Laos, Cambodja, Noorwegen, Chili, Corsica, Canada en natuurlijk de Hogne (-;) vliegen over en weer.

We rijden een flink stuk langs het bovenste traject, dat zie er wel mooi uit maar er lijkt wel wat weinig water op te staan, halverwege het bovenste traject stappen we uiteindelijk in en blijken we ongelijk te hebben, er is genoeg water en ook het bovenste stuk (III-IV met een VI erin) had wel gekund.

We vertrekken zonder al te veel afspraken. Bruno heeft de tocht gisteren in zijn eentje grotendeels gevaren en vaart meestal voorop. De rivier is drop and pool , te vergelijken met Corsicaanse beken als Golo en Vecchio, zoals de meeste rivieren hier.

Het is soms wat de juiste weg zoeken tussen de rotsen. De rustige stukjes worden afgewisseld met passages van 1 of meerdere slides of echte drops.

We dragen 1 keer over. De rivier wordt door een smal wormkanaal geduwd. In het kanaal ligt rechts een rotsblok dat moeilijk te ontwijken is en daarna volgt een serieuze rappel (wals voor hollanders) tussen de loodrechte wanden van het kanaal. Het water loopt daar over een paar meter serieus terug.

De meeste compenseren de portage door met een himalayastart de rivier terug in te duiken.

Fantastische rotsformaties in en om de rivier

met wat meer water worden dit een serieuze passage

Nu is het alleen maar leuk en kan de adrenaline op stal blijven

Bart is wat lager ingestapt om het heftigste stuk niet mee te hoeven doen

Grillige rotsen omramen de passages

Gert in een van de keien passages

Thomas met lichaam netjes boven de boot

Een onschuldig uitziend vervalletje weet de Vector van Bart te grijpen

Dan zit na een kilometer of 6 de tocht erop, het is 4 uur, moeten we nu al naar huis?

Nee hoor, "Mister Guide" tovert op de terugweg via de Borne nog een toetje uit de hoge hoed. Het bovenste kloofje van de Borne.

Menno (text is deels van Gert Vertonghen)