Allier zomer 2006

Boven Allier. Monistrol-Prades-Langeac.

ww_allier2006_01

We zijn met ons gezin naar de rivier de Allier gegaan. De Allier is de grootste zijrivier van de Loire en ontspringt bij Mende op het Massif Central in midden Frankrijk op ca 1500 m hoogte. Ruwweg zo’n 130 km zuidwest van Lyon.

Omdat er een groot stuwmeer aan het begin van de Allier is heeft de Allier vrijwel altijd voldoende water. Ook gedurende de zomermaanden.

De beste wildwaterstukken zijn:

  • St. Etienne du Vigan tot aan de plaats Chapeauroux 15 km WW III en IV(+)
  • Chapeauroux tot aan Le pont de Alleyras 16 km WW II+ (III)

Daarna is het verboden over een afstand van 13 km de Allier te bevaren.

  • Vervolgens komt het stuk Monistrol - Prades 8.5 km WW III (2x IV-), wat wij twee maal bevaren hebben. Hier heeft Alexander destijds zijn eerste moeilijke WW-ervaring opgedaan. Hij was toen 11 jaar.

De instapplaats is in het dorp Monistrol aan de D589. In het dorp is een smalle stalen brug over de Allier. Direct onder de brug aan de linkeroever is de enige instapmogelijkheid. Overigens is de rivier daarna niet meer gemakkelijk vanaf de weg te bereiken tot aan Prades.

Bij het instappunt lijkt het niet veel, maar 150 m verder na een bocht beginnen de stroomversnellingen en deze volgen elkaar over 5 km snel op. Ze zijn niet te moeilijk, ww3, en je moet technisch varen. Ideaal om keerwaters te pakken en de rest van het parcours in te schatten.

Na 3 km kom je aan de stroomversnelling “de huilende rots” Deze is wat moeilijker, kenners zeggen ww4, en van tevoren bekijken is niet verkeerd. De stroom gaat direct op de rots af waar de naam van komt. Je moet tijdig naar links om hem te vermijden. Daarna is er een verval van ca. 1.5 m en plof je in een leuke wals.

Na 5 km is er een lange rechte stroomversnelling “de roltrap” genaamd die over 150 m een flink verval heeft van ettelijke meters. Je moet hier goed varen, want eenmaal om heb je een goede kans niet meer omhoog te komen, vanwege de vele rotsen die erin liggen. Aan het eind van de roltrap ligt een enorm rotsblok, waar je links of rechts omheen kan. Ook hier is van tevoren kijken aan te raden

Hierna wordt het wat rustiger, maar toch nog interessant. Vlak voor de eerste uitstapplaats in Prades is nog een leuke stroomversnelling, waar je goed in kan spelen.

Wij zaten op de camping van Langeac, wat nog 15 km verder is. Een uitstekende camping, 3***, met altijd voldoende plaats. Ik ben er altijd veel kanovaarders tegen gekomen. Dit jaar zat de Utrechtse Kano Club er.

Je kunt er altijd in de schaduw van bomen staan. Er is een zwembad en in de rivier een stroomversnellingkje om te oefenen. In het oude stadje is veel te doen.

Vanuit Prades zijn we doorgevaren naar de camping. Het is een veel minder heftig stuk, met vaak langere stukken langzaam stromend water. Af en toe zijn er wel leuke stroomversnellingen.

Ondanks de afstand ging het nog vlot. Er zat goed stroming in het water. De 15 km hebben we in 2,5 uur gevaren, niet slecht.

Zie voor een erg goede beschrijving: www.kajaktour.de/allier.htm Zeer goede site, ook voor heel veel andere rivieren.

Al met al een rivier om aan te bevelen voor zowel gevorderde als voor beginnende vaarders

Arnold Kok