Bonne

17 augustus 09

15 aug: de Durance

16 aug: de Gyronde

Vaarders: Harry, Arnold, Rien, Nonja

wacht tot de youtube video wordt getoond

of ga direct naar de film op youtube 

 

Harry belooft ons prachtige vaarwatertjes, vervalletjes en plaatjes vandaag. Arnold, Rien, Harry en ik vertrekken, zonder Martijn en Alexander, die hadden andere belangrijke zaken te doen???

Na twee uur rijden maakt Harry zijn belofte waar. De Bonne is een prachtige en veelzijdige kloof, die varieert van 1 meter tot 6 meter breed.

Het kan dus zijn dat je overdwars komt te zitten tussen de linker en rechter oever. Op enkele plekken is dat geen probleem. Het is als of je een reus bent in een kabouterwereld. De Bonne is zeer gevarieerd wat oever, gesteente, rustig water, stroomversnellingen en vervallen betreft. Het komt regelmatig voor dat je peddel lastig langs je boot past bij het peddelen.

Harrie heeft de Bonne al eerder gevaren en is zeer oplettend, want hij weet dat we er bij "De Pin" uit moeten om om te dragen, maar waar was die ook weer? We varen van keerwater naar keerwater en kijken onze ogen uit. Ik moet een paar keer escimoteren en neem een verval op de helft in de achteruit. Hummm...

als Harry me ergens op wil attenderen word ik tegen een vlakke licht overhellende wand geplakt, dat gaat mis. Ik bent moe en stap overbodig uit. Nou met deze Bonne heb ik een vier tal appeltjes te schillen. Op aanstaande vrijdag zal ik nog een kans krijgen om revange te nemen (en dat doe ik dan ook. Ik heb drie van de vier appeltjes kunnen schillen.)

Salut, Nonja

 

We moeten er wel een stukje voor rijden, maar deze sloot is dat zeker waard. Ook is hij met ons uitgedunde team van vandaag nog goed te doen. Paul is met gezin naar Nederland vertrokken vanmogge, en Hans maakt voorbereidingen op de camping voor zijn voet-verkenning van de Romanche morgen.

Het water staat een stuk lager dan de vorige keer dat ik hier was, maar de kloof blijft lang bevaarbaar. We verkennen de ingang op hout, direct na de ingangsdrop wordt het erg smal en daar kan zomaar iets in vast zitten. Maar alles is vrij en we varen 1 voor 1 netjes de ingangspassage.

Alleen Nonja ontmoet hier haar eerste te schillen appeltje, wordt vreselijk uit lijn gezet en gaat uiterst rechts, op de voorpunt in een soort halve pin tegen de rotswand. Een halve pin, want ze glijd snel weer weg uit haar vervelende positie en kan verder.

We varen gelijk het smalle kloofje in. Diep water, grillige wanden, een sprookje komt tot leven. Dan verbreedt de Bonne zich weer en glijdt het water verder in een groene omgeving.

De zon schijnt regelmatig volle bak de kloof in, en we varen allen in zomeroutfit. Er staat met deze waterstand geen druk op 't water. Rien komt in een goed ritme, en vaart lekker. Hij heeft wel 2 keer een rolletje nodig, maar ook die gaan goed.

Arnold vaart probleemloos, alleen Nonja doet af en toe onhandige dingen, waardoor ze stukjes op d'r kop doet en uiteindelijk zelfs een keer uit de boot gaat. (Appeltje voor Nonja!)

We passeren de Wokkel, die nu weinig wokkel-power heeft. (Nonja d'r appeltje nummer zoveel) Zoals Nonja hierboven al vermeld, ik verwacht nu snel de pin (in een smal wormkanaaltje), en weet dat er een 1-persoonskeerwatertje vlak boven zit. De plek is normaal ook gemarkeerd met een steenpoppetje.

We varen gedisciplineerd verder, tot ik de plek herken. Één voor één varen we het kleine keerwatertje aan en maken snel plaats voor de volgende vaarder. Na de pin kunnen we wel wat ontspannender varen, want we hoeven geen gekke dingen meer te verwachten nu.

Nog een overhangend rotsje zorgt voor Nonja's laatste appeltje. We genieten nog van mooie versnellingen, en dan varen we het stuwmeertje op, wat het einde van deze tocht betekent.

Harry

 

18 aug: de Ubaye

19 aug: de Guil

20 aug: de Guisanne

21 aug: de Bonne