Nu met film.

Vaarders Fresquiere: Cees, Hans, Jeroen (=vriend Eva), Bram, Gert, Marjolein, Sanne, Marije

Vaarders Racecourse: Cees, Jacques, Hein, Hans, Patrick, Erik, Jeroen, Eva, Bram, Gert, Wessel, Rien, Marije

 

Fresquiere

Zoals ik eergisteren al schreef… op de basf schrijf ik meerdere dagen, en maar 1 dag voor zwemmen. Eergisteren een dopje, vandaag weer iets anders onzinnigs ;)

Vandaag Fresquiere, voor de liefhebbers gevolgd door de Racecourse. We hadden gezien dat de Ubaye laag stond: 8,5 m3/s. Marije deed navraag bij vriendjes (;)) bij Stip-Yaks, en die zeiden: alsnog gaan! Terecht, ik vond het tof. Lekker technisch, keerwatertje varen (ok, en soms een paar missen en dan toch nog ok terecht komen...). Ik heb me goed vermaakt!

ww basf 201707 ubaye racecourse 7

Maar, ik houd het kort, er is genoeg gezwommen en dus wordt er nog genoeg geschreven.

Waarom ik dus nu weer moet schrijven zonder zwemmen: ik stak ergens m’n peddel tussen wat stenen, vond m’n peddel te fijn om om te buigen en ben dus maar zonder verder gegaan. Ging stiekem best goed! Kunnen we daar niet ook een sport van maken? ;)

Bram

 

Na vorig jaar al de eerste 500m van Fresquiere geprobeerd te hebben tot ik mijn peddel kwijt raakte, stond dit stuk voor dit jaar hoog op mijn verlanglijstje. Vanwege de extreem lage waterstand had ik de hoop al opgegeven, maar gelukkig hoorden we van de jongens bij Stip-Yaks dat ook Fresquiere vaarbaar was.

ww basf 201707 ubaye racecourse 7

De waterstand was een stuk lager dan vorig jaar. De walsen waren hiermee ook een stuk kleiner, al moesten we wel veel meer slalommen tussen alle stenen door. De eerste paar honderd meter zat ik redelijk gespannen in mijn boot, daarna kon ik meer ontspannen en begon het steeds leuker te worder.

Vele verblokte passages volgen elkaar snel op. Als het verval begint uit te vlakken denken Marije en ik dat we er bijna zijn en liggen we mooi op schema om niet te laat bij de andere groep aan te komen. Er volgt echter nog een lange passage, waar meerdere mensen gaan zwemmen…

Sanne

 ww basf 201707 ubaye racecourse 7

Ja dat zwemmen, daar kan ik over mee praten. Vandaag vaar ik in de King Pin, even proberen in het begin, maar voel me al snel comfortabel en ga dan ook voorop varen :). Genieten van de natuur voor je, zonder plastic boten erin :)

Bij de laatste passage van fresquiere zit een raar dropje, in de invaart ligt een steen een. Beetje in de weg. Maar ik zie iemand in een dikke boot er zo door heen ga, dus ik denk dat kan ik ook. Helaas, zat iets te ver naar achter in de boot, dus om. Rolpoging 1 was tegen een steen en voor 2 voelde ik mijn schouder (neeee, niet weer). Dus instap uit. Bootje naar de kant gebracht. Aan de overkant van de rivier zie ik de rest vooral heel relaxt kijken. Dus ik besluit de kajak maar omhoog te tillen voor poging 2.

ww basf 201707 ubaye racecourse 7

Ondertussen moet ook Hans zwemmen.. zou het dan aan de Staay boot liggen?

Mijn poging twee was helaas ook niet goed, veel te schuin dus weer om, weer poging 2 tegen de steen en voordat ik de tweede poging kon doen lag ik vast onder een steen. Proberen te wiebelen, maar daar zat echt geen beweging in. Ik dacht bij mezelf: dit hou niet eeuwig vol. Dus eerst maar de kajak weg, de stroming duwde alleen de kajak tegen mij aan, dus heb meerder keren hard moeten trappen en toen spelde deze achter mij weg. Top: dat betekend dat in ook via die route weg kan komen. Ik neem een grote slok adem (ohnee, zit onder dus dat is een grote slok water), en gooi mijzelf helemaal achterwaarts: Yes: ik spoel uit! 

Heb nog even getwijfeld voor poging 3 (iets met 3x is scheepsrecht). Maar besluit verstandig te zijn, rest van de dag maar beetje oefenen en dan volgend jaar goed!

Hans vaart het dropje ondertussen ook voor de tweede keer en deze gaat goed.  De rest vaart ook het dropje, en dan kunnen we het laatste stukje varen naar de rest van de groep.

ww basf 201707 ubaye racecourse 7

Marije

 

Zelf ga ik 50m later zwemmen op een stuk wat eigenlijk te verblokt en te ondiep is om te kunnen varen, maar op één punt wel net diep genoeg is om om te gaan toen ik zonder snelheid van een rots viel. Rollen was geen optie omdat ik in kniediep water tegen een steen aangedrukt werd. Het grote voordeel van onderwater uitstappen in zo ondiep water is dat je daarna op kan staan, zelf je boot van de steen kan trekken en met peddel en boot naar de kant kan wandelen. Al was Marije zo aardig om mijn boot het laatste stukje aan haar slinge aan te klikken.

Ondanks dit natte pak, is dit een geweldig traject en hoop ik dit binnenkort nog eens met meer water te kunnen varen.

Sanne

 

Ubaye Racecourse

 Vandaag gaan we de groep opsplitsen in tweeën. De gevorderde groep vertrekt eerder van de camping en de tweede groep een uurtje later.

Gevorderden gaan Fresquiere varen (eentje hoger dan de instap van de Ubaye Race-course) en de tweede groep wacht ze op bij de instap van de Race Course.

Het vertrek van de eerste groep duurde wat langer dus hadden wij als tweede groep ook nog wel even tijd. Uiteindelijk vertrokken, bleek de peddel van Erik niet mee te zijn. Hij terug naar de camping, wij alvast verder. Even nog tanken onderweg, misschien dat Erik ons nog in haalt. Niet het geval. Via een leuk bergweggetje (via de L’Adroit de Pontis) bij de instap van de Race Course gekomen, auto’s omgereden en daarna was het wachten…. Het duurde wel erg lang. Maar vast aan de lunch beginnen dan….. Uiteindelijk, ik weet het exacte tijdstip niet meer) mocht ik met Hans, Marije en Erik onderweg. Begin was een beetje spannend omdat ik vorig jaar deze tocht niet heb volbracht. Een nare zwempartij en later nog een peddelsteel op mn lip waren vorig jaar reden voor mij om uit te stappen.

Dit jaar iets recht te zetten dus…… Toch wel mooi gevaren. Ergens in het begin  een kleine zwempartij gehad…… Toen kwamen we bij de mangel…… Even verkennen en gewoon netjes gevaren. Mijn dag kon eigenlijk al niet meer stuk. Net voor de kloof ging het echter nog even mis. Een diep gat, een grote steen….. ik weet het eigenlijk niet meer…… Ik lag ondersteboven en voor ik er erg in had was ik al aan het zwemmen. Hans had mijn boot aan de cowtail maar moest deze lossen omdat er ruiger water aan zat te komen. Ik kon mijn boot nog bijtijds aan de kant halen. Weer ingestapt en het laatste stukje afgemaakt. Ik dank mijn medevaarders voor hun geduld met mij, de redding van mijn boot en het helpen hozen daarvan.

ww basf 201707 ubaye racecourse 7

 Weer een vinkje erbij, Ubaye Racecourse completed, en genoten met een grote “G” .

 Patrick

 ww basf 201707 ubaye racecourse 7

 

En de film

Waterstand: 7m3 (peilschaal Le Lauzet- Ubaye)

Tip van Bram: Freqsuiere en Racecourse achter elkaar is wat lang...

We hebben vandaag 3 uur over Fresquiere gedaan, als een deel van de groep pas instapt bij de Racecourse hoeven zij zich ’s ochtends niet te haasten…