Donderdag 28-07-2016– BASF vaardag 5 – Ubaye Fresquière & Ubaye Race Course

Vandaag mag ik als 1 van de velen schrijven. Dit is al voor de instap duidelijk, aangezien mijn lunch op de camping is achtergebleven... Aangekomen bij de instap besluit Jens dat hij vandaag niet mee vaart omdat hij zich slecht kan concentreren. Hij helpt mij door zijn lunch te delen (dank!) en de auto om te rijden (meerdere malen - maar dat is een verhaal voor een andere schrijver ;) ).

Vandaag zijn we in twee lichtingen van de camping vertrokken. Cees, Gert, Sanne, Marije, Hester en Nienke stappen vandaag hoger in, terwijl de rest (Hein, Patrick, Bram, Rien, Elke, Marjolein) later arriveert bij instap racecourse en daar wacht… en wacht … en wacht… . (De stoere verhalen over het bovenstuk laat ik aan anderen over. Wat wij hiervan meekregen is dat er een soort tien kleine visjes effect plaatsvond. Walsen, rotsen, waterdruk en daarnaast nieuwe boten, geblesseerde schouders en verloren peddels bemoeilijkten het varen, waardoor Hester, Marije en Sanne per auto bij ons terug arriveerden, en per boot: Gert, Cees, peddel van Sanne, en een vermoeide Nienke, maar die brede grijns op haar gezicht te zien was het wachten waard voor ons J ).

Inmiddels is het een uurtje of drie in de middag, en moeten we nog beginnen met de racecourse, en ook mijn concentratievermogen heeft het absolute nulpunt bereikt. Ik kan me dan ook weinig herinneren van de racecourse (iets met een eetzaal en haaientanden?).

dag 5 - race course 2

Leuk traject met rustige stukken afgewisseld met verval, weinig druk met deze waterstand. Lekker rondgedobberd geloof ik, ikzelf op nogal slordige wijze, want (aldus Bram) gezien ik toch al mocht schrijven was zwemmen gratis: 1 maal, in een surfgolf. Daarna een verval afgezwommen en ik herinnerde me nog dat ik dacht: deze was heel leuk geweest om in een boot te doen! Oja, en op het einde was er een prachtig kloofje. Een meer gedetailleerde rivier-beschrijving laat ik over aan de rest van de schrijvers!

dag 5 - race course

-- Marjolein

Sanne, Cees, Gert en ik hebben de hele week ons best gedaan leuke rivieren uit te kiezen, en ons idee was om zelf als traktatie Fresquière te gaan varen. Hester en Nienke gaan graag mee. We besluiten eerder te vertrekken omdat we de rest niet willen laten wachten, wij dachten als we nu een uur eerder vetrekken, en de rest ook nog moet omrijden hebben we 1,5 tot 2 uur om te varen. Onderdeel van dit plan was dat de koffie op tijd klaar moest zijn, om Cees te kunnen wekken met een vers kopje. Dat wekken is erg goed geluk t, de planning begon daar al fout te lopen, want of de koffie echt op tijd genoeg was..

Bij de instap, op de brug eens rustig gekeken: zo dat ziet er gaaf uit J!. Tijdens het omkleden kwam Bart-Jan (StipYaks) langs rijden en zij dat instappen een 300m hoger veel makkelijker was. Gert als gentleman heeft de boten op de dakdragers gedaan (zonder op te binden) om zo de boten van de vrouwen te vervoeren! (klopt Sanne, jij hebt die van jou wel zelf vervoerd) Die 300m extra, was iets van 100m invaren en toen meteen passage. Hester gaat net niet lekker langs een onderspoelde steen, en gaat in die paar 100 extra meters al om. Vlak daarna ga ik ook stom om (uiteraard heb ik wel mezelf en mijn boot weten te redden). Hester besluit dan dat dit niet haar dag is, en stapt uit. Wij varen vol goede moed verder. Net na de brug schatte Sanne de walsjes verkeerd in, haar achterkantje wordt gepakt en ook om. Helaas raakt ze hierbij haar peddel kwijt. Op dat moment besluit ik met een zwaar hart ook uit te stappen, zit niet super in mijn boot, heb echt nog last van mijn schouder van 2 dagen terug. Sanne wil wel verder in mijn boot, maar past hier helaas niet in en besluit ook te stoppen. Hester & ik slepen de boten richting auto’s zodat Sanne nog een stuk langs de rivier kan lopen, om te zien of haar peddel ergens is. Hester en ik rijden vast met beide auto’s en onze + Sanne haar kajak naar de rest van de groep, hier hadden we Sanne alleen niet goed begrepen, dus Hester is nog terug geweest om Sanne te halen.

Cees, Gert en Nienke varen door. Hierbij hebben ze moeten scouten, Nienke heeft gezwommen, en de mannen hebben Sanne haar peddel gered en meegenomen naar beginpunt Race Course. Al met al was onze planning ruimschoots mislukt. De lachen op de gezichten waren echter groot, die van Nienke ook vermoeid, en met Nienke bij Jens (die vaarde die dag niet) en de auto achter te laten gaan we met de groep verder met de Race Course.

dag 5 - race course 5

Ik weet dat al snel de ‘La Cuisine’ komt, en vraag of Gert een Cees daar snel hun lunch willen opeten. Gelukkig heeft de rest van de groep niet gemerkt dat ik enorm aan het tijd rekken was zodat dit voor hun ook lukt J.

Ik heb de rest van de dag heerlijk gedobberd en genoten van het water, het mooie weer en de omgeving.

dag 5 - race course 1

dag 5 - race course 3

-- Marije

Traject Fresquière: ongeveer 300m boven de brug bij Fresquière tot Le Martinet

Traject Race Course: van Le Martinet to Le lauzet.

Peilschaal : 12.8 m3 (Le Lauzet – Ubaye)