Dinsdag 26-07-2016– BASF vaardag 3 – Gyronde

De Gyronde is natuurlijk altijd opgedeeld, met verschillende instappunten, voor de verschillende niveau’s. Met zijn allen naar het grasveldje gereden, om daar de voorlopige indeling te maken tot aan de camping. Elke, Jens, Patrick, Rien en Marcel zouden ons daar opwachten. Daar ging nog de nodige logistieke uitdaging aan vooraf (rotondes, fransen, en Jensen die creatief waren met inhalen). Uiteindelijk zou blijken dat ze niet eens zo heel lang hebben hoeven wachten, en we met de bovenvaarders redelijk goed uitgekiend hadden.

dag 3 - gyronde 10

Voor mij was het bovenstuk voor de eerste keer (vorige keer was ik degene die 1,5u op de camping heeft staan wachten), en zeer goed bevallen. Het was een lekker verblokt stuk, waar we heerlijk lijntjes hebben kunnen oefenen. Onder dat oefenen viel ook het even uitstappen, een lijntje uitzetten voor de groep, zodat we zeker wisten dat we een van de eerste passages goed konden afvaren. Notenswaardig, was dat Marjolein daar de passage perfect gevaren had, en vervolgens het afsluitende golfje op d’r kop heeft afgevaren. Met 1 seconde zat ze ook weer overeind, maar wel cool om te zien. Ikzelf heb e.e.a. voorgevaren voordat we uiteindelijk op de camping aankwamen, maar moest nog ietwat wennen aan de vaarlijn van mijn nieuwe boot……en moest dat helaas afkopen met een zwem/buts-sessie, waarvan Gert en Bram de gezamenlijke redding van mijn boot hebben verzorgd, en ik nogmaals terug moest rennen om mijn peddel weer op te halen.

dag 3 - gyronde 11

Dat was ongeveer 100m voor de camping, dus daar konden we ons verenigen met onze logistieke wonders, en een gezamenlijke lunchpauze organiseren. Nadat de nieuwe groepsindelingen bepaald waren, en Rien zich warm geprutst had, konden we het 2e stuk van de Gyronde aan. Iets minder heftig, maar nog steeds zeer vermakelijk.

dag 3 - gyronde 1

Tussendoor hadden we nog even een zeer leuke drop van 1,5m op het stuwtje, en wist iedereen zowel de boof-slag als de big-smile te produceren, en was iedereen weer happy genoeg om het laatste stukje af te kunnen dobberen. (Was trouwens het eerste voorvaar traject van Bram, en hij wist zowaar alle keerwaters te negeren….). Daardoor was iedereen tenminste goed uitgerust voor Argentière, het toetje van de dag.

dag 3 - gyronde 8

dag 3 - gyronde 3

Iets teveel voor Patrick, die dadelijk deel 2 mag schrijven, maar de rest heeft zich lekker uit kunnen leven. Door dr. Vennickx’ zwempartij was er enige miscommunicatie tussen de stuurlui, en de echte kayakkers….waardoor een stel dames wat verward (laten we zeggen dat we inmiddels nieuwe signalen hebben voor zonnebaden, ‘neem ff een biertje’, en ‘ik-snap-het-niet’, hebben), en ietwat lang in een keerwater lagen te wachten, maar toen we ze mee op sleeptouw namen, kwamen de grote glimlachen weer terug. Inmiddels liet de regen/donder Argentière het baantje enorm in hoogte stijgen, en werden de golfjes nog een stukje heftiger, maar desalniettemin hebben we ons zeer uitgeleefd.

En dan nog het laatste spannende stukje…. (voor mij persoonlijk dan)…..mijn eerste ervaring met een C1 op wild water. In mijn poging het 2e rondje te varen besloot een van mijn peddel-bladen zich permanent in de Durance te voegen, en ik dus minus dat blad een stukje baan af te leggen… wat dus uiteindelijk geen geslaagde oefening was, en resulteerde in mijn 2e zwempartij. Inmiddels was de rest ook wel een beetje klaar. Cees en Marije hebben nog even gekeken of mijn peddelblad echt geen heimwee had, maar helaas…… Tijd om het stokje door te geven.

dag 3 - gyronde 2

-- Hein

Vandaag de Gyronde, Hein, Marjolein, Nienke, Cees, Gert, Sanne, Bram en ik stappen boven bij de oude camping. Sanne, Hein, Gert en Cees nog 100 m hoger dan de rest, ik vaar liever eerst 100m warm. Heb wel de onderkant van Gert zijn boot mooi kunnen bewonderen door een mooie flip. Bovenste stukje was leuk varen, technische maar niet te veel druk waardoor het wel ontspannen was voor mij. De andere groep zit niet op de plek waar wij dat verwachten, dus wij (Sanne, Cees & Ik) besluiten Bram achter te laten zodat hij dit kan communiceren met de het groepje van Gert.

Toen wij aankwamen bij de rest, die helemaal naar de brug was doorgegaan, bleek dat Marcel zijn spatzeil in de bus had laten liggen, maar gelukkig had ik een telefoon en konden Hester & Nyke met de taxi zijn spatzeil komen brengen.

dag 3 - gyronde 7

Meteen besloten dat we dan maar meteen een hapje gaan eten, en groepje Gert komt een half uur later gelukkig ook aan. Sanne en ik gaan als eerste groepje weer terug, Gert een Cees waarschuwen allebei voor het stuwtje wat nog komt, dus als Sanne en ik die in de verte zien, besluiten we ook de beste aanvoer route te bepalen, het grindstuk ervoor is verdeeld in 3 routes. Daarna vaar ik als eerste naar het keerwater voor de stuw om goed te verkennen of deze nu ook vaarbaar over links is. Door onze goede veiligheid komt het volgende groepje ook aan, en varen we het stuwtje allemaal met een smile.

 

dag 3 - gyronde 4

dag 3 - gyronde 5

dag 3 - gyronde 6

Daarna nog een leuk stuk rivier, en dan Argentière. Na snel een stukje te hebben gekeken, besluiten we dat ik & Patrick en Sanne & Marcel de baan eerst een keer afvaren. Helaas gaat dit bij de eerste golf met Patrick niet goed, en werd dit een stukje sprintend de baan af voor mij & Cees. Later doen Cees en ik nog een rondje, heerlijk nog even gespeeld! Als we weer een golf lager gaan merk ik dat ik moe word. Cees vind dat ik toch echt nog even in een wals moest spelen, dit ging niet helemaal goed en bij het omgaan voel ik een scherpe pijn in mijn schouder dus stap ik uit. Daarna mijn boot een keerwater in geduwd, en heel slim zelf een keerwater aan de overkant van de rivier gekozen J. Gelukkig gaat er een brug naar de overkant..

dag 3 - gyronde

-- Marije

Traject: Gyronde - Les vigneaus tm Argentière (Durance). Instap deels oude camping (bij de garage) en deels de camping.

Geen peilschaal