Vandaag Vesubie deel 2 met een hogere waterstand. Zonnetje hoort er hier bij. Evenals lunch voordat je start.

Bekijk ook de film

Drie maal is scheepsrecht, ook in het varen. Dus de Vesubie moet ik nog een keer droog varen.

DCIM\135GOPRO

Dennis op het "dropje"

ww alpenweek 20220504 vesubie 6

Thomas met duidelijk meer "schwung" dan Dennis

De Vesubie  nu dus met duidelijk meer water De eerste dag als een “natte krant” het dropje af, vastzitten en zwemmen levert vandaag moraal op om niet om te gaan en te gaan zwemmen. Dus juichend het natte krant keerwater in. Juichend de golven erna geslecht. Maar waarom verandert de boot in ieder keerwater in een duikbootje?

ww alpenweek 20220504 vesubie 8

 

ww alpenweek 20220504 vesubie 2

 

ww alpenweek 20220504 vesubie 3

 

De tweede stevigere pasage met een boel stenen erin kan vanuit twee keerwaters het makkelijks gevaren worden. Het bovenste en fijne keerwater is verfraaid met een tak dus besluit ik de tweede te pakken. Om vervolgens om te gaan op een steen…… Niet snel genoeg rollen en niet op de kop een paar stenen afwillen doet me besluiten toch te gaan zwemmen. En levert een tweede schrijfbeurt op.

Met niet al te nette woorden, in ieder geval niet om op te schrijven, varen we de kloof verder in. Daar heb ik toch mijn zitje maar eens verzet na 4 dagen varen. Het ligt immers altijd aan het materiaal en niet aan de vaarder….. ;).

ww alpenweek 20220504 vesubie 4

 

ww alpenweek 20220504 vesubie 9

Het is een mooie rivier die varieert van meer open naar kloofjes die goed vaarbaar zijn. Super mooi Efteling landschap met hier en daar een watervalletje. Uiteindelijk opent het landschap verder en is er met deze waterstand hier en daar een steen onder de boot. Heel veel mooie kleine keerwaters onderweg langs de wand. Je kunt oprecht verstoppertje spelen in de mooie bochtjes.

ww alpenweek 20220504 vesubie 7

Bij het omrijden staan de parkeerplaatsen afgezet. Als we het water uitkomen staat de burgemeester wat zenuwachtig te kijken. Er blijken zandauto’s te komen en de meningen lopen uiteen of er ook een filmploeg komt. Maar we moeten om 17.00 weg zijn, want dan komen de auto’s. De burgemeesters van de Vesubie zijn gelukkig wel Bataviers gezind.

ww alpenweek 20220504 vesubie 10

Ik krijg tijdens het schrijven de tip om vast het verslag van morgen te schrijven. Ze rekenen op een derde zwempartij dus à demain.

 Hester

 

Traject: Saint Jean de la Riviere, in dorp links over de brug . Daar parkeren afladen en boten naar het eiden van de weg, net na de waterzuivering naar beneden dragen. Er zou nieuwe instap gemaakt zijn, net stroomopwaarts, maar die is in oktober 2020 weer weggespoeld.

Uitstap bij de brug in dorpje Utelle.Daar is ook de peilschaal, maar die staat nu helemaal droog.

Waterstand: Op https://www.eauxvives.org/fr/niveaux/en-direct stond de peilschaal (Utelle) wekenlang op 99 cm, dat zou middenwater zijn (minimum 0.65 m, hoog 1.4 m) . We hebben beiden dagen dat we gevaren niet meer dan minimum water aangetroffen, de tweede dag ietsje meer. Dus ook hier kloppen de peilschalen niet meer. Al het water door de kloof kwam van de centrale in st. Jean de la Riviere, er was geen basis niveau. Dus als de centrale stil stond, dan was de rivier droog. Als de centrale draaide, dan hadden we laag tot zeer laag water.

Op de vigicrues website wordt ook gemeld dat sinds het hoogwater van oktober 2020 de relatie tussen waterhoogte en debiet in kubieke meters niet meer klopte. Ze hebben die wel kunnen hertstellen voor laag tot midden water, voor hoog water klopt hert nog steeds niet. Mijn oordeel: ook bij laag en midden water kloppen de aanduidingen niet meer. 99 cm is echt heel laag.

De peilschaal voor de "Gorge Rouge"  van de Tinée staat consequent op 90 cm wat overeen zou moeten komen met een bevaarbaar debiet van 9 m3. Maar er zit ondanks regenval geen enkele variatie in de weergave van die peilschaal. deze klopt dus ook niet meer wat ondersteund wordt door onze waarneming dat bij de start van het traject in Saint Sauveur de Tinée de bedding hooguit een kuub water had.