De Verdon

Bekijk ook de film

 

Vaarders:
Groep 1: Bart, Rob, Jacques, Erwin, Hans en Annelie
Groep 2: Bram 2, Menno, Saskia, Tom en Laura
Groep 3: Denis, Cees, Anke, Nyke, Gert
Groep 4: Thomas, Jaivi, Nienke, John, Hester

ww alpenweek 20220503 verdon 11

Na de Var en de Vesubie gevaren te hebben, was vandaag de volgende V aan de beurt: de Verdon. In de ochtend werd het al duidelijk dat niet de gehele groep vandaag wou gaan varen, maar de rest had goede zin. Na wat gehussel qua auto’s en boten ging de hele meute op weg.

Menno riep Bram 2, Denis, Thomas en mij als groepleider uit, wat voor mij persoonlijk wel als een verassing kwam als alpenweeknewby. Opdracht was om zoveel mogelijk te spelen in de komende 7 km. Mijn groep was snel bij elkaar verzameld en stapten meteen in. De waterstand was erg laag, maar daardoor was het wel leuk om verschillende stenen te ontwijken en ontstonden er nieuwe uitdagingen in de rivier. De vaste vaarvolgorde werd snel losgelaten en iedereen zocht zijn eigen uitdagingen op de rivier.

ww alpenweek 20220503 verdon 1

toch nog een paar rimpels en drempetjes

Menno’s opdracht om te spelen is voor mij echter al een uitdaging op zich. Hoewel het oefenen op HoLiBo veel geholpen heeft, vind ik spelen vaak een beetje spannend. Met aanmoediging van alle heren in de groep lukte me uiteindelijk om toch het surfgolfje in te komen en lekker te surfen.

ww alpenweek 20220503 verdon 4

ww alpenweek 20220503 verdon 2

 

ww alpenweek 20220503 verdon 3

Waarom toch schrijven? In een keerwater wou ik graag mijn benen even strekken en hoorde ik ‘krak!’ Gelukkig geen gat in mijn boot, maar wel mijn rugbandje gesloopt. Met hulp van Bart werd deze provisorisch gefixed en kon ik de tocht vervolgen. Het vervolg was relaxed varen en mooi dankzij verschillende kleine watervalletjes en af en toe leuke speelplekken.

ww alpenweek 20220503 verdon 9

 

ww alpenweek 20220503 verdon 5

 

ww alpenweek 20220503 verdon 6

 

ww alpenweek 20220503 verdon 7

 

ww alpenweek 20220503 verdon 8

Al met al een leuke dag!

Annelie

 

Waterstand:

zeer laag (hoewel verwacht, toch nog lager dan gedacht). Er is voor de Verdon stroomopwaarts van het stuwmeer van Castillon geen peilschaal. De hele lage waterstand hadden we al verwacht n.a.v. het extreem lage water in Var, Tinee en Vesubie. Zeker als Var en Tinee zo laag staan, kun je vergelijkbare waterhoogtes verwachten aan dit deel van de Verdon.

Het klassieke Verdon deel vanaf Castellane tot en met de grote kloof is volledig afhankelijk van het water dat door de EDF wordt losgelaten. Een telefoontje (via franse vrienden van Nienke) leert dat er de komende tijd geen water wordt losgelaten omdat er nog veel te weinig water in het stuwmeer staat en er te weinig sneeuw in de bergen ligt. Mogelijk wordt dit ook een probleem voor de commerciele raftbedrijven deze zomer.

Traject: Van wegbrug bij afslag Thorame Haute tot de wegbrug net na Thorame Haute Gare. Niet de spoorbruggen :P Totaal ongeveer 7 km. Bij meer water kun je veel hoger instappen. Doorvaren en de resterden kilometers kloof meepakken kan ook. Vonden we het vandaag te koud voor.

 

ww alpenweek 20220503 verdon 10

Saskia en Nonja houden de buren nog lang wakker