Bekijk ook de film.

De eerste dag,  Die was goed. Of moet ik zeggen begon goed?

ww alpenweek var 20220501 7

rijden naar de instap is al een schitterend avontuur

Maar eigenlijk eindigt die ook weer prima. Met een buik vol Bourgondisch lekker eten, een luxueus modderbad ter beschikking waar menig spa likkebaardend jaloers op zou zijn. Ondanks verwoedde pogingen van een overijverige trekker die al die gezonde blubber door het afvoerputje probeert te proppen. Een gezellig gekeuvel op de achtergrond van een trosje samengeraapte wilden, pardon wildwaterwilden, ook wel bekend onder de naam Batavieren.

ww alpenweek var 20220501 2

Hans en Saskia net na de start

 

ww alpenweek var 20220501 1

Jacques net na de ingang

Dit gemoedelijke tafereel speelt zich af in het zuiden van La douce France, tussen de mediterranee en de alpen, Doorgaans bekend om zijn prachtige weer in combinatie spetterend wild water. Dat laatste klopte zeker wel vandaag.

De camping die ongetwijfeld blij is met alle klandizie na twee corona beperkte jaren had zelfs een afgezonderd deel van de camping voor deze horde gereserveerd, (dit had uiteraard niets te maken met de verwachtte geluidsdrukte) maar besloot al na één dag toch ook een eigen toiletgebouw naast de horde te openen.

De dag begon goed; geheel volgens 'slands zonovergoten traditie, temperatuur tikkie aan de lage kant, maar genoeg om het zweet los te krijgen bij het afladen van de boten naar de nieuwe instap van de Gorges de Daluis. De campingbaas had ons net op tijd verwittigd van de nieuwe aanwinst van het dorp Guillaume: een heuse eigen energiecentrale. Enig nadeel van dit prieeltje, dat inmiddels haar tweejarige bestaan gevierd had, is dat het water nodig heeft. Water dat meestal ergens stroomopwaarts afgetapt wordt, en daar voor relatieve droogte zorgt. Kortom een steil grindweggetje in de lus net na de Pont de la Mariée leidt ons naar het centralehuisje waar we met net voldoende vaarwater kunnen instappen. Dit is net boven de S-bocht die de ingang van de Var kloof markeert.

Tot zover dus alles goed. Maar welk deel was dan minder goed? De rode kloof zelf? Het vaargezelschap? Of… blijf lezen, dit wordt leuk.

Eerste keer mee met de alpenweek, Er werdt mij mooi weer en mooi water beloofd. Qua weer valt het vies tegen en qua water heeft iedereen een andere mening over de hoeveelheid keien die ze hebben geschuurd.

Het traject van de dag de rode kloof van de var. Door mijn knieblessure wordt alles voor mij geregeld, de boot wordt getild, ik heb een taxi naar beneden dit te danken aan ( Bram , Ineke en Hester ).

Maar goed, de reden tot schrijven: tijdens het instappen vond mijn helm dat ik te sloom naar het water ging dus die wilde alvast zelf gaan. Gelukkig was saskia er als een reddende engel en viste de helm net op tijd uit het water.

De rest van de tocht was leuk en voor de eerste dag een prima tocht met als toetje een mooie lunchplek met een prachtige waterval.

 

ww alpenweek var 20220501 8

 

ww alpenweek var 20220501 9

Net na de luchplek

En dan is het tijd voor de enige testcase van de dag, de ingestorte rotspassage, hij wordt iedere keer iets makkelijker:

 ww alpenweek var 20220501 5

Hans heeft de peddel zoals gewoonlijk niet waar hij hoort

 

ww alpenweek var 20220501 4

Erwin stijlvol
 

ww alpenweek var 20220501 11

Nyke

 

ww alpenweek var 20220501 3

Bram iets te defensief

 

ww alpenweek var 20220501 12

Sanne ietwat defensief in een mooie nieuwe rewind

 

ww alpenweek var 20220501 10

Hester zoals zovaak met het voorpuntje diep

 

ww alpenweek var 20220501 15

Thomas op de springschans

 

ww alpenweek var 20220501 16

Bram in luchtige positie

 

ww alpenweek var 20220501 13

Schitterende kloof

 

ww alpenweek var 20220501 6

gelukkig viel er toch nog wat te surfen, klein maar fijn

Lucas

film

 

Traject: Var, Gorges de Daluis van net boven Pont de la Mariée (44.062728, 6.848740) tot parkeerplaats vlak voor de D402 (43.971773, 6.758788). Totaal iets van 12 km.

Waterstand: Bij de centrale net voor Pont de Mariée kwam er 1 kuub water naar beneden, de centrale voegde daar circa 1 kuub aan toe. Ik denk dat, dat net iets boven minimum water was. Maar niet veel.

Over de peilschalen:

Die kloppen dus niet meer qua debiet. De peilschaal voor de Var vanaf st. Martin d'Entraunes is Villeneuve d'Entraunes-Pont d'Enaux (D77 bruggetje, 6 km boven Guillaumes) . Deze stond op ca. 10 cm wat overeen zou moeten komen met 7-9 kuub. De centrale haalt het water er bij Guillaumes af en brengt het weer terug in de kloof. Die 10 cm komt dus overeen met hooguit 2 kuub.

De peilschaal in Entrevaux (dan is de Coulomb ook in de Var gestroomd) is Entrevaux - Pont levis. Deze stond op 25 cm wat overeen zou komen met 12 kuub. Tel echter het debiet van de Coulomb (1 kuub maximaal) bij dat van de Var bij onze uitstap (3-5 kuub max), dan kom je hooguit op 6 kuub bij Entrevaux, ik schat in dat er die dagen maar 4 kuub doorheen ging.

Oorzaak: op vigicrues.gouv.fr staat het volgende:

"Information : Lit instable suite au crues de la tempête Alex en octobre 2020, grosses incertitudes sur les débits affichés de l'ordre de 20 à 25 %"
 
vertaald met google translate:

"Informatie: Instabiel bed na de overstroming van storm Alex in oktober 2020, grote onzekerheden over de stromen weergegeven in de orde van grootte van 20 tot 25%"

Ik denk dat die afwijkingen bij laag water nog groter zijn.