De film van het boskloofje van de Guisane is klaar.

 

Ik kon me niet herinneren of ik deze rivier nou wel of niet al gevaren had. Als groep 1 gingen we met stralend weer het water op. Er werd me aangeraden om een extra shirtje aan te trekken omdat het water zo koud zou zijn. Dit was zeker het eerste stuk totaal overbodig. Met moeite kreeg ik wat water in mijn gezicht door plat op het dek te gaan liggen in wat kleine golfjes: lekker verkoeling.

Bart zat in slaap te vallen in z'n boot. Ik dacht: "Als het hier bij blijft kan ik weer een beetje bijkomen van de energieverspilling van gisteren op de Ubaye". Af en toe ruzie met de stenen omdat het water nog wat laag stond, maar verder erg relaxed. Geen goede plek voor Tom om het idee te krijgen de Habitat van Jorn uit te proberen.

Lastig sturen, zo'n Habitat

Nadat Harry het stuwtje verkend had konden alle drie de groepen zonder gevaar voor bomen rustig naar beneden peddelen. Menno wist nog wel een grote tak of stam in de stuw te verplaatsen en Cees probeerde of zijn schouder nog een klap erbij kon verdragen.

Check! schouder zit er nog aan

Als groep 3 gingen we verder en op het water lieten we ons rustig naar beneden zakken. Voor het wasbord eruit om met alle drie de groepen te lunchen voordat we het boskloofje ingingen.

 

Nyke had bij groep 2 de leiding overgenomen en na een korte uitleg gingen zij het water op. Jorn wist in wat walsen nog een paar capriolen uit te halen waarbij hij Harry moest vragen wat hij nou precies gedaan had. Wij volgden groep 2 en merkten al snel dat het laaaang duurde voordat ze 1 voor 1 al keerwater hoppend verder kwam. Wachten, wachten en nog meer wachten. Ondertussen maar even mijn boot legen, want zonder ducktape op het spatzeil maakte ik weer behoorlijk water. Het water was leuk, maar wij werden wat rusteloos. Groep 2 voorbij dan maar.

Met groep 2 vlak achter ons was ik aan het proberen zoveel mogelijk keerwaters te varen. Eentje spoelde wat teveel door en zo zakte ik dwars tegen een paar stenen aan en ging om. Veel te ondiep om maar iets te beginnen, dus uitstappen en naar de kant lopen. Ondertussen nog even de heupsteuntjes uit het water vissen. Hier was ik nooit eerder geweest.

Nog een lekker laatste stuk keerwater gehopt en nog een fotosessie met peddelbladen voor het gezicht. Toch weer moe het water af, het bleef niet zo rustig als het begon, maar was wel een stuk leuker dan ik eerst dacht.

Limbo onder je eigen peddel door?

Anke

 

In de auto onderweg naar de Guisane zei Roel dat het stuk wat we gingen varen net slalommen was, alleen dan tussen de stenen door. Maar als echte slalommer had ik toch best wat moeite met al die stenen. Want op een slalombaantje hoef je niet over de stenen heen, liggen er geen stenen in het keerwater en moet je moeite doen om op een steen te varen. Tot de lunchpauze was er niet zoveel aan de hand, ik kon nog redelijk om alle stenen heen varen. Zelfs het stuwtje ging, met wat aanwijzingen van Harry , wel goed. Bij Cees ging het wat moeizaam, hij ging nog even op een steen hangen om te kijken of zijn schouder het nog wel deed.

Na de lunchpauze ging Nyke voorop varen, en moesten we wat meer afstand gaan houden. Vanaf dat moment had ik ook mijn handen vol om de keerwaters te halen en de goede lijn te varen. Aan het begin van de boskloof ging het ook al mis. Ik kwam niet helemaal goed uit en probeerde dus maar een keerwater in te varen. Dat lukte ook niet helemaal, dus ik ging dwars een walsje door en lag om. Ik probeerde nog half te rollen, maar door alle stenen onder water, en de stenen die nog kwamen besloot ik toch maar uit te stappen. Nadat ik op de kant was geklommen, mijn peddel van Hans had aangepakt ben ik langs de rivier gaan zoeken naar mijn boot. Menno was zo vriendelijk geweest die al op de kant te leggen en te hozen, bedankt daarvoor, Menno.

Concentratie van een slalommuts

We zijn weer ingestapt en onder leiding van Nyke heb ik zonder verder nog te zwemmen het eindpunt bereikt. En Cees zei later dat ik het best goed deed voor een slalommuts.

Jorien.

Harry (non swimmer)

Bunga Bart (non swimmer)

 

De Guisane is een mooie rivier met veel walsjes en surfgolfjes. Mooie keerwaters waar je met een vaart ingesmeten word als je het goed doet. Ik was in mijn element en het varen ging prima. Op een of andere keienhelling ging om door iets. Ik kon mij met een diepe steun nog half overeind houden maar ketsten met mijn handen over de stenen en kreeg mij niet overeind, dus zeiltje trekken en zwemmen. Gelijk spoelden op een grote kei af, waarop een brede richel zat waarop ik aangenaam kon zitten, ik kon alleen niet bewegen omdat ik grote moeite had met de balans en de waterdruk die vol op mijn middel stond. Maar lang leve de drysuit kon ik best zitten en hebben mijn maatjes een mooie reddingsactie kunnen uitvoeren. Nonja kwam via de oever aangelopen en wierp mij perfect een werplijnjes toe en sluerde mij perfect in een lager gelegen keerwater. Mijn boot lag aan de andere kant van de rivir en Martijn had mijn paddel ook op die kant gegooid. Sven stond ter plekke en via een touwtje van Sven ben ik opnieuw door een stroomversnelling gesleept en heb een verdere prachtige dag gehad. Met dank aan Sven,Arne, Martijn, Jaivi en Nonja.

Rien.

 

 

 

Het was een mooie reddingsactie op het midden van de Guisane. Ik ga na het de laatse verval op m'n snuffert na een mislukte steun. Als ik mijn boot wel maar mijn peddel niet heb denk ik aan de wijze woorden (3 jaar geleden) van Menno: Laat je boot los!!.Nee, vandaag niet, Menno is er niet bij en mij peddel heb ik al niet meer, dus die boot ga ik lekker zelf redden. Als we samen tegen een steen komen te liggen probeer ik de boor te legen, maar de stroming is te sterk en Sven komt me helpen. Op dit kleine stkje droog krijgen we het voorelkaar en ik vaar naar het eerste keerwater om de boot verder te legen. Dit hele tafereeltje werd aanschouwd door een ouder echtpaar vanaf de brug. Met open mond en engzins bezorgt zien zij onze escapades aan. Ik geeft ze voledig het recht om zo te reageren, het zag ook niet uit., stelle klunzen. Ik zeg: ,, m'n baterij was op".

Nonja

Denis (non swimmer)

Saskia (non swimmer)

Jorn (net niet swimmer)

 

Film van het boskloofje van de Guisane

 

Lees ook alpenweek 2011 proloog

Lees ook Alpenweek 2011 dag 2