Nu ook met (teruggevonden) film

ProloogZondagMaandagDinsdagwoensdagDonderdagVrijdagEpiloog

Kanovaren met Batavieren, proloog

Tja, zwemmers moeten schrijven is de afspraak bij de Batavieren. Dus alles wordt in het werk gesteld om minder begaafde vaarders uit de boot te krijgen.

De lezer die denkt dat het kanovaren bij de batavieren tijdens een alpenweek een prestatie is die gekenmerkt wordt door afzien, soberheid, primitief kamperen, neen! Een fout denkbeeld dat graag in stand gehouden wordt door de modale batavier.

Kenmerkend voor het kampement van de batavier is de centrale plaats die ingenomen wordt door het zenuwcentrum van de alpenweek. Dienst doet een caravan of de centrale tent. De witte tent wordt ingericht als computercentrum. Diverse laptops, gsm's, maar vooral digitale gadgets doen dienst als bron van informatie.

De alpenweek van de Batavier heeft enkele narcistische trekjes. De hoeveelheid foto's en films die gemaakt worden van de verschillende wildwater-passages zijn voldoende voor het vullen van enkele DVD's. Ik ben ervan overtuigd dat de diverse familieleden alweer met afgrijzen het moment afwachten dat al deze filmpjes en foto's bekeken moeten worden met opmerkingen: "dat jij dit durft" "is dat niet erg gevaarlijk" of "is dit wel verstandig jongen".

Ik schrijf dit stuk overigens in de witte zenuwtent (zie boven). De discussie die thans gevoerd wordt gaat over de meest fotogenieke kleur van de kano. De kleurkeuze heeft dus vanaf nu te maken met hoe deze uit komt op de foto. De volgende stap is naast een veiligheidsweekeinde te organiseren ter voorbereiding een media-cursus te regelen voor de alpenweekbatavieren. Leervragen:

Op welke wijze komen mijn slagen het best uit op de camera.

Hoe schmink ik mij: als alles goed gegaan is en (Harrie) als het mis gegaan is. Hoe accentueren wij blauwe plekken, het werken met (kunst)bloed, het bewerken van kano's met vuur en hakbijlen om avonturen te suggereren.

De volgende stap is de bekende passages te voorzien van scenario's die vooraf geoefend worden voordat de films en fotoreportages gemaakt worden. De nepwereld van SBS doet zijn intrede bij de batavieren.

Maar we kunnen een stapje verder gaan. We gaan naar een bekende TV-producent met een nieuw concept: 10 batavieren aan het begin: en aan het eind kan Nederland smsen welke batavier mag blijven. In een week tijd maken we kennis met alle kommer en kwel dat bij het kanovaren komt kijken. Elke avond stemmen wie eruit gaat (voor zover niet verzopen). Maar de uitslag weten we al.

We gooien het in de groep.....

Frank

Proloog: De aanvaart op zaterdag

Zondag, Burning Time op de de Durance vanaf St. Clement tot Enbrun

ww alpenweek20080527 burning

Maandag, de druilerige en, zoals zo vaak, te laag ingeschatte midden Guil van onder de trappen tot het stuwmeer

Dinsdag, verkassen naar hogere temperaturen in de Seealpen. 'smiddags de boven Verdon.

woensdag, kennismaking met de schitterende Gorges de Vesubie als warmer alternatief voor een koude Var kloof

Donderdag, de bovenste Verdon van Allos tot Colmars, strak blauw en met het uur gelukkig meer water

Vrijdag, als alternatief voor de verboden kloof, de boven Var vanaf Entraunes tot de kloof

epiloog

Het zit er bijna op. Het varen is voorbij. Wat ik dit jaar erg opmerkelijk vond was dat deze week in het teken stond van aansprakelijkheid, verantwoordelijkheden en schade.

Halverwege de week heb ik contact opgenomen met mijn verzekeringsagent. De hoeveelheid risico's die ik deze week ben tegengekomen hebben me ernstig doen twijfelen of ik wel voldoende verzekerd ben, maar vooral wie allemaal aansprakelijk te stellen is als het mis gaat.

Grootste aanstichter van deze twijfel is een oudere man. Een locale uit een klein Frans dorpje dat duidelijk over de pot getild wordt door alle toeristische belangstelling van drommen skieminnend volk.

Dat is overigens mooi om te zien. Daar waar we varen is de totale infrastructuur nog ingericht op gigantische kuddes plankschuivende bezoekers die al hun geld achter willen laten in Alpendorpjes die langzaam maar zeker evalueren tot hypermoderne` pretparken. Niets zo gek als een outdoor-pretpark met de naam "Tarzantown" waar kleuters in tokkelbanen en kabelbaantjes (op 1,5 meter hoogte) in gewezen bossen lopen te zwieren.

Maar ik dwaal af.

De oudere Franse man dus. gekleed in een bruine dikke trui die zijn beste jaren duidelijk gehad, had kwam naar ons toegesjokt. Nonchelant lachend en iets vriendelijk mompelend brommend. Diverse Batavieren wisten te vertalen wat hij te zeggen had. Natuurlijk kwamen er drie versies van wat hij te vertellen had.

Instorting van de Var kloof met op scherp staand blok linksboven

Maar strekking: het was gevaarlijk en werd ontraden om een bepaald stuk te gaan varen. Vriendelijk lachend en nog verschillende onverstaanbare wijsheden brommend sjokte hij weer naar zijn dagelijkse beslommeringen.

Tja. daar stonden we. Wat als het verkeerd zou gaan. Wie heeft dan schuld. Iedereen gaat dood. Maar wat als en dan. Wat is de rol van het bestuur. Kortom het begin van de twijfel was gelegd door een brommende Fransoos.

Bekrachtigd door de aanzienlijke schades liep de discussie door alle gezellige bijeenkomsten heen. De finale was op de op een na laatste avond. Ik heb me laten vertellen dat er al juridische concepten besproken zijn en formulieren in ontwerp waren om de verantwoordelijkheden op de werkelijk verantwoordelijken af te schuiven: te weten: het water en de rotsen. Eigendommen die onwederlegbaar eigendom van de in dit geval Franse overheid zijn. Mochten er batavieren overlijden ten gevolge van Franse eigendommen dan gaat de KV een schadeclaim neerleggen bij de Franse overheid.

In geen enkel geval zijn Batavieren op een fatsoenlijke wijze geinformeerd over gevaarlijk water en de kans op neerstortende keien, rotsen, bergen, geiten, fransmannen en -vrouwen. Ook is er geen enkele informatie verstrekt over de gevaren van de Concorde, wolven, buitenlanders, vies eten, vuile toiletten, gebrek aan toiletpapier en de door de batavieren opgestelde lijst gaat nog een 63 A4tjes verder met dit soort voorbeelden.

Gelukkig heb ik mijn verzekeringsagent kunnen verzekeren dat de Batavieren nu al begonnen zijn met een voorbereidingscommissie voor de Alpenweek 2009. De 1e vergadering heeft al plaatsgevonden. Met tevredenheid is door de commissie een sub-commissie in het leven geroepen die een eerste aanzet gaat geven voor een protocol dat alle mogelijke gevaren en risico's gaat beschrijven met daarbij een stappenplan in het geval van de beschreven calamiteiten. We kunnen dus met een gerust hart toeleven naar de Alpenweek 2009.

Wellicht dat de commissie ook een evaluatie-commissie gaat benoemen om de afgelopen Alpenweek uitvoerig gaan te evalueren. Het doel is tweeledig. Eerstens de nazorg voor de getraumatiseerden met ernstige schades en Burns. Tweedens de lessen voor de toekomst. Wat kan de commissie van wijze mannen en vrouwen de Batavieren aan raadgevingen meegeven bij de keuze van kano's, auto's, fysieke voorbereidingen voor de alpenweek, autorijlessen, kanotechniek, indianenwijsheden over nog warme vuurtjes en nog veel meer aanbevelingen.

Uiteindelijk zal dit resulteren in een Vooralpenweek, voorafgaande aan de traditionele Alpenweek. Het steeds weer mislukkende veiligheidsweekeinde krijgt hierin een plek en we gaan oefenen met alles wat maar mis zou kunnen gaan.

Naast een geweldig leuke Alpenweek worden de weken van 2009 super veilig.


Frank

ProloogZondagMaandagDinsdagwoensdagDonderdagVrijdagEpiloog