Eskimoteer Revival deel 1&2

Hohen Limburg, 16 april 2001

Deelnemers: Iris Hagemans, Paul Swinkels, Martien van As, Cees Verhoef, Ruud Keesom en Menno van Renswoude.

Maandag 16 april, het wordt nu toch tijd voor mooi weer dus een dagje naar Hohen Limburg moet er dit lange paasweekeinde toch in zitten. Na wat heen en weer gebel en wat afspraken op de clubavond hebben we uiteindelijk 6 vaarders bij elkaar voor een dagje Hohen Limburg. Doelstelling is uiteraard het verhelpen van de warmwater rol, nog voordat de eigenaren deze in de praktijk moeten brengen op de alpenweek in de Franse Alpen. Al dat gezwem is niets. Dus laten we die warmwater rol maar eens gaan oefenen op koud, nat, donker en snelstromend water.

9.00 uur staan we op de parkeerplaats van het clubhuis. Volk zat, de vlakkies gaan een tocht door de grachten van Amsterdam maken, met de grachtentocht door Utrecht nog vers in het geheugen (vooral dat terrasje natuurlijk) denken die op tweede paasdag  een relaxt dagje te hebben. Nou, succes, het regent steetjes met pijpen dus dat terrasje in A'dam zie ik niet zitten. Kun je beter wildwater gaan varen, wordt je per definitie toch al nat.

Cees komt aanzetten met een open Canadees op het dak. Oh, ga je ook naar Amsterdam? vraag ik nog. Nee hoor, moet kunnen op Hohen Limburg. Ja, denk ik, dat zal best, maar hoe we nu die zes boten daar, en op de tweede auto,  nog bij moeten binden weet ik niet. Ruud, net over komen vliegen uit Vlaardingen kan er echter wel 4 op het dak hebben. Dat wist hij zelf nog niet maar het bewijs is snel geleverd. Uiteindelijk vertrekken we om 9.40 uur. Net na elven zijn we op Hohen Limburg, onderweg hebben we nog wat gelachen over doorrijden naar de Midden rur, maar dat is echt te veel uit de richting. "%%^^$$##@@@" de vorige keer dat we hier kwamen was het hoog en zijn we terug gegaan. Het staat nu nog hoger! Zoveel heeft het toch niet geregend?

chips, hoger nog dan vorige keer, veel speelplekken overspoeld

De baan staat nog veel voller dan de vorige keer. Boosdoener is deze keer niet het hoge water, hoewel het toch redelijk hoog staat, maar de stuw aan de overkant staat helemaal dicht. Bijna al het water wordt over de baan gestuwd. De schotten aan het begin van de baan zijn volledig overspoeld.

Ook de gemeente vind het blijkbaar de moeite niet waard want het 'sport leistungs zentrum' is dicht. Omkleden onder de brug dus en geen warme douches (maar ook geen 9 DM om te kunnen varen).

Het water loopt onder de brug door

Even later zitten we met z'n allen op het water. Helaas gaat het voor Iris al na twee keerwaters helemaal fout, de stroom bovenin gaat ook wel heel erg hard en even later ligt ze onderste boven (Sorry Iris, foto komt later, zit nog op de echte camera). Toch wel geschrokken van de kracht van het water en de kou besluit ze even later de warme kleding in de auto op te zoeken. Dat valt te begrijpen, Hohen Limburg bij deze waterstand is toch wel heel wat anders dan de Midden Lesse. Een dikke pluim dat ze het geprobeerd heeft!

Wij gaan verder, Cees is nog wel wat onwennig, als dat water vat krijgt op 5 meter Canadees valt er niet veel meer te houden, hij houd hem echter overeind, komisch is wel dat zo af en toe ook peddel wordt losgelaten en in een reflex de zijkant van de boot wordt gegrepen (zou dat helpen?).

Lekker bootje, loopt als een dollu, net een gespikkelde hyena!

 

We spelen wat verder onder de brug. Al met al gaat het eigenlijk overal een beetje te hard en verdwijnt het relif in de baan geheel onder water, grotendeels een strakke sloot. Gelukkig, achterin zit nog wel een surfgolf en een loopgaatje.

Na wat spelen is de run ten einde. Ligt het nou aan mij of lijkt het water te zakken? Blijkbaar is er een dorpeling langs geweest die toevallig de afstandsbediening van de stuw in zijn zak had. Met een druk op de knop wordt de stuw open gezet en wordt de slalombaan weer een echte slalombaan (nog wel heel hoog, maar nu kun je tenminste keerwaters varen, die zijn er opeens weer). Achter de stuw lokken nu echter ook een paar hele mooie surfgolven. Een Duitse rodeovaarder zit al heel verlekkerd te staren.

Eerst de baan bij deze lagere waterstand proberen. Ondersnijden en voorover loopen met de nieuwe Pyranha Inazone 240 (yeah man, the Pyranha Inazone 240!) gaat uitstekend. Wat een vooruitgang na de Kendo, waar je minder mee kon spelen, en de Eskimo Zwo , waar je zowat onder water verdween als je voorover leunde. Goed voorbeeld doet goed volgen. De Duitse Rodeo vaarder (Sascha zoals later zal blijken) heeft een gaatje net naast een rotsblok ontdekt waar je uitstekend kunt loopen. Martien, zijn Rainbow reaction geruild voor de Wavesport Kinetic, begint langzaam aan fanatiek te worden, lukt het niet voorover, dan moet het achterover toch wel lukken, zijn die kilootjes extra niet voor niets gekweekt. En even later, voorover lukt ook!

Voorover met de wavesport gaat toch wel wat lastiger...

Toeschouwers of vluchtelingen?

'Tis niet druk in Hohen Limburg, verder dan een paar verdwaalde eenden komen we niet.

Sascha, die duitser dus, zit al aan de overkant in de grote golf. Ik wil ook! Even oversteken en even later zit ik er. Het is even wennen aan de snelheid maar al gauw surf ik heerlijk op de golf. Sascha heeft net uit een boek geleerd hoe hij een backspin moet maken (heet dat zo?) waarna je achterwaarts op de golf doorsurft. Verd... het lukt hem ook nog. Ikku ook! Hoe doe je dat? Na wat uitleg, net als je van een hoog deel van de golf naar beneden surft, dan links opkanten en peddel links stevig inzetten (duwen), het water gaat dan onder je boot door en je draait. Het zal. Na wat oefenen lukt het me en even later surf ook ik achterwaarts op de golf.  Zou het dan toch aan die nieuwe boot liggen? Volgende pogingen draaien op niets uit. Toch beginners geluk.

Na wat aanmoedigingen komen Paul en Martien ook naar de surfgolf.

Al met al een topdag, jammer dat het voor Iris te hoog was, maar hopelijk straalde de lol op het water nog wat af naar de kant.

Tot volgende week op de volgende Eskimoteer revival cursus op zondag 22 april

Deel 2

22 april was de echte Eskimoteer revival dag. Zo'n beetje alle alpenweek deelnemers zullen wel meegaan, dacht ik. Helaas, het begint al met de cordinator die zijn taak veel te serieus neemt, hij cordineert maar doet niet mee. Uiteindelijk zullen we met 6 man gaan; Teun, Huub, Menno, Saskia, Cees en Boy. Cees spaart zijn tenniselleboog echter voor de Alpenweek (terecht, ik heb liever dat hij hem daar aan gort vaart dan een weekeinde van tevoren). Huub moet van zijn werkgever spontaan een maand eerder beginnen. Er staat wel een redelijke salarisverhoging tegenover dus hij is verexcuseerd, vervelender is wel dat hij daardoor ook niet mee kan met de alpenweek. Uiteindelijk zijn we met z'n vieren over.  De Lenne staat een halve meter lager dan de vorige week. Dat is te merken. De slalombaan staat weer geheel normaal, alle keerwaters zijn er weer en er staat duidelijk minder druk op het water. De stuw stat wel open en daarachter heeft zich een heftige surfgolf direct na de stuw gevormd (die van vorige week was de vierde golf pas na de stuw). Rodeovaarders trekken een nummertje om een ritje te mogen maken. Ik heb het al gezien, het gaat er heftig aan toe, de flat-spins en de blasts (klinkt goed h, net alsof ik het begrijp!) vliegen je om de oren. voorlopig kies ik voor de slalombaan. Sascha is er ook, hij heeft de hele zaterdag gevaren (vooral veel geeskimoteerd) en heeft de slag ondertussen echt een beetje te pakken. Ik zien hem zo af en toe een mooie flatspin maken. Ik moet nog heel wat uurtjes gaan maken.

Wij vermaken ons best op de slalombaan. Boy voelt zich niet echt lekker en Saskia heeft het gevoel dat de dode kip van gisteravond wel wat gaarder had gemogen. Teun gaat echter heel goed, eskimoteren gaat feilloos en plotsklaps durft hij dus overal in. Dat gaat dan ook regelmatig fout maar ja, als je kunt eskimoteren, dan geeft dat niet. Dat geeft veel vertrouwen voor de Alpen.

Afgelopen week heb ik de theorie van het flat spinnen eens doorgenomen en dat moet ook in het eerste surfgolfje van de baan kunnen lukken. Waarempel het lukt me een keer. Nadat Saskia de theorie aangehoord heeft brengt ze het in de praktijk. Al snel spint ze beter dan ik. Ik draai wel mooi van voorwaarts naar achterwaarts surfen. Ik kom echter steeds een paar cm te kort waardoor ik uit de golf gespoeld wordt. Saskia voelt het beter aan. Regelmatig kan ze de Quadro van voorwaarts surfen met een enkele boogslag in een achterwaartse surf zetten. Daarna wordt ze met een vrolijk Jooeeppiiee uit de golf gezet omdat de achterpunt toch te veel water vangt.

Teun en Boy bekwamen zich in het voorwaarts surfen en dat gaat steeds beter.

Na de pauze breekt de zon echt goed door en is de grote surfgolf aan de overkant leeg. Ik ga toch maar eens even eraan ruiken. Samen met een C1 vaarder (in een tot C1 omgebouwde Prijon Delirious) ga ik op pad. Hij vind het toch ook wel prettig niet alleen aan de overkant te hoeven surfen. Je weet nooit of er wat fout gaat met een blok of stang onder water.

GvD, wat kan die gozer varen met dan enkele peddeltje! Oh ja, de webcam batterijen waren op dus alleen maar analoge foto's en dat duurt nog wel 3 weken voordat die ontwikkeld worden.

Boot plat houden op de golf (niet kanten) en met boogslag achter, voor een canadees makkelijker zoals je hier ziet, je kunt je romp veel verder doordraaien

Ik duik er voor de eerste keer in. Het water spuit met een noodgang onder me door, voordat ik het weet wordt ik voorover en schuin weg geloopt. Eskimoteren en weer opnieuw beginnen. voordat je boven water bent, ben je wel 30 meter verder, zo snel gaat het. De volgende surfs gaan steeds beter, het is wat te onrustig om een krant te lezen maar ik begin me op mij gemak te voelen in de golf. Die C1-er ook, hij tolt voorwaarts, achterwaarts, loopt, klopt veegt en zuigt, het ziet er gaaf uit, misschien kan ik dat over 20 jaar ook wel.

Saskia komt het ook eens proberen. Het effect van de eerste surf is gelijk aan die van mij. Direct om en eskimoteren. Dat duurt echter wel even en ze raakt onder  water ook nog wat rotsen. Echt blij is ze niet. Na een tweede surf waarbij ze pas na 2 pogingen weer bovenkomt, vindt ze het wel genoeg, veel te koud daar onder water.

De C1-er en ik surfen nog een tijd door. Het tollen laat ik nog maar even achterwege.

Terug op de baan oefenen we nog een uurtje door met surfen en keerwaters varen. Om 18.00 uur staan we weer in Lent voor de deur.

Al met al een uitstekende dag met een lekker zonnetje en water voor ieder niveau. Jammer dat we niet beter vertegenwoordigd waren.

Waterstanden:

De Lenne, peilschaal Altena, bepalend voor de waterstand op de Slalombaan staat de dinsdag aansluitend op 16 april op 121 cm. Als de stuw open staat heb je daar dan een hele mooie surfgolf. Staat hij dicht, dan is de slalombaan te vol.

P.S.: de Rur staat op 71 cm. Waren we dus maar doorgereden!!! "^%^&*^%$". Maar ach, dit is toch ook wel een heel mooi dagje geweest.

P.S.2: Ik schat het peil van de Lenne op 85-90 cm op 22 april.

Menno