Boven Rur 27 februari 2011

Boven Rur, 27 feb 2011.

Na een drukke tijd, met heel veel overleg en vergaderingen, was ik erg blij dat Jorn op het messageboard aangaf dat er toch hoognodig gevaren moest worden. Ik had wel even behoefte aan wat te KANOËN. En Holibu is dan een leuke plek om te gaan spelen.

Hans van der Staay is wildwaterwakker en hij ziet dat er mogelijkheden zijn op de boven Rur. De peilschaal van de Rur in Monschau staat al dagen te zweven tussen 30 en 40 cm. De hoge venen zijn dus een volgezogen spons en de regen die eraan komt zal dus rechtstreeks in de beken terecht komen.

En zo komt het. Het is klote weer. Typisch putje van de winter weer. De hele dag motregen en natte sneeuw met slechts een paar opklaringen. En gisteren was het niet veel beter. De internet peilschaal geeft zondagochtend dan ook bijna 60 cm aan, tendens stijgend. Het wordt dus de boven Rur.

Tijdens de rit ernaar toe realiseren we ons dat dit de eerste gezamenlijke wildwater vaardag van de NKSV en Batavier is. OK, het is de waarheid een klein beetje oprekken maar niet heel erg veel. Henk Spiessens vertegenwoordigde de NKSV (en de Batavier) en de rest is lid bij de Batavier. Helaas moest Henk melden dat andere NKSVers met interesse door diverse redenen moesten afhaken.

Zo rond half twaalf, lekker laat want Boy is erbij, komen we aan bij de parkeerplaats aan de Rur bij Reichenstein. Het is trouwens deze dag een andere eerste keer. De eerste keer dat ik Boy in de kano heb gezien terwijl het sneeuwt. Het is koud vandaag op de boven Rur.

Dat Boy in deze condities in de kano zit mag gerust een uitzonderlijke gebeurtenis heten en verdient dan ook alle aandacht die ik in deze regels aan zijn aanwezigheid weid.

Eenmaal op het water is het toch wel even wennen. Boy en Jorn hebben een paar weken geleden de boven Rur nog gevaren met een veel hogere waterstand maar nu zitten ze niet helemaal lekker in hun boot. De vorige keer had Jorn een grote dikke boot, nu een klein speelbootje. Naar mate we verder komen lijkt het bij beiden beter te gaan.

Voor Henk is het vandaag de boven Rur ontmaagding. Na een wat onwennig begin gaat het steeds beter. Keerwaters worden steeds beter genomen. Bij een paar passages gaat het een mis. Henk gaat bij een passage om maar weet wonderwel te eskimoteren. Hij scoort punten omdat zijn boot niet naar de kant gebracht hoeft te worden. Op de boven Rur herhaalt hij het nog twee keer. En bewijst daarmee dat hij mee mag met de Alpenweek. Mochten er nog twijfels bestaan over zijn Bata lidmaatschap; Op de beneden Rur ben ik in een golfje aan het surfen en Henk komt van bovenstrooms naar beneden. In plaats van om me heen te varen drukt hij me gewoon uit de golf. Echte Batavier. 

Voor de rest over de tocht. Ja wat moeten we nog over de boven Rur vertellen? Het is onze thuis beek. Het was erg leuk. Het weer was minder leuk. Veel regen en natte sneeuw. Maar… we hebben een paar opklaringen MET ZONNESCHIJN gehad. Was met name bij het bevaren van de Hammer falls en het omkleden toch wel erg lekker.

Traject; Boven Rur van Reichestein tot ‘Hammer falls’ Peilschalen;  Reichenstein 43 cm, Zum Stern 90 cm, internet 63 cm Vaarders; Henk Spiessens (NKSV/B4), Jorn van Vliet, Hans van der Staay, Boy Schreuder Goedheid, Bart Pijpers