Boven Rur

2009-11-30

Vaarders;

Hooidonkse KC: Mark Prins, Rob Dissel, Wim Clemens, John Bastiaansen, Rick School, Jeroen Dijkgraaf

Batavier: Karina Matthews, Boy Schreuder-Goedheit, Bart Pijpers

De afgelopen weken was het niveau van de frustratie vele malen hoger dan het water niveau in de Ardense en Eiffeler beken. Berichten uit noord Engeland, meer bepaald het graafschap Cumbria spreken over vloedregime en weggespoelde bruggen. Maar als ik dan kijk op de websites van de weerstations op de Hoge Venen dan is het treurnis troef. Nauwelijks regen en het niveau van de beken wil maar niet door het wettelijk minimum stijgen. Op de regenradarplaatjes die iedere pauze op het werk worden bekeken lijkt het alsof de regen niet zuidelijk van Samber en Maas wil komen. Kl**e weer hier in Nederland en zon in Monschau. Omgekeerde wereld dus.

Twee weken geleden is het zelfs zo erg gewordend dat er, oh horreur ik durf het bijna niet te zeggen, gefietst wordt door de rivierbeddingen.

Deze week kwamen langzaam de signalen dat het de betere kant opgaat maar het blijft spannend. Zes Batavieren geven aan dat ze dit weekeinde wel een dag willen varen. Donderdag zijn de peilschalen nog te laag en de regen zet ook niet echt door. Vrijdag nog steeds niet voldoende water voor de Ardense beken maar wel een voorspelling dat in de nacht van zaterdag op zondag het stevig gaat regenen. Zaterdag overdag haken drie Batavieren af en de overige drie wachten onzeker af tot zondag acht uur in de ochtend voordat ze echt beslissen of ze gaan varen.

Zondagochtend nog voor acht uur de computer opgestart. Godzijdank is er de afgelopen nacht een flinke regenbui over de Hoge Venen uitgestort. Er is in ieder geval voldoende water voor door de stad en misschien wel voor de boven Rur. WE GAAN. Iets voor 09.00h zijn we alle drie (Karina, Boy en mijn persoontje) bij de loods en binden we de boten op.

Gisteren nog snel via via geregeld dat we samen met een groep van de Hooidonkse Kano Club gaan varen dus we hebben vervoer voor de shuttle.

Iets na elven komen we aan op de parkeerplaats bij de brug van Reichenstein. Mark, Rob, Jeroen, Wim, John en Rick van de Hooidonkse KC zijn er dan al even. Zij hebben al gekeken en besloten om de boven Rur te gaan doen. Peilschaal Reichenstein geeft bijna 40 cm aan. Ruim voldoende voor een seizoensopening dus. En als ik eenmaal in de boot zit en de eerste meters vaar is het me meteen duidelijk dat ik op de boven Rur weer helemaal thuis ben.

Het karakter van de boven Rur met haar kruip door sluip door passages bevalt me stukken beter dan DWD. Als dan ook nog eens het zonnetje begint te schijnen dan is de tocht helemaal geslaagd.

Met dank aan de Hooidonkse KC voor het meevaren van deze tocht.

Bart

Waterstanden:

Reichenstein 38 cm

Zum Stern 90 cm

Internet Monschau 58 cm