Boven Rur met Kerst

Waarschijnlijk de mooiste waterstand van dit seizoen…. Hebben jullie gemist!!!!

Beste Bata’s,

Op 20 en 21 december was een Batavieren wildwaterweekeinde gepland. Dat is natuurlijk niet voor niks, onze ww comissaris plant zoiets niet, als je geen water verwacht toch? Er lag potdorie nog sneeuw in de hoge venen dus alle tekenen waren goed. Maar niet bij de Neo-Batavier.

Op woensdag hebben de organisatoren de pijp reeds aan Maarten gegeven. Zelfs toen er later die week regen werd aangekondigd was er nauwelijks enthousiasme te bespeuren bij de doorgewinterde maar geheel onterecht ingeslapen Batavieren en werd de draad niet alsnog opgepakt. Wel werden de meest waardeloze smoezen gelanceerd. Het meest vermeldenswaard waren die van Erik, Paul en Sven die, speciaal om dit wildwaterweekeinde te ontlopen, trips richting de Sinai en de Alpen hadden geboekt. Slappelingen...

Uiteindelijk stonden dus om 08:00 s’ ochtends op zondag 21/12 slechts 5 verstandige -klassieke- Batavieren op het clubhuis: Menno (met zijn nieuwe helmcam), Saskia, Denis, Rien en ondergetekende. Het was mooi Rurweer. 8 graden en het had warmwater geregend dus er moest wel water staan (ondanks dat de online peilschalen het ff niet doorgeven, waarschijnlijk omdat er op de Middellandse zee een internet kabel of drie waren doorgetrokken), trekt de regen zich daar niks van aan lui!

Vroeger, toen we nog geen Internet hadden ging dat anders. Je keek Erwin Krol eens in de kraaloogjes en dacht, nou, als het gaat regenen gaan we DUS naar de Ardennen. Daar is altijd wel wat te varen. Dat doe je natuurlijk zeker, als er toch een weekeinde geplanned is. Soms heb je pech, is het krabben, maar meestal valt het wel mee, is er altijd wel een stukkie te varen is het niet genoeg boven, vaar je gewoon midden. Zo leer je het, houdt je de stramme spieren bewegelijk en maak je genoeg zeemijlen voor de Alpenweek.

Gisteren (20/12) bijvoorbeeld hadden Geoff en Valery Welsh (nota bene met de open WW-canadees) op de middenroer zodanige waterstand gehad dat ze in elk keerwater moesten hozen…. Dan kunnen die Batawatjes toch ook de armpjes een beetje strekken?

Vandaag, 1,30 bij Zum Stern, een vlakke 90 cm op Dedenborn en naar achteraf bleek ook een vlakke 90 cm op de schaal van Monschau. Het was waarschijnlijk de allermooiste waterstand die je kunt krijgen op de Boven Rur. Instappen bij Kalterherberg, het was niet koud en ook niet echt druk.

Aan het einde wachtte Monschau, met de geur van kerstmarkt; heisse chocolade, gluhwein, wurst und wafels. Zelf had ik de boven Rur nog nooit met deze waterstand gevaren; en mooi was hij: prachtige golventreinen, dikke walsen, stuitende keerwaters en… vrij uniek voor de Eiffel/Ardennen veel diep water en dus kun je er lijnen varen..

  • Wat aantekeningswaardige punten: Rien had een stroeve start, het is natuurlijk ook wel gutsy om te denken dat je je persoonlijke seizoensopening met deze waterstand op de boven Rur kunt varen… Op de grote blokken passage bij het eerste bruggetje ging hij op zijn dak, het gebrek aan milage brak hem op, en na 100 meter zwemmen stond hij zonder boot, verdwaasd aan de kant. Meer trainen Rien!. Menno kon het bootje pas een kilometer verderop aan de kant krijgen. Rien is terug gaan lopen) de oude kanowijsheid zegt nu eenmaal: “Je kunt beter spijt hebben van wat je niet hebt gevaren dan van iets dat je wel hebt gevaren.” (overigens is dit geen schande, iedereen heeft wel eens een slechte dag. Schande is het pas als je niet gaat! )

Rien neemt afscheid en gaat zijn boot naar boven takelen

  • Menno voer even verderop een prachtige zuigwals in en moest verdomd ook nog rollen en stevig trekken om er uit te komen, de fim is binenkort in dit theater.
  • Denis had na een stroeve -grote ogen- start de zaak wel weer vlot onder controle. Is met wat diepe steunen goed herunter gekommen. Heeft zich echter wel voorgenomen een dikkere boot aan te schaffen voor de Alpen. Dat zou ook voor Rien een goede tip zijn, probeer de boot van Herr Kok maar eens, de Eskimo Salto goede casco boot met goede creeker eigenschappen voor 600 Euro.

Dennis

  • Zelf heb ik drie rollen moeten produceren. Eerst een door een overhangend boomtakje, daarna een na de Molenstuw; net niet de optimale lijn en tenslotte een onderaan de Favoritentoter. Ook niet goed aangevaren. Er stond echter zoveel water dat ik niks geraakt heb.

Verkennen van de Molenstuw

  • Onze vervanger van Rien, (Andreas) die was aangehaakt omdat zijn eigen ploeg was gaan lopen, moest hier ook de meerdere herkennen in de Rur. Menno heeft zijn boot netjes naar de kant gepeddeld maar de beelden van onze capriolen op de Fav’toter. zijn niet vastgelegd.

Topo Andreas, vol goede moed op weg naar zijn Waterloo; de Fav'toter

  • Wasbord was een eitje

Cees op het wasbord

  • Dorp had veel, dankbaar publiek stoppers, prachtige golventreinen, ze hadden zelfs cadeautjes voor kanoers klaargehangen bij Zum Stern.

Als oud voorzitter en zelfverklaard opsar-nar moet mij van het hart dat zelfs MET het Internet je had kunnen zien dat er genoeg water aan zat te komen.

Ik pleit er dan ook voor de weekeinden gewoon door te laten gaan tenzij er echt kamelen door de wadi’s lopen.

Varen, luie donders!

Cees - c-mental - Verhoef