Weekeindje Roeren

1-2 april 2006

Donderdag, de peilschaal staat nog steeds goed. Op de gebruikelijk subtiele wijze spam ik de wildwatervaarders van de Batavier: "Dit weekeinde varen, wie gaat er mee?". De riviertjes (Dhron en Ruwer stabiel boven de 70 cm) in de Hunsrück lijken goed te staan dus eigenlijk wil ik zaterdag wat dieper de Eifel/Hunsrück in rijden, daar wat leuks varen en overnachten om dan zondag op de terugweg de boven Rur te doen. Uiteindelijk hebben alleen Marcel en Ton trek in een weekeinde. Dat betekent één auto en dus geen Hunsrück, daar wonen nog minder mensen dan er pluimvee vrij rondloopt op Rügen en een lift tussen in en uitstappunt is een grote gok.

Dan maar boven Rur, daar pitten en weer de boven Rur. Wat hebben we het toch slecht!

Zaterdag de Tom Tom van Marcle in de auto van Ton ingesteld (misschien een idee voor de dames van het Raftteam?) en om half twaalf staan we in Reichenstein. Marcel ziet bekenden en regelt bij Anke, Ralph en Lennart een lift naar het uitstappunt. Het wordt wel scheppen (12 km) vandaag want zij gaan door tot Hammer en wij hadden slechts Monschau in gedachten.

Samen met Anke, Lennart en Ralph spelen we de boven Rur naar beneden, ieder gaatje golfje, vervalletje wordt gebruikt om toch maar te kijken of alle bootreflexen in orde zijn.

Hier zit de reflex van Marcel nog niet helemaal goed, zijn eskimoteer reflex direct daarna is echter uitstekend.

De waterstand is alweer beduidend lager dan vorige week. Op basis van de internet peilschaal Monschau hadden we de boven Rur hoger ingeschat. Vorige week stond er echter veel water op boven Rur (70 cm Reichenstein) en werd er bewust weinig water van de stuwdam van de Perlbach losgelaten om de slalomwedstrijd in het dorp niet al te extreem te maken (90 cm internet peilschaal Monschau).

Dit weekeinde is er duidelijk minder water op boven Rur maar zijn er vanaf de stuw van de Perlbach tot net achter Monschau echter internationale afvaartwedstrijden. Dus laten ze veel water los vanaf de Perlbach waardoor de internet peilschaal (83 cm) een veel te rooskleurig beeld geeft van de waterstand op de boven Rur (40 cm Reichenstein) .

Maar overal kun je nog steeds lekker spelen zonder in ieder keerwater weer een steen te raken.

We dragen het wasbord om, dat is alleen leuk als je, je boot te zwaar vind. We dragen om en zetten weer in op de Rur, omhoog lopen naar instappunt op Perlbach is een beetje link omdat nu de afvaart trainingen zijn en zo'n afvaartraket als extra aandrijving achter in je fontanelletje, net als je tussen die twee loodrechte wanden van de Perlbach zit....

Mmmm, laat maar. Op de Rur hebben we de ruimte. Het voelt wel een beetje paranoia aan hoor, steeds achteruit moeten kijken of er niet iets aan komt waar je voor aan de kant moet.

Vlak voor de Molenstuw worden we weer ingehaald door een paar raketten. Zij gaan zonder blikken of blozen middendoor de stuw af. "Dat kan ik ook" zal Ton gedacht hebben en gaat er "op z'n Tons" vol goede moed achteraan. Ik, iets bedachtzamer van aard en met de kennis van vorige week, toen de wals tot ver over het midden terug bleef zuigen, volg wat voorzichtiger en zie Ton beneden met dwars in de wals bongoen, snel schuif ik een meter of 5 naar rechts in neem de stuw waar de wals overgaat in een krul.

Ton spoelt snel naar rechts en dan pakt zijn voordek water en ondersteboven wordt hij uit de wals gezet. Zo zie je maar, altijd even kijken van tevoren...

Marcel en de anderen varen probleemloos de stuw af.

De speelwals in het dorp is nog te hoog om erin te kunnen spelen.

De Fovoriten Töter (de hoge glijgoot aan het einde van het dorp) is t.b.v. de wedstrijden van deze weekeinde helemaal afgedamd zodat al het water door de goot gedwongen wordt. Ik denk echter dat de organisatie er niet op gerekend had dat het redelijk hoog water zou worden. Echt nodig lijkt het allemaal niet. Wel hopen dat ze al die rotzooi er weer uithalen.

 

Na het dorp heeft Ton het wel een beetje gezien, hij heeft niets gegeten en slechts een vetlaag + thermoshirt aan. Dat is zelfs voor een Ton te weinig. Hij krijgt het koud. We geven gas en dik binnen het uur zijn we bij het uitstappunt. Anke, Lennart en Ralph volgen een kwartiertje later.

Anke, Ralph en Lennart brengen we terug naar de auto aan het beginpunt waarna we afscheid nemen en op zoek gaan naar Weizenbier, eten en slaap. We opteren voor een all-in-one arrangement dus een hotelletje met een gezellige kroeg+restaurant eraan vast.

Helaas, niet gelukt, hotel zum Stern was aan het renoveren en gezien de belabberde kwaliteit van van het dener aldaar zullen we daar zeker geen volgende slaappoging gaan doen.

Uiteindelijk vinden we een hotelltje voor 30 Euro de man met ontbijt. De familie is duidelijk familie, ze lijken allemaal op elkaar, qua intelligent uitdrukking, overgewicht en uitstraling. Maakt even niet uit, we kunnen er slapen. We gaan echter wel ergens anders eten (zum Stern dus = fout) en daarna ergens anders wat drinken.

Awel, tis maar goed dat we weinig puf meer hadden want van het bruisende avondleven in Monschau moet je het ook niet hebben wederom meer kippen op Rügen dan mensen in de kroeg. 'voor elven liggen we op een oor.

Uitstekend geslapen die nacht en de volgende ochtend een heerlijk relaxed gevoel als je erachter komt dat het half zeven is en je nog twee uur kunt dommelen, na die twee uur langzaamaan richting ontbijt sloft en dan weet dat de rest van de club zich naar het clubhuis haast om enigzins op tijd aan de boven Rur te verschijnen. Zo'n weekeinde Monschau heeft, afgezien van het bruisende avondleven, toch wel pluspunten.

Zondag start ook de rest van de Batavier, Jeugd + Papa's + aanhang en het Mag7 Rafting team die de kans waargenomen hebben om eindelijk weer eens op wildwater te kunnen trainen. Al met al zaten er zondag toch weer 20+ Batavieren op de Rur, gelukkig, het valt misschien toch wel mee met dat inslapen van de wildwatervaarders. Lees ook het verslag van de jeugd en de Papa's

Vandaag zijn ook Rick, Ivo en Jaques (nieuw lid) van de partij en we besluiten weer hetzelfde traject te varen als gisteren.

Rick is helemaal blij met z'n nieuwe speelbootje een Liquid Logic huppeldepup, net zoeen als Coen. Eindelijk een speelboot waar je een beetje tempo mee kan maken.

Met z'n zessen spelen we weer door alle golven walzen en vervalletjes naar beneden, helaas 10 cm minder water, dus iets meer stenen. Maar nog goed genoeg om Rick en Ivo een natte broek te bezorgen (en ze hebben niet gezwommen).

Een van de laatste loop plakjes in het bos. Gisteren kwamen de boten hier nagenoeg los. Vandaag zijn het alleen maar grond loops.

Rick doet zelfs een half geslaagde neus-schraap-loop. Na bovenkomst betast hij zijn reukorgaan, gelukkig, niet erger dan het al was...

Bij deze waterstand kunnen we het laatste stuwtje in het bos gebruiken als rodeo trainingsspot-pauzeplaats.

Voor het dorp presteert Marcel het nog een rostblok midden in de rivier te verplaatsen. Eerst parkeert hij zijn boot overdwars ervoor met de kuip op de stroom. Blijft zo een paar minuten nadenkend zitten waarna het rotsblok het opgeeft, afbreekt (toch een boom) en doorrolt. Marcel komt vrij maar kan z'n rol niet meer vinden... Toch nog een nat pak dus.

In en na het dorp begint de zon te schijnen en we amuseren ons nog een flinke tijd in alle speelplekjes in het dorp en op de midden Rur.

Menno

Peilschaal Reichenstein: 1 april 50 cm, 2 april 40 cm

Internet peilschaal Monschau: 1 april 83 cm, 2 april 72 cm