Boven Rur 20050213

Monschau-wetter, Rurwellen und Riesenwalzen.

vaarders: Nyke, Saskia, Ton, Menno, Michiel, Rien, Wim en Bart (Belgische gastvaarders van KV nirjhara) en Ron

Afgelopen donderdag: hele dag regen, vrijdag: beetje droog, zaterdag: hele dag regen. Wat doe je dan? Je checkt de mail en zondag- ochtend gehts los, naar de boven Rur. Dat zal wel wennen worden als je een tijdlang niet op echt water hebt gezeten, zoals ik. Ton opgepikt bij de Macdonalds, het wasbord bekeken, door het dorp gewandeld om even de knelpunten te bekijken en daarna naar het in- stappunt, waar het nog opvallend rustig is. 

Zijn wij vroeg of is wild- watervaren op zn retour? Gelukkig blijkt het eerste het geval te zijn. Terwijl wij wachten op de chauffeur, wordt het drukker op de parkeerplaats: Belgen, Duitsers en Nederlanders. Opgehouden door een paar flinke sneeuwbuien arriveren de chauffeurs en gaan we het water in. 

Even wennen aan de temperatuur en het water, maar al snel zeilen we de keerwaters in. Dat gaat prima met deze waterstand. Geen stenen, lekker wat druk achter het water, optimaal dus om lekker keerwaters te varen. Michiel gaat een paar keer op zn dak, omdat hij toch het verkeerde bootje (Techno) heeft gekozen voor dit water. Eskimoterend gaat hij gelukkig verder. 

Wim probeert te bewijzen dat de Id te klein is voor dit water

Ron 

Bart in schitterend landschap

Nyke, was ze nou met of zonder boot?

Rien door klein Amerika

De Rur is door de watermassa niet echt veel moeilijker, je moet bij sommige passages alleen echt goed uitkijken en geconcentreerd blijven varen. Rien had daar zo zn eigen ideen over, ging voor een passage om, zwom lekker een paar honderd meter de rivier af en probeerde aan een lijn zn boot van een rotsblok te halen (wat niet echt lukte). 

Bart en Menno hebben de boot van Rien klem gezet op het rotsblok

Rien mag hem gaan halen, de rotsen gaven echter de boot niet prijs

Uiteindelijk de boot maar losgevaren en daarachter aan de kant gehaald

Na deze actie beweerde Rien dat hij het niet koud had maar, in het belang van de groep, werd hem toch aangeraden om te stoppen en de tocht verder lopend af te maken.

toch nog wel wat stenen onder de kont geraakt

Bij de parkeerplaats halverwege niet uitgestapt, maar het wasbord af (voor mij een erst befahrung). Even het drempeltje over en dan stuiterend naar beneden. 

Ton vaart ook door het "midden"

Met de Perlbach erbij kregen we te maken met echte Rurwellen, die in menige Alpenrivier niet zouden misstaan. Bij de molenstuw wel gekeken waar je er precies af moest. Een aantal besloten hem te varen en een aantal namen de, ingewikkelde, chickenroute. Daarna vlotjes door het dorp, want de meeste speelplekken waren verdwenen. 

Volgens plan: Saskia dwars door de stopper het keerwater in

Bij de Favoritentter (schuine glijgoot) ging het voor mij mis. Beneden kwam ik in een muur van water, ging om en had geen benul meer om te eskimoteren. Naar de kant gebracht, einde oefening. De rest van de groep maakte zich op voor het slotstuk achter in het dorp. 

Deze wals ging nog goed, de volgende zei HAP

Saskia en Ton werden daar verrast door Riesenwalzen en kwamen al loopend bij het eindpunt. Voldaan stond iedereen bij het eindpunt, mmmoooooiii tochtje . toch ?!?! 

Afscheid genomen van onze Belgische medevaarders en in zum Stern, boven de peilschaal, verdiend genoten van koffie, chocola, soep en warme apfelstrudel. Zonder al teveel sneeuwproblemen naar huis gereden.

Ook deze dag was het oude Batavieren spreekwoord weer van toepassing: Als je niet meegaat, mis je iets. Dat was vandaag zeker zo.

Ron D.

Waterstanden: 

130 cm Hotel Zum Stern

Internet peilschaal Monschau: 90 cm

Internet peilschaal Dedenborn: 110 cm