Boven Rur, 3 januari 2003

De eerste dag van ons lang wildwaterweekeinde in de Eifel

gevaren bij peilschaal in Monschau van circa 140 cm. Peilschaal onder de brug bij Reichenstein stond op 65 cm. 

Overal zitten schitterende speelgaten, je kunt loopen, surfen, spinnen, gewassen worden en Rick krijgt zelfs wat Blunt- en wheel-achtige bewegingen uit zijn outlaw geperst (hadden we nu maar de echte rodeo bootjes meegenomen).

De Rur heeft mijn pestende opmerking "Jongens, als je twee grote golven achter elkaar ziet, pas dan op, kan zijn dat Eef er tussenin zit" gehoord en grijpt zijn kans; bij een stevige wals waar je luk in kunt spinnen wordt Eef gegrepen en over meerdere assen geroteerd. Na drie keer volautomatische rollen neemt ze het heft weer in handen, eskimoteert en komt weer stabiel boven de wateroppervlakte uit.

Kees breekt vlak voor het einde zijn peddel en blesseert zijn hand. Hij loopt het laatste stuk naar de parkeerplaats bij het wasbord. Daar stappen Eef, Franc en Hans uit zodat Kees met de peddel van Hans verder kan. 

Deze keer dragen we bij het wasbord niet om en varen naar beneden, vlak ervoor is het wel even tactisch in de remmen knijpen om toch maar iemand anders als eerste naar beneden te laten gaan. Peter heeft hem al een keer eerder afgevaren en bepaalt de route. De rest volgt. Ook bij deze waterstand voel je de blokken onder je kont schrapen.

De molenstuw zuigt net te hard om zonder veel risico te varen. We besluiten via de water aftap (helemaal rechts te varen).

Eigenlijk is de waterstand voor een leuke speelpartij in het dorp te hoog. Er zijn geen leuke speelwalzen meer, alleen maar grote golfpassages. Als je een keer ergens uitgezet wordt kom je ook niet meer terug.

De grote glijgoot (favoritentter voor de slalom-intimi) wordt deze keer via de rechter doorgang gevaren, dat is weer eens wat anders. Bovenaan de goot begint links een krullende golf-wals-kussen die onderaan rechts eindigt. Daar leun je gewoon tegenaan en zo kom je beneden. Paul heeft het daar niet zo op en gaat diep steunend naar beneden. Daarbij verrekt hij iets in zijn schouder waardoor hij de rest van het weekeinde als chauffeur door het leven moet.

Voor het stuk Rur boven het dorp is deze waterstand hartstikke leuk en heftig, absoluut veel wildwater III erin. Het zou zelfs nog wel een 10 tot 20 cm hoger mogen (75-80 cm in Reichenstein en 160-180 in het dorp). Voor het dorp is deze waterstand echter al te hoog om leuk te kunnen varen. Als denderende wildwatervaart (in 15 minuten door het dorp?) is het uiteraard wel leuk. Spelen moet je dan echter wel in het bos doen, of twee keer varen?

Om half vier zijn we omgekleed en kunnen Hans, Paul en ik op weg naar Manderscheid in de Eifel. De rest moet terug naar Nederland )-;(

Lees verder over ons lang wildwaterweekeinde in de Eifel

Menno