Dagje boven Rur 10 november 2002

Vaarders: Nyke, Coen, Mayke, Cees, Ron (Batavier) Werner en Marco (gastvaarders)

Na wat mailen en bellen stonden we afgelopen zondag met 5 mensen bij het clubhuis om richting boven Rur te gaan. Voor twee mensen, Coen en Mayke, een compleet nieuwe rivier.

Er waren wat twijfels over de waterstand, maar als de boven Rur niet gevaren kon worden, dan bleef altijd nog de midden Rur over.

Onderweg had ik net aan Coen en Mayke uitgelegd dat er op de weg naar Monschau nogal wat flitspalen staan en . FLITS !!!!!!! op de foto.

Buiten Monschau eerst even gekeken bij het wasbord. Dat zag er best goed uit, dus maar verder naar boven gereden. Bij de parkeerplaats kwamen we nog 2 vaarders tegen waar Coen en Mayke mee afgesproken hadden. Na het heen en weer rijden zaten we om 12.00 uur in de boot.

In het bos hield het niet over, maar het was goed te doen. De keerwaters konden goed aangevaren worden (h, dat is toch iets anders dan rodeovaren!!) en er waren een aantal leuke speelplekjes. Voor loopen en andere kunsten was de waterstand te laag.

Onderweg haakte n van onze gastvaarders af. Zat toch niet zo lekker in zn boot. Mayke moest nog een keer verplicht eskimoteren (steunen!!!!!!!!!), maar voor de rest ging het lekker en soepel. Een paar kleine zwempartijtjes van Cees uitgezonderd, maar die heeft extra bonuspunten met zn open canadees.

Bij de eerste parkeerplaats uitgestapt en naar de Perlbach gelopen. Daar ging behoorlijk wat water doorheen. Dat was weer andere koek, want ik was de enige die het stuk door het dorp vaker gevaren had. Maar niet te flauw. Van het stuwtje van de Perlbach af en verder.

Doordat er aardig wat water van de Perlbach afkwam, golfde het lekker. De Molenstuw was makkelijk te varen, rechts natuurlijk (altijd eerst even kijken). Bij het walsje in het dorp nog wel even wat geprobeerd, maar temperatuur en weer nodigden niet uit voor al teveel capriolen. Mayke en Coen verbaasden zich wel over de publieke belangstelling. Verder door het dorp waar de putdeksels vervelend boven water uitstaken.

Voor de schuine glijgoot achter in het dorp even langs de kant. Uitgelegd dat je door het linkergat onder de brug moest, maar wel zoveel mogelijk rechts blijven en de punt van de boot al naar rechts draaien als je de goot af gaat. De muur aan de linkerkant onderaan de goot geeft ABSOLUUT NIET MEE. Iedereen had de instructies begrepen. Nou ja iedereen !!!!

Mayke ging dus naar links en probeerde onder aan de goot wat te rockdippen. Niet doen Mayke, dat is geen fijn plekje. Ze moest dat zelf inderdaad toegeven, Maar met een aantal soepele eskimoteerbewegingen wist ze deze hindernis toch te nemen.

De schoonheidsprijs ging vandaag naar Cees. Hij kwam met zn open canadees perfect van de goot af. Punt mooi naar rechts gedraaid en onder in het keerwater. Klasse !!

Vanaf de goot het laatste stuk gevaren, waar Nyke nog een keer onderuit ging. Maar dat mocht geen naam meer hebben.

Aan het eindpunt voldaan uit de boot. Geen slecht stuk voor zon eerste serieuze Ardennen (of Eifel?) tocht. Bovendien konden 5 vaarders de hele boven Rur op hun lijstje bijschrijven. Na het omkleden nog even Monschau in voor warme apfelstrudel en daarna in de plensregen naar huis. (Rur stond maandag even op een goede 90 cm)

Voor de vaarders een prima dag.

Voor de thuisblijvers die niet konden, jammer.

Voor de twijfelaars die eigenlijk wel wilden gaan, erg jammer.

Waterstandinformatie:

De peilschaal bij brug parkeerplaats Reichenstein stond op 40 cm.

De peilschaal bij Monschau geeft op zondag geen stand door, maar ik schat 75 cm.

De Perlbach had behoorlijk wat water.

 

Ron

Naschrift van Nyke:

Het heeft de afgelopen tijd flink geregend, tijd dus om weer eens te gaan varen. Dit keer naar de boven Rur. Om 8:30 verzamelden we op het clubhuis. We zijn: Ron, Mayke, Coen, Cees en ik. Bij de Rur zouden nog 2 andere vaarders van buiten de club zich bij ons voegen.

Aangekomen in Monschau keken we eerst even hoe de waterstand was. Het was niet veel bijzonders, maar het kon waarschijnlijk net. Op dus naar het instappunt. Daar aangekomen bleken we niet de enigste te zijn die zin hadden om te varen. Het was er ontzettend druk. gelukkig heb je daar tijdens het varen niet zo heel veel last van.

De waterstand bleek inderdaad net goed te zijn. Het was niet gek geweest als er iets meer stond, maar het kon ermee door. De jongens die mee voeren bleken nog nooit op de boven rur te zijn geweest, meestal voeren ze met z'n tween op zee of op vrij rustig "wild water". toch ging het heel goed.

Mijn eigen vaarprestaties bleken door de zwembadtraining ook verbeterd te zijn. bij een van de eerst grote vervallen moest ik me redden met een hoge steun.. en het lukte. Later had de hoge steun helaas geen zin meer maar....ik eskimoteerde!!!! Dat was de eerste keer dat me dat lukte. Echt geweldig dus.

Al met al was het dus weer geweldige dag, mooi weer, mooi water en weer een grens verlegd!!!!!

Jammer voor iedereen die er niet bij was, jullie hebben echt iets gemist!!!!!

Groetjes, Nyke