Midden Rur Maart 2002

(Eigenlijk Fonds de Quareux deel III, ware het niet dat onderstaand bord roet in het eten gooide)

Dit stuk had dus Fond de Quareux deel III moeten heten, dit bord hield ons tegen!

Hoofdrolspelers: Joost van Haaren, Saskia Hoeksema, Paul Swinkels, Ruud Albers, Ruud Keesom, Martien van As, Franc Schalkx, Menno van Renswoude

24 maart 2002, het wildwater weekeinde gaat niet door. Er is te weinig belangstelling, slechts Ruud Keesom, Saskia en Menno zouden uiteindelijk bereid zijn de lange tocht naar Luxemburg te aanvaarden (daar mag je tot 31 maart varen).  We besluiten er dus maar een dagprogramma van te maken, daar zijn wel gegadigden voor. Hohen Limburg zit nog dicht, in de Ardennen staat niet voldoende water, het zal dus wel Erft worden.

Ho! woensdag en donderdag begint het te noodweren in de Ardennen met als resultaat 1000 kuub op de Maas en 90 kuub op de Amblve (Peilschaal Martinrive). Dat ruikt naar een dagje spelevaren op Fonds de Quareux

Wij, 7 batavieren uit Nijmegen, ontmoeten Ruud Keesom bij Fonds de Quareux. Een visser bederft ons plezier. In het Frans duidt hij ons op een, ons onbekend vaarverbod. Hoezo vaarverbod? volgens de op internet gepubliceerde regels mag je hier op de Amblve het hele jaar door varen!

Behulpzaam belt de Belg nog even met z'n achterban. Die bevestigen zijn verhaal. Stroomopwaarts staat volgens hem een bord met de ge- en verboden. Snel pak ik de voiture en ga voor alle zekerheid kijken:

 De nieuwe regels zijn ingegaan, de hele Beneden Ambleve is nu ook verdeeld in stukjes waar je wel of niet mag varen. Een ding is duidelijk: Het leukste stuk, Fonds de Quareux, is voortaan het gehele jaar dicht!!!

Een toegesnelde boswachter bevestigd het verhaal en meldt fijntjes dat de boetes geen kattenpis zijn en direct voldaan moeten worden. Helaas! het einde van Fonds de Quareux dus, voortaan het gehele jaar door gesloten. Alleen vanaf Coo tot Cheneux mag er nog gevaren worden. Vanaf Lorc tot Remouchamps is de Amblve dicht.

We besluiten nu maar naar de Midden Rur te gaan. Dwars over de Hoge Venen crossend komen we rond 12.30 uur aan in Monschau. De Rur vanaf de Perlbach heeft meer dan genoeg water om de teleurstelling over de Belgische vaarverboden weg te spoelen. Snel omkleden, auto's in Hammer neerzetten en varen met die hap.

De molenstuw is eenvoudig af te varen, je kunt zelfs spelen in de wals aan de linker kant. Even later zijn we bij het speel plaatsje aan het begin van het dorp aan gekomen. De toeristen verzamelen zich al aan de kant.

Menno duikt als eerste erin en onderwerpt zijn nieuwe Dagger Outlaw aan een eerste onderzoek. Het ziet er nog niet heel erg soepel uit maar dat ligt zeker niet aan de boot (-;)

Saskia doet ook een poging. Ze heeft nog niet het juiste kant gevoel en HAP zegt de wals. Even later weer boven concludeert ze lachend "ik ben nog steeds droog, dit nieuwe jack is echt goed waterdicht". Ze heeft voor het eerst sinds tijden weer lol in spelen in een wals of golf.

Joost heeft ook zo'n nieuw kanokack bij Double Dutch besteld maar moet het nu nog even met z'n oude jack doen. HUP de wals in en HAP! Gestommel onder water de boot hobbelt wat heen en weer en even later komt Joost boven. 

"Ik kreeg mijn peddel niet onder de boot door" is het verhaal. De theorie van de warmwaterrol is daarmee weer bevestigd. Na een flinke tijd spelen gaan we weer verder.

Midden in het dorp, net na de schuine golf waar het zijriviertje van links komt zit een scherp keerwater. Daar oefenen we met ondersnijden. Na enige tijd een juichkreet van Martien "hij doet het!" Martien heeft de Inazone 240 van Menno overgenomen en na enig oefenen gaat deze inderdaad vol achterover. Na een kwartiertje ondersnijden en surfen gaan we weer door. We moeten tenslotte nog helemaal naar Hammer!

Op naar de "Favoriten Tter"

Saskia op de glijgoot

Net na het dorp zit er nog een leuk speelplaats voor loops, sternsquirts en ander lekkers. Ook kun je boven de steen langs varen, met een lange boot lukt dat gewoon op snelheid. Met een rodeo bootje moet je het puur op techniek, goed gebruik makend van het golfje, doen. 

Hierna is het, her en der stevig spelend, doorvaren naar de brug Imgenbroich-Hammer. Bij deze waterstand zijn er voldoende surfgolven en walsjes om de techniek verder bij te slijpen. Vlak voor het einde zit er nog een mooi gaatje waar iedereen de laatste energie kwijt kan.

Eenmaal op het eindpunt aangekomen zijn er een aantal conclusies te trekken:

  • Saskia haar nieuwe pak is waterdicht, ze heeft het nog steeds warm.

  • Joost is toe aan een nieuw pak, hij heeft het na z'n zwempartij niet meer warm gekregen.

  • Martien is in z'n nopjes met de Inazone 240 en mag mee naar de Alpen

  • Sabre's en Rainbow reactions moeten eigenlijk dubbel betalen voor hun plek in het keerwater.

  • Water van de Perlbach is zooooo! klein!

  • Kort neopreen in maart is echt te optimistisch

Waterstand informatie:

Internet peilschaal Monschau stond op 50 cm, Dedenborn op 55 cm.

Menno