Dagtocht Boven Rur

December 1999, vrijdagavond 11 uur telefoon , of ik zin had? Dus wel.

Als het een beetje mee zou zitten, kon er volgens onze kersverse wildwater commissaris wel eens een hele meter water op de Rur in Monschau staan. Na wat problemen van mijn (auto) kant om op tijd in Nijmegen te zijn, waren we rond half negen op weg naar Monschau.

Wat het water betreft moest het wel goed komen, die meter water hadden we al op de snelweg wat een Rur-weer. Tussen Aken en Mosnchau is er nog een mooie foto van Saskia + Auto + Kano's + nummerbord gemaakt, vreest Saskia (nagekomen info: inderdaad een rekening.

In Monschau nog snel even kijken naar "de trap" en Perlbach. Ruud stond al "geduldig" een half uur te wachten, bij een rustig kabbelende Roer, en een parkeerplaats vol met verbazend veel speelbootjes Eenmaal op het water weinig kabbel /keerwater, veel gat.

Bij het eerste bruggetje enorm gat, Menno verdwijnt, komt een meter los, verdwijnt weer, en komt gelukkig ook weer te voorschijn. Frank probeert het gat nog te ontwijken, maar nee, toch maar zwemmen.

Nadat Ruud zijn spatzeil plotseling onder water loslaat en hij noodgedwongen moet zwemmen, weten we het zeker: ruim voor de trap uitstappen! echt ruim voor! Dit lukt ons redelijk, een groepje halfverzopen speelbootduitsers, is minder fortuinlijk, het materiaal zullen we later nog tegen komen. Nog even op de brug kijken naar trap en Perlbach. Toch maar liever niet, dus in volle uitrusting over de kerstmarkt in Monschau.

In de diverse stuwen ligt nog wat materiaal te draaien, aan een peddel zit zelfs nog een hand(schoen). De pijlschaal in Monschau ( mag het ietsje meer zijn) net 1.80 m. slik.. Onder aan de glijgoot ( welke glijgoot ?) een stopgolfje, is best te varen vinden we allemaal. Zo, veilig vanaf de kant.

Zo dat was het dan 10 uur rijden, 1 uur varen.

Wanneer mag ik weer?

Hans Hogestaay

Peilschaalreferenties:

Peilschaal op brug Reichenstein was circa 75 cm

Peilschaal Hotel zum Stern in Monschau was circa 150 cm (tussen de duimen van Hans zullen we maar zeggen)

Peilschaal Dedenborn op Internet staat dan op circa 160 cm.