Eifelweekeinde 7/8 februari 2004

Vaarders: (Batavier) Nyke, Mayke, Rick, Ivo, Ton, Gert-Jan, Hans vd Staay, Rien, Cees, Joost. Guest stars: Michael o'Kawa, Rolph (K&K).

Locatie: Eiffel Haus Gerullis.

Na een bliksemactie in de week voorafgaand vielen op donderdagavond alle radertjes bij elkaar, slechts twee problemen: Zoals de ervaren vaarder reeds uit de titel proeft: Er klopt iets niet; geen beginners en er was krap water.

Wel werd er onstuimig Buiig weer verwacht dus besloten we het er toch op te wagen. Na een late sessie bij Frau (Gabi) Gerullis, vrijdagavond constateerden we dat we tenzij het vannacht echt zou gaan plenzen we de volgende ochtend de Nims en de Irreler Wasserfalle zouden doen. Daar staat meestal wat meer water. Ook merkten we dat we de speelkaarten waren vergeten. Een klein telefoontje naar Ivo was echter voldoende om dat laatste euvel recht te zetten.

Nims - Irreler Wasserfalle 

Haus Gerullis ligt niet ideaal ten opzichte van Irrel, dus we reden om 09:30 weg. Rick, Ton, Ivo en Rolph troffen we op de parkeerplaats bij Irrel. Onderweg nog even naar de Nims gekeken de waterstand daar was krap. We hebben ook een paar hogere instappunten verkend maar er leek verder weinig speciaals in te zitten, een lang Nims traject was dus geen optie. De groep werd opgesplitst. Een aantal mensen, (Gert-Jan, Hans, Rien, Joost, Michiel en Nyke) gingen invaren op de Nims, Joost had al bijna een jaar niet in de boot gezeten dus misschien niet onverstandig. Naar ik begreep was het weliswaar laag water, maar toch een leuke tocht met met name in het laatste stuk een paar mooie passages.

Het tweede deel van de groep (Rick, Rolph, Ivo, Mayke, Ton en Cees) gingen "Park&Play". Waterstand op de Prum was ongeveer 75 cm (Echtershausen) en er stond dus beduidend minder druk dan de laatste keer bij (96 cm; 28 dec. 2003)

Na het invaren boven de brug had Rick het idee om de "falle" eens "echt" te verkennen, te voet, zoals je doet bij een onbekende passage. Dit bleek zeer leerzaam. De ideale lijn kun je, je goed inprenten en je focust je ook beter op de te halen koers, stroom en keerwaters.

Resultaat, iedereen netjes, volgens plan beneden. Slechts twee kleine schoonheidsfoutjes: Rolph was door het dikste stuk heen, leunde reeds comfortabel achterover en moest plotseling twee keer rollen, maar kwam netjes in het keerwater uit. Mijn lijn, het keerwater boven de rechterstroom niet ingaan maar "langssnijden resulteerde in een momentje plakken op een steen. Wel heel en zonder kapseizen naar beneden.... Nog een keer!

De tweede keer (Ivo had last van zijn schouder, dus nam even rust). Nu niet meer uitgestapt. Een "near perfect" run voor de meeste, maar nu was ik het die te snel dacht dat ik er was. Een duwtje van een opduikende steen onder de rechter stroomversnelling en helaas, om, te stenig voor rol (schouder au) - zwemmen. Maar de boot bleef deze keer heel.

Derde run zat er voor mij en Ivo niet meer in. Op dat moment kwam de Nims Ploeg erbij en ook die maakten een mooie run. Wel jammer dat Nyke zich niet zeker genoeg voelde om het eens te proberen want dit was d waterstand om een grensje te verschuiven.

"s Avonds dus een tevreden stemming in Haus-G. Er was een beetje muziek, Chili con Carne, toast met kaas, Hefe-Weizen en een klein flesje Whisky. Er werd lustig gepraat en gekaart, en omdat Rolph de kachel lekker hoog opstookte (hout moet op) hadden we de volgende dag geeneens geen hoofdpijn. Alle alcohol was kennelijk verdampt.

Bovenroer 50 cm Monschau 

De start was wat traag, het had wel hard gestormd 's nachts en geregend en de peilschalen liepen op, maar niet genoeg. Hans, Ton en ik hadden ons sportief gedragen 's avonds (klaverja-hik-ssen) en waren dus vroeg op om broodjes te halen in Cochem. We besloten om even de Elzbach te verkennen om te kijken of daar toevallig toch genoeg water stond. De waterval (8m) was indrukwekkend, maar de rivier zelf leek toch te laag. We waren dus pas tegen 10 uur terug. In Haus-G bleek dat men bij terugkomst zelfs in staat was geweest om een pot koffie te zetten. Dus na het ontbijt moesten we nog inpakken en schoonmaken om de hut enigszins representabel achter te laten. Late start dus, dat kan beter!Alles dat we konden verzinnen bij deze waterstand was Rur. Boven-Rur bekijken en als het niks is midden-Rur varen.

Helaas was de reis nogal lang door sneeuwval en gladheid. We konden dus pas 14:00 de boven- Rur bekijken en die stond laag (50 cm Monschau). Na een sneeuwballengevecht stond hij nog steeds niet hoger, maar, nu weer naar de midden Rur rijden en dan nog in te stappen zou te laat worden. Toch maar varen dus. Rolph, Ivo en Ton waren wijs en stapten niet in maar aanvaardden de thuisreis. Rick, Mayke en ik hadden weinig lol in het varen; te veel steen, te weinig water onder de kiel en de fraaie winterlandschappen compenseerden niet genoeg. Hans, Joost, Michiel en Rien, hadden het echter beter naar hun zin en namen de keien voor lief en gebruikten ze zelfs om te lopen. Dikke sneeuwbui en harde wind op het uitstappunt (boven het dorp) maakten het echter wel weer een echt Batavieren moment.

Inpakken, Strudel in Monchau en door de sneeuw naar huis

Leermomenten:

  • We moeten nog eens een met Haus Gerullis vergelijkbare accommodatie in de buurt van Bitburg zien te vinden voor lagere waterstanden.
  • Tussenstand C-mental - Irreler Wasserfalle: 1-2 3. 
  • Whisky maakt van goede klaverjassers champs!
  • 50 cm in Monschau is op de boven-Rur echt te laag.

C-mental