Hanzenweekeind, tweede dag

Na een lange discussie over de toegenomen status gevoeligheid van de Batavier op vrijdagavond konden we vandaag niet anders dan een antropologisch-bataafs experiment initiëren. Hoe zat dat nu eigenlijk?

Oplettende oud bestuursleden van deze club zien heel langzamerhand een nieuw fenomeen opgang maken binnen de (ge)lede(re)n van onze oude vereniging.

Natuurlijk is het bekend dat bij de vlakwaterjongens en meisjes het een kwestie is van wie de langste heeft. Dit is geheel natuurlijk en volledig verklaarbaar: Varen ommers altijd bij mooi weer.

Bij de WW-luitjes was het juist wie de kortste heeft, ook verklaarbaar gezien het vaarklimaat en volledig onschuldig. En die spullenlieden, alleen het lichtste, waterwerendste en luchtjesdoorlatendste, carbon, Gore, titanium brandertjes, zijn er altijd geweest, nog steeds niet verdacht, Nee die statusgevoeligheid blijkt uit andere zaken.

Enkele observaties:

1. Onze oudere jongere web- en vaarmaster rijdt ineens in een Saab in plaats van een oud barrel. Dat is nog tot daar aan toe, maar het is een tweedeurs waardoor er nauwelijks een imperiaal op kan.... Mmmmm, vreemd!

2. Iedereen wil in zijn eigen auto rijden. Wat willen ze daar nu mee bewijzen?

3. De wildwater commissaris, koopt een volledig nieuwe outfit, waardoor je hem af en toe verwart voor Menno, maar gaat vervolgens maar één dag mee. Display gedrag is een symptoom van statusziektes uit het PChoofd-spectrum, interessant!

4. Hans J. (al sinds de vorige eeuw de Batavier met de langste auto), ondanks schier oneindige financiële reserves, vloten van zeilschepen en dubbele garages vol auto's. displayt juist zijn status, door het varen tot een minimum te beperken. En als hij dan meegaat, verschijnt hij met het oudste materiaal en de pyjama van zijn vriendin als fleece (het overcompensatie verschijnsel genoemd).

5. Tenslotte; dit is de hypothese: de WW Batavier ontleent zijn status aan het varen van nieuwe riviertjes, die nog nooit iemand gevaren heeft. Hierbij is men rücksichtslos. De een vaart een rivier die vorig jaar niet bestond (zie Tros Marets). En zelfs als een rivier ongeveer net zoveel water heeft als een dakgoot na een regenbuitje, en volledig overgroeid is met bomen, dan nog roept men: leuke sloot, technisch varen en meer van dat soort baarlijke nonsens. Zorgwekkend!

Nu dus terug naar het experiment dat deze hypothese heeft bevestigd.

Op de tweede dag van het Hanzenweekeind was men zeer geïnteresseerd om een stuk Alfbach te gaan varen. Gisteren al bekeken en toen reeds kunnen zien dat het de bovenstaande dakgootsloot was.... maar ja hij stond nog niet op de lijst.

Hans J. en ondergetekende hadden het experiment op het oog, laat ze eerst maar eens even lekker kletsen en jawel hoor daar ging het status duiveltje: "Tja, moet kunnen (Ron), Joost: "valt best mee met die takken" en "leuk technisch varen", "hebben het nog nooit gevaren" (Boy), "leuk riviertje" riep een bekraste Batavier die gisteren reeds zijn kop niet had kunnen intrekken.

Noot voor de objectieve waarnemer: Het betreffende riviertje (Alfbach) liep hard door, was 35 - 60 centimeter breed en 10 cm diep. Qua water dus echt niet meer dan Hans J.'s Dakgoot.

Hans en ik hebben, gesteund door de enige Batavieren Nyke, zoals u weet zijn vrouwen absoluut niet statusgevoelig, in het kader van het experiment de kont fors tegen de krib gegooid: "We doen dit niet, desnoods gaan we met een groepje de Lieser varen" etc. etc.

Uiteindelijk, je hebt tenslotte leiders en volgers, gingen we natuurlijk naar de Lieser. Daar stond leuk water, daar waren genoeg keerwaters, speelgolfjes en een kroeg op het eind.

Alles waar de "oude" Batavier (van voor de statusval) helemaal blij van zou worden. En oh ja, en langs de kant ook nog bomen, en ondieptes. Hebben we die jongens nog "technisch" door die takken zien crossen, of "leuk" over de stenen de bodem van hun bootjes zien verzieken?

Natuurlijk niet. Ze hadden het niet in de gaten maar hadden het veel te druk met echt peddelen, traverseren en spelen op de golfjes en in en uit rammen van de keerwaters. Leuke dag gehad, maar niet de statusverhoging van een nieuw riviertje op het Palmares.

Zou het pijn doen?

Traject Lieser van Wegbrug Schlad??? tot Wittlich. Waterstand 110-115 Plein