Bovenrur Februari 2001

Hoofdrolspelers: Ron Does, Joost van Haaren, Saskia Hoeksema, Nyke Hagemans, Teun van Moorsel, Ruud Albers, Saskia van Caulil, Menno van Renswoude

Waterstand: Peilschaal in Monschau 115 cm en stijgend (Zeer subjectieve waterbeoordeling: Top, Top en Top! heerlijk varen en geen kip, m.u.v. een paar Belgen en Duitsers te bekennen).

Ja!! Ik ga mee!!

Het was al weer een tijd geleden dat ik gevaren had, dus toen ik vrijdagavond hoorde dat er weer een tocht was die zondag dacht ik: JA, ik ga mee! Toen ik die zaterdag ook nog van mijn vader hoorde dat het een tocht op de Erft zou worden (daar had ik al een keer gevaren) dacht ik: JAAA!!! IK GA MEE!!!!

Zo gezegd, zo gedaan. Zondag ochtend om 9 uur was ik bij het clubhuis. Zaterdags had het gesneeuwd maar nu had het alweer gedooid. Toen we alle spullen verzameld en ingepakt hadden gingen we op weg. De hele tijd regende het pijpenstelen. Ook bij de Erft regende het. En omdat de sneeuw van de vorige dag ook daar was gesmolten stond er extra veel water in de Erft. Er werd snel overlegd, en besloten naar de boven Rur door te rijden. En ik dacht: JAA!! IK ga mee!!!

Reichenstein, het instappunt, enorme blubbersneeuw en veel regen Bij de boven Rur lag nog een hoop sneeuw die niet gesmolten was. Mijn sokken waren dus al snel erg nat, maar die kon ik gelukkig gauw uit doen want de Rur stond hoog genoeg.

Terwijl de auto's omgereden werden zaten we met de rest van de groep te wachten in een hutje wat daar volgens mij speciaal voor gemaakt is. En onder het wachten kwamen de (misschien iets wat sterke) verhalen naar boven. Nu ben ik nog een echte beginner en ik had de boven Rur dus ook nog nooit gevaren. Dus toen ik al die verhalen zo hoorde dacht ik: ja....! ik ga mee!

Maar ja, ik kan geen auto rijden. Dus er was echt geen weg terug! Ik MOEST mee.

We sleepte de boten naar het water en gingen.De tocht begon "rustig" (tenminste, het was niet zo heel wild). Dat gaf me dan ook weer wat moed. Dus vrolijk(er) gingen ik weer verder. De omgeving was heel erg mooi, net de Ardennen met veel bos, hier en daar wat rotsen enz. en dat alles bedekt met een laagje sneeuw.

Het ging heel erg goed!!! Het lukte al veel beter om in de keerwatertjes te komen en ik zat best wel stabiel in mijn boot. Ook lukte het om veel minder stukken rivier achteruit af te gaan. De vorige keer dat ik gevaren had was ik op de boven Lesse, en daar heb ik toch best veel achteruit gedaan (per ongeluk) dus het was deze keer wel een vooruitgang.

Ergens op het einde sloeg ik toch nog een keer om. Het is verbazend hoe snel je uit je boot komt als je op de kop ligt. Met het stellen van de voetsteun op de kant was ik al een paar keer uit de boot gestapt en dat lukte maar net. Gelukkig kreeg ik het niet koud en een stuk verder kon ik mijn boot weer in om de rest van de tocht zonder problemen uit te varen.

Joost

Saskia door Monschau

Saskia door Monschau heen

Ik vond het een hele leuke tocht en ik ben blij dat ik mee gegaan ben. De volgende keer dat ik kan ga ik zeker weer mee.

Veel groeten en tot de volgende keer, Nyke