Boven Isar, juli 2007

Het is zaterdag, midden juli 2007. Onze vakantie is net begonnen. Dit jaar zijn de kaarten wat anders geschud dan normaal. Een eerste plan om naar Noorwegen te gaan is in in het wiegje gevallen, volgens de weergoden is er in de Alpen geen water te vinden en de vaarvoorbereidingen zijn door een lang aanhoudende peesschedeontsteking ook al minimaal.

De vaarknoop is dan ook al voor de vakantie doorgehakt, dit jaar geen pakket van 4 boten op het dak, slechts de rodeobootjes gaan mee voor wat gedol op de meertjes die we in de planning hebben.

Dit jaar gaan we voor het mountainbiken en ik heb als eerste stop een camping bij Mittenwald in gedachte midden tussen het Karwendel en het Wettersteingebergte. Volgens outdoor magazine een super mountainbike gebied.

Camping Isarhorn ligt in een lus van de Isar en is een verademing: ruime plekken en als een plek vrij is mag je er gaan staan. Beneden aan de Isar een een typisch "Batavieren" gebied, aan het snelstromende water van de Isar, wild begroeid, zonder duidelijke scheiding van de plekken en diverse kanoers.

Een stel gaat net weg en wij pikken de plek snel in voordat een duitse familie er kan gaan staan.

De Isar staat redelijk hoog voor de tijd van het jaar, het heeft de weken ervoor veel geregend en volgens de eigenaren is de zomer hier pas een dag geleden begonnen. De afgelopen week hadden ze de kachel nog aan. Wie weet is er toch nog wat mogelijk met de bootjes...

Zondag verkennen we het gebied met de fiets en komen ook in Scharnitz langs het uitstappunt van de boven Isar. Een door Peter Knowles om zijn natuurschoon geroemd traject. Wildwatertechnisch hooguit een tweetje maar landschappelijk toch wel een acht of een negen.

Op het uitstappunt zie ik een groepje kanoers die ik uiteraard direct bevraag over de waterstand en het "logistieke proces" ...

De boven Isar kun je namelijk niet met eigen vervoer bereiken (of je moet 12 km te voet met de boot als een reele vervoersoptie beschouwen (-;). Op het uitstappunt aangekomen bel je bij een huisje een taxibedrijf welke je meestal zo binnen een half uur op komt halen (mits voldoende vaarders aanwezig). Zo verdient de lokale vervoerder ook nog wat aan ons vaarders en wordt verkomen dat er te grote menigten vaarders de rivier afzakken.

De waterstand is laag en snel dalend, maar als we morgen direct gaan, nog goed te doen. Daarmee is het plan voor de volgende dag gemaakt. Wie weet is dit het laatste stromende water wat we deze zomer meemaken...

Maandagochten staan we rond 10 uur al op de parkeerplaats. Een andere kanoer heeft de taxi al gebeld en uiteindelijk zitten we met 8 man (6 kanoers en 2 hete honden) te wachten op de taxi.

Uiteindelijk verschijnt het busje, worden de boten op de trailer geladen en vertrekken we naar het instappunt. Tijdens de rit wordt het taxi tarief afgerekend (6 Euro de man, als je maar met z'n tween bent zal het waarschijnlijk tegen de 40 euro kosten).

De Isar zien we vanaf het begin van de rit, direct stevig omhoog boven langs de dalwand, niet meer terug en pas aan het einde zien we beneden ons weer een glinsterend lint.

Bij het instappunt is de "scenery", zoals Peter aanhaalt in zijn boek, inderdaad fantastisch. Middenin een mooi Alpendal ligt een witte slang kiezels met daarin weer een lichtblauw glinterend lint water. Het lijkt op de eerste meters van de Soca en boven Koritinca alleen is het landschap iets meer open maar net zo mooi.

De strak blauwe hemel maakt het plaatje helemaal af.

Ider groepje gaat zijns weegs, twee zijn druk bezig hun hete hond van lucht te voorzien, de twee dikke boten vaarders zijn al snel vertrokken en wij keutelen nog een beetje rond, het is tenslotte amper 11 uur, mooi weer en uiteindelijk willen we gewoon lekker met z'n tweeen door deze natuur drijven zonder aanpalend plastic.

Het water is inderdaad laag, maar zo laag als het leek vanaf de kant zeker niet. Door de enorme helderheid lijkt de bedding veel dichterbij dan in werkelijkheid.

We kunnen dus herlijk, zonder schrapen de Isar afdobberen.

Een paar kilometer na het begin begint het Isar katarakt, aan de naam te horen verwacht je reeds bochten van tevoren een donker gerommel en minimaal eerst een poel opgestuwd water waarbij je aan de horizon het water in een waternevel over een rand ziet verdwijnen... Helaas, niets van dat alles.

Onze mede reizigers met de grote sigaren liggen echter al aan de kant en stappen uit om het geheel te verkennen. Toch nog enigzins voorzichtig nader ik de enigzins het zicht versperrende stenen om te controleren of ik niets over het hoofd zie.

Dan hobbel ik maar in alle rust de WW II verblokking af en wenk Saskia. Met hoog water zul je hier best wel een paar golven krijgen met wat druk erop. Maar om het nu een "katarakt" te noemen?

uitvaart van het "katarakt"

We besluiten op een strandje maar eens de pauzeren, we zijn tenslotte al een uurtje aan de gang.

zolang je een natte huid hebt wordt je belaagd door de blinde dasen maar eenmaal goed opgedroogd laat hun reukzin hen blijkbaar in de steek en laten ze ons, vooral Saskia, met rust.

Na nog een flink aantal kilometers open water met schitterende bergen als uitzicht vernauwt de Isar zich en zowaar, iets van een kloof komt er in zicht. Het zal wel een klein doorsteekje zijn waarna we weer in open water belanden, denk ik...

Niets is echter minder waar, de rest van de kilometers tot bijna bij het eindpunt slingert de Isar zich door een schitterend kloofachtig landschap. Dan weer breed, smal, haaks, bochtig, met mooie tollende kommetjes en keerwaters.

Het is schitterend speelwater wanneer het water wat hoger zou staan, nu kunnen we eigenlijk alleen maar wat met de stroming mee dobberen af en toe een tolletje maken in een keerwater maar een rodeo move eindigt altijd met een punt in het grind.

De omgeving is echter fantastisch, een perfect traject voor een beginners cursus of een chillout dag na een spannende Karwendel kloof. Daarvan zijn er zat in dit gebied.

 

Groet, Menno

Waterstand: 120 cm dalend op internet peilschaal Scharnitz

Traject: 12 km WW I-II+

Andere vaar mogelijkheden in de omgeving zijn de Loisach, Ammer, Rissbach, Walchen en Lech (wat verder)