zie ook de film.

Waterpeilen.nl gaf vorig week al aan dat er een hele natte week in de brongebieden van de Rijn en de Maas aan gaat komen. De Rijn bij Lobith zou op 12 meter uit kunnen komen. Oeps, nog een metertje erbij en we hebben een golf...

Dat gaat hem dus niet worden, maar een bevaarbare boven Rur behoort nog tot de mogelijkheden. Dus van dag tot dag in de gaten houden.

Dinsdagochtend piekt de Rur 60 cm en gaat de appgroep los en worden er plannen gemaakt voor zaterdag boven Rur. Helaas zakt het water diezelfde dag snel maar gaat donderdag gelukkig weer omhoog, maar daalt toch ook weer snel.

Vooruitkijkend op buienradar geloof ik er echter niet meer in, het wordt hooguit de Perlbach vanaf de stuwdam (Perlenau), uitkomend op de Rur net onder het wasbord (Dreistegen) en dan door naar Hammer. Dat plan is duidelijk minder in trek bij de initieel geïnteresseerden en uiteindelijk blijven we met 6 mannen en vrouw over.

Last minute moet Bas afhaken omdat zijn werk hem nodig heeft en bliven Bart, Cees, Jacques, Saskia en ik over en spreken om 10:30 uur af onder de stuw(dam) van de Perlbach. Onderweg richting Monschau beweegt de temperatuur omgekeerd evenredig met de hoogte, een van de snelweg af zien we wit spul langs de kleddernatte weg liggen, Brrrrrr

Bart en Cees zitten een tiental minuten voor ons en zijn vol door een vette sneeuwbui gereden. Als wij bij de Perlbach stuwdam aankomen breekt de zon door. Zo in het zonnetje is het heerlijk, eenmaal achter de wolken is het best wel koud, een paar graden boven nul.

Echter geen Jacques, die blijkt de "stuw(dam)" van de Perlbach anders opgevat te hebben en staat vlak bij de monding in de Rur op ons te wachten, daar zit immers het bekende kleine stuwtje waar we onze boven Rur toch altijd voortzetten als we het wasbord wegens laag water moeten omdragen. Na een belletje zijn we compleet.

In de zon omkleden en wachten op het omrijden van de auto's; zeker geen straf.

ww perlbach rur 20220409 1

Een van de twee bomen, links goed te passeren bij deze waterstand

ww perlbach rur 20220409 2

klein surfspotje

ww perlbach rur 20220409 3

De Perlbach heeft voldoende water, een paar leuke bochten, een paar lage bomen en surfgolfjes waar we als uitgelaten jonge honden op los kunnen :) Nou ja, jong... een snelle inventarisatie aan het begin leveren 180 vaarjaren op gemiddeld 36 pp.

En deze hond doet het rustig aan want heeft al maanden een tenniselleboog van hier tot ginder. Maar de Alpenweek komt in zicht, dus er moeten meters gemaakt (gedreven) worden, ook met een tenniselleboog :)

ww perlbach rur 20220409 4

Het kleine stuwtje waar we normaal starten

ww perlbach rur 20220409 5

Laatste meters voor de monding in de Rur

ww perlbach rur 20220409 6

Stenentuin onder het wasbord

Na een paar kilometers spelen op de Perlbach monden we uit in de Rur en kijken om de bocht omhoog naar het wasbord, het is daar een grote stenentuin, de boven Rur was echt geen optie geweest.

Het "brauerei wehr" is vandaag lieflijk en we gaan voor de verandering maar eens walsje hangen in de wals/golf onder de stuw. Het keerzog is vergeeflijk vandaag (bij hogere waterstanden moet je hier toch echt oppassen en uiterst rechts afvaren).

ww perlbach rur 20220409 7

Walsje hangen in het "brauereiwehr"

ww perlbach rur 20220409 8

In het dorp staat onder de voetgangerspromenade een mooie surfgolf waar we een stief kwartierke doorbrengen. Ondertussen nog steeds in de zon :)

ww perlbach rur 20220409 9

 

Bart en Cees spelen nog wat in de wals achter de volgende brug na de bocht naar links. Voor mijn armpies net even te veel overbelastingsrisico.

ww perlbach rur 20220409 10

Daarna dobberen we tussen de vakwerkhuisjes door naar de Favoriten Töter. Daar treffen we een oude bekende van de MKV Toine. Hij is er om met een groepje net voor de doder in te stappen. We varen het even voor, goed strak op rechts om met een noodgang het keerwater in te draaien.

ww perlbach rur 20220409 11

aanvaart, puntje goed naar rechts gericht houden

ww perlbach rur 20220409 12

Jacques in de aanvaart

ww perlbach rur 20220409 13

Saskia in de aanvaart

Ik draai zo strak dat ik nog een ronde achterwaarts doordraai om wat dieper in rustiger keerwater te komen. Iedereen komt strak beneden. Saskia doet bij het uitvaren nog even een rolletje, er knaagde een smerkel aan haar peddel, is het excuus...

ww perlbach rur 20220409 14

uitvaren, met overtuiging erin zodat je peddel in de stroom staat en niet in het tollende keerwater :)

De berenkuil verderop is altijd even zoeken naar de juiste plek waar het stroomtongetje zit. Bij deze lage waterstand zit je anders al gauw op wat keien. Het zog is niet zo spannend maar die keien komen toch wel hard aan  (met veel hoger water zit de voorkeurs lijn 1 meter links van het stenen randje dat je van onderen gezien rechts ziet zitten, bij deze lage waterstand is het daar veel te stenig) .

ww perlbach rur 20220409 15

Dan hebben we het dorp gehad en zakt het wildwater een graad omlaag maar nog steeds lekker om in het zonnetje een beetje te pielen met keerwaters en golfjes. Heel af en toe verdwijnt de zon achter bomen of een wolkje, dan merk je direct dat het best koud is (daarover later meer:-).

ww perlbach rur 20220409 16

 

ww perlbach rur 20220409 17

 

ww perlbach rur 20220409 18

Bij de surfgolf een paar kilometer voor het einde worden we overmoedig, we gaan lunchen, de zon schijnt, dus waarom niet?

Maar zonder dat je het door hebt koel je dan toch best wel af, eenmaal terug in de boot is de "spritz"  er een beetje uit. Bij de laatste speelwals vlak voor het "Grünenthal" is de pap op, Saskia zit te vernikkelen in het keerwater en zelf ben ik ook niet meer fris. Na een rondje wals roep ik "spelen jullie maar verder" Saskia en ik varen vast door naar het eindpunt. Jacques sluit aan. Bart en Cees spelen nog even verder maar komen toch al snel achter ons aan.

500 meter verder is de brug. Moe maar voldaan en koud klimmen we eruit. Amper bij de auto begint het de sneeuwhagelen, even later een flits en een donderslag.

ww perlbach rur 20220409 19

Niet zichtbaar op foto, maar hier sneeuw-hagelt het dus (zie einde film).

Midden in de sneeuwbui kleden we ons om. Met steenkoude vingers pel ik me uit mijn pak, dat duurt even. Met nog koudere handen worstel ik me in de droge kleren. Het is lang geleden dat ik zulke koude jatten heb gehad. Boten opbinden maakt het niet beter :-(

Hier ontstaan de gevleugelde woorden: "ik moet plassen, maar ik kan hem niet vinden. Ook al zou ik hem kunnen vinden dan kan ik hem nog steeds niet voelen".

Eenmaal op weg in de auto is het leed snel geleden en rest alleen een tevreden rozig gevoel.

de Film:

Vaarders: Saskia, Bart, Cees, Jacques, Menno

Traject: Perlbach vanaf stuwdam bij Perlenau en Rur tot de wegbrug voor Hammer 8-9 km.

Waterstand:  50 cm dalend naar 49 cm op internet peilschaal Monschau

Menno