Hmm twee vaarverslagen voor dezelfde datum, hoe dat dan? Een heel weekend mee naar de Ardennen zat er voor ons niet in (o.a. iets over ontbrekende derogatiepasjes), maar Bart had het goede idee de geïnteresseerden voor één vaardag samen in een appgroep te gooien. Zaterdagavond klonk daarin het besluit: het wordt de Rur, 8.00 verzamelen op de club/10.30 bij het wasbord. Welk traject zouden we nog wel bekijken, afhankelijk van waterstanden.

Keurig om half 9 weg bij de club, onderweg nog een beetje regen, maar niet de plensbui die voorspeld was. Peilstand bij Monschau op 59 cm.. zou het nog een beetje stijgen? (antwoord: een klein beetje, tot 63 cm later de middag)

Bij aankomst op de parkeerplaats bij het wasbordje zijn we compleet: Cees, Jacques, Laura, Sigi en Marlou. Na een kort overleg besloten om door de stad te varen en daarna de midden rur. Bekend terrein voor de mannen, een nieuwe uitdaging voor de dames!

ww midden rur 20200202 3

Terwijl Cees en Jacques omreden, bewonderde de rest vast alle bochten van de Rur op de plattegrond. Het weer zat behoorlijk mee. Het was zeker niet koud, want met 8 graden kunnen we het zelfs erg comfortabel noemen!

De eerste 500 meter tot de stuw zijn nog wel gemoedelijk. Even wennen, heupjes los, beetje peddelen. Maar kort daarna begint de beproeving al (voor de dames in ieder geval). We kunnen niet meer terug. De stuw: goed rechts aanhouden en peddelen. Spannend wel!

Na een lange bocht naar rechts langs de muur, komen we aan in Monschau. Mooie stad met alle vakwerkhuisjes (hoewel Marlou zich niet zo veel herinnerd want vooral bezig de boot rechtop te houden). We voelden ons niet helemaal alleen op het water met alle toeschouwers vanuit de huisjes langs de rivier, en fotografen op bruggen.

Telkens weer een nieuwe verrassing: vervalletje hier, stuw daar. Bij de Favoriten Töter waren er gedetailleerde instructies (want je kunt de stuw pas zien als je op het punt staat eraf te gaan): linker doorgang, niet helemaal in het midden maar 2/3e links en 1/3 rechts, en onderaan meteen rechts het keerwater in achter de brugpilaar. We zijn er allemaal netjes vanaf gekomen (al dan niet met glimlach of grote ogen).

ww midden rur 20200202 1

Toen kwamen we bij de Berenkuil, te herkennen aan andere vaarders die de een na de ander op dezelfde plek opeens uit het zicht verdwenen. Dat hebben we meteen afgekeken: rustig aanvaren, links aanhouden en goed doorpeddelen.

Nog wat walsjes en bochtjes, en toen zomaar opeens was het spannendste stuk voorbij en herkenden we de instapplek van de midden rur. Even op adem komen!

Iets rustiger water dus nu tijd om mooie keerwaters en golfjes op te zoeken. Jacques doet het nog even voor en laat ook zijn eskimoteerkunsten even zien (beetje roestig? gelukkig komt ie bij de tweede poging boven).

Na de bocht langs de muur was er een golf van 1 m (bij lager water een wals). Jee wat is die groot van dichtbij! Heel aarzelend proberen Sigi en Marlou erop te surfen (beetje gelukt). Cees ging het makkelijk af natuurlijk. Iets te lang doordobberen op die golven is trouwens geen goed idee, want je komt recht op de rotswand af ("stenen knuffelen" had Marlou gelukkig onthouden).

De rest van het traject was mooi. Er waren wel veel takken boven en in het water, maar we zijn slechts een keer uitgestapt bij de boom dwars op het water. Daar nog even een fotootje:

ww midden rur 20200202 1

Het laatste stuk was scheppen met wat leuke golven of golfjes en de uitdaging om goed de keerwaters te pakken. Om niet te vergeten konden op dit stuk ook even genieten van de natuur en rust om ons heen. We dobberden gezellig naar het eindpunt. Waar we rond half 4 aankwamen.

Bij het opbinden werden er vijf bootjes op een rij op de auto van Cees gebonden. Met z'n allen in de auto terug naar bet beginpunt om Jacques af te zetten.

Cees, Jacques, Laura, Marlou en Sigi. Geen zwemmers of klunzen in de groep vandaag ;)

 

Traject: Monschau vanaf net na het wasbord tot camping Hammer.

Waterstand: Peilschaal Monschau 59 cm stijgend naar 63 cm