Dit is de eerste keer dat ik al onderweg naar de rivier wist, dat ik of moest schrijven of geen eten zou hebben op de rivier. Ik had namelijk mijn lunchpakketje in het huisje laten liggen. Gelukkig hadden Bram en Ineke deze gevonden en meegenomen.

Nadat het lang amper had geregend, begonnen de peilschalen afgelopen week te schommelen. Met schommelen bedoel ik ook dat er tot de woensdag voor vertrek niet te voorspellen was of er te veel, te weinig of voldoende water zou zijn om te varen. En na lang twijfelen hebben Wessel en ik op woensdag de gok genomen om het weekend definitief door te laten gaan in de Eifel. En dat was te merken, de aanmeldingen voor dit weekend stroomden binnen. Al snel stond de teller op 18 vaarders!

Dit gaf meteen nieuwe uitdagingen qua overnachtingsplek, maar de aanhouder wint en Wessel heeft ondertussen een hele lijst potentiële nieuwe overnachtingslocaties gevonden.

ww lieser elzback 20190108 9

Zaterdagochtend bleek dat we de goede gok gemaakt hadden, in de Ardennen was onvoldoende water, terwijl de Lieser op de ideale 75cm stond voor een beginnersweekend. Vanaf de instap bij de wegbrug tussen Groszlittgen-Schladt was het in het begin af en toe nog wat over de bodem schrapen, maar al snel is er voldoende water om de beginners instructie te geven over keerwaters varen en de meer gevorderden uit te dagen met bijvoorbeeld alles achteruit varen.

ww lieser elzback 20190108 9

Marlou maakt het op het laatste stukje voor Pleiner Muhle nog spannend om door op de goede plek de stuw te varen, maar daarna te laat weer te beginnen met peddelen waardoor ze in de wals gezogen wordt. Zeer knap blijft zij overeind en het lukt haar uiteindelijk met hulp van Anke om zonder te zwemmen uit te wals te komen en doet vervolgens ook zonder problemen het volgende vervalletje achteruit. Petje af!

ww lieser elzback 20190108 9

ww lieser elzback 20190108 9

Sanne

En toen viel aan het beginpunt een helm in de Lieser en dat was de start voor 12 km, 4 uur lange tocht met een gemiddelde waterstand waarbij veel gespeeld kon worden en door de beginners veel geoefend. Je zag ze groeien en als die ene steen er niet was geweest had iedereen, als je die lekkende anorak niet meetelt, het droog gehouden.

ww lieser elzback 20190108 9

Marcel stapte uit bij het restaurant kort na de voor de Lieser zwaarste passage terwijl de anderen 17 man en vrouw in 4 groepen, nog 5 km met netto nog 2 leuke afstappen, stug doorpeddelden.

ww lieser elzback 20190108 9

Jens

ww lieser elzback 20190108 9

Die ene steen dus ja. Eigenlijk waren er veel meer stenen, maar de meeste gingen langs mij heen (net als de meeste regen), of onder mij door. We hadden net gelunched langs het water en Jens stond nog langs de kant te eten. En toen zat ik met de linkerkant van mijn boot op de steen dwars op het water vast. Het lukte me uiteindelijk om ervan af te komen, maar wel met de onderkant van de boot boven. Gezien de waterstand lag ik met m’n buik op de bodem en had ik niet zoveel bewegingsvrijheid. Dus toen ben ik maar m’n boot uitgegaan en op m’n kont naar de kant geschoven. Toen ik weer in m’n boot zat, zat Jens dat ook en hebben we de rest van de middag nog lekker gevaren.

ww lieser elzback 20190108 9

Laura

Traject: Lieser, wegbrug Groszlittgen-Schladt- tot parkeerplek bij tennisvereniging in Wittlich.

Waterstand 70cm op Plein

Deze waterstand is prima voor een beginnersweekend. Waterstand is te laag om bij de monding Kleine Kyll in te stappen, nu raakte je op het eerste stuk al regelmatig de bodem.  

Net voor Pleiner Muhle zit een stukje WW II. Hier zit een splitsing waarbij voor de rechter doorgang (momenteel) wordt afgesloten door een grote boom. In de linker doorgang zit een rechte stuw met zog, zeker bij hogere waterstanden oppassen/verkennen op hout.

Vanaf Pleiner Muhle zitten er bij deze waterstand nog 3 leuke passages/vervalletjes in, meningen verschillen of dit de extra paar (3?) kilometer varen de moeite waard zijn. Als je veel speelt, is het traject vanaf de wegbrug naar Pleiner Muhle bij deze waterstand ook een volwaardig dagtraject.

ww lieser elzback 20190108 9

 

De Elzbach

ww lieser elzback 20190108 13

ww lieser elzback 20190108 13

Kajakken vraagt meer van je dan peddelen op “wild” stromend water. Voorafgaand zal je je een weg moeten banen langs steile hellingen over gladde stenen,  door struiken worstelend, over omgevallen bomen heen klimmend naar je instapplekje. Het is soms al een hele tour om zonder blessures daar te geraken. Daar komt nog bij dat je onderweg bomen of andere obstakels (prikkeldraad) over de rivier kan aantreffen. Nogal frequent in Ardennen en Eifel. Levensgevaarlijk! Dit betekent alert zijn, op tijd uitstappen en overdragen op de meest onmogelijke plekken. Dat wil nog wel eens misgaan bij een oudere kayaker. Naast het krijgen van rimpels, grijze haren of helemaal geen haar kleven er meer beperkingen aan het ouder worden.  Je lichaam functioneert niet meer zoals je dat zou willen, je bent niet meer zo lenig en sterk. De onaangename consequentie is dat je het stramme lijf niet steeds op een soepele manier uit de boot krijgt, je evenwicht verliest en naast je boot in het water valt. En ja, dat betekent schrijven......

John

ww lieser elzback 20190108 13

Het was een mooie regenachtige dag met een aangename 5 graden toe wij instapte op de Elzbach. We begonnen gelijk goed bij een leuke passage waarna wij het mooie dorp van Moreal door mochten varen. Afvarend waren er weinig speelplekken in het begin maar er werd hier door wel leuk geoefend met achteruit varen. Wij werden bij de lunchplek zelfs verrast met een stukje blauwe lucht en de zon. Helaas bleef deze niet lang. Na de lunch kwamen er wel meer speelplekken waar leuk gesurft kon worden. Zelf nog met Sanne en Wessel zitten vechten om een mooie golf. We eindigde met varen in een mooie kloof (helaas met een boom er in.)

Erwin

ww lieser elzback 20190108 13

Instap: parkeerplaats bij station in Moreal

Uitstap: brug Kehrig - Dungenheim ( vrij grote parkeerplaatsje op uitstappunt)

Waterstand: 60cm Peilschaal Musch op de Ahr

Mening over waterstand: absolute minimum waterstand, bij deze waterstand ook geschikt voor beginners onder goede begeleiding. 3x om moeten dragen ivm bomen, daarnaast veel bomen waar we nu nog onder door konden. Vanwege de bomen en schrikdraad over de rivier bij hogere waterstanden (>75cm?) niet geschikt voor beginners. Ondanks korte traject van 6km door het spelen en omdragen hier 5uur over gedaan