Er waren vaarplannen voor Hemelvaart en Pinksteren. Beide initiatieven leken te sneuvelen door een tekort aan deelnemers. Erwin en ik besluiten onze Pinksterplannen aan de wilgen te hangen en aan te sluiten bij het hemelvaart team (Bart, Beatrix en Jenita). In de laatste week blijken ook Wessel en Lucas mee te kunnen zodat we uiteindelijk een best royaal team van 7 vaarders hebben.

De eerste twee auto's rijden woensdagavond weg, Lucas en Wessel starten donderdagochtend en missen daardoor wel de eerste vaardag.

Bart Beatrix en ik nemen bij Stuttgart een hotelletje, Jenita en Erwin besluiten door te rijden naar de instap van de Loisach en daar te kamperen.

Als wij rond half acht vanuit Böblingen bij Stuttgart voor de laatste 3 uurtjes weer in de auto duiken liggen Erwin en Jenita al 2 uurtjes in hun tentje op een strandje aan de Loisach.
De Fernpass op hemelvaartochtend werkt niet echt mee, tegen twaalven arriveren we pas op een overbevolkte instap van de Griesenschlucht van de Loisach. Tout wildwatervarend Beieren lijkt te zijn afgekomen op de mooie midden waterstand van de Loisach, te danken aan een paar fikse regendagen eerder in de week. De parkeerplaats is afgeladen met auto's busjes omkledende en kletsende kanoërs, het is een grote reünie. Eindelijk hebben we eens mazzel met de waterstand!

Een overdaad aan bolle creekers en state of the art "half slicers" wordt naar het water gesleept. Wij gaan eerst maar eens ontbijten/lunchen daarna omkleden en omrijden.


ww hemelvaart 20220526 loisach 3

De parkeerplaats is tegen de tijd dat wij instappen al lang en breed verlaten, we zijn een van de laatsten en hebben de Loisach voor onszelf, incidenteel komt er een treintje kanoërs ons achterop om binnen de kortste keren voor ons weer uit beeld te verdwijnen. Blijkbaar heeft heel Duits kanoland zichzelf omgevormd tot extreme racer in spe en rauscht zo snel mogelijk in een rechte lijn naar beneden, spelen met keerwaters, walsjes en golven, dat is er niet meer bij tegenwoordig :-(

ww hemelvaart 20220526 loisach 4

Voor ons wel heerlijk veel ruimte, we hebben de rivier voor onszelf, we spelen van keerwater naar keerwater, surfen, hangen in een walsje en constateren breed lachend dat we na 2 uur pas halverwege zijn. Een paar Duitse vaargroepen zijn al voor de tweede keer voorbij komen stuiven...

ww hemelvaart 20220526 loisach 5

De midden waterstand is top, lekker wat druk op het water, geen schrapen stenen in keerwaters of hoofdstroom, alles is mooi clean te varen en alles nodigt uit tot spelen.

ww hemelvaart 20220526 loisach 8

 

ww hemelvaart 20220526 loisach 9

Alle vijf zitten we lekker in de boot en hebben plezier. Bij de "Dom" is het even oppassen of de linker lijn open is zodat je niet door de middelste smalle doorgang hoeft. Dat gaat goed, eenmaal voorbij en terugkijkend ziet de midden doorgang er toch wel aanlokkelijk uit, iets voor de volgende keer.

ww hemelvaart 20220526 loisach 6

Na nog wat mooie stenentuinen een laatste drop langs een rotswandje en we zijn uit het smallere deel van de Griesenschlucht. De Loisach wordt breder en wat makkelijker. Na een rustig stuk neemt de verblokking echter weer flink toe en volgt het "treppenhaus" stevige blokken en een paar mooie walzen en golven.

ww hemelvaart 20220526 loisach 7

 

ww hemelvaart 20220526 loisach 10

Na nogmaals een paar stenentuinen met leuke speelplekjes wordt de rivier echt rustig en in een groene tunnel drijven we naar de uitstap. Ook daar is alle drukte al voorbij. Onze eerste dag is geslaagd.

Omkleden, auto ophalen en dan door naar de camping in Prutz in Oostenrijk, net voor de Zwitserse grens. De camping staat, voor onze begrippen, hartstikke vol. Achterin zijn echter wat plekken vrijgehouden voor fietskampeerders en kanovaarders. Verder staan er alleen maar campers en caravans waarvan een groot aantal uit Nederland.

Snel werpen we onze tenten en vertrekken daarna naar het camping terras voor een weizenbier met Schnitzel. Wessel en Lucas hebben at vertraging gehad en schuiven tegen acht uur aan op het terras. We zijn compleet, de kop is eraf! Morgen naar de Scuol strecke van de Inn in Zwitserland, oefenen op wat groter water met wat meer druk.

 Menno

Traject: Griesenschlucht: Parkeerplaats Grieswald tot Parkeerplaats bij het Zielhaus, vlak voor Grainau, 5 km WW III+ (heel klein plusje maar, eigenlijk zit hier geen echt WW IV in).

Peilschaal Partnachmünding: 118 - 116 cm, midden water.