Het is zondag 23 oktober en ik ga wildwaterkayakken op de Erft. Afgelopen maand heb ik de beginnerscursus bij de Batavier afgerond en het onderdeel wildwatervaren is daarbij niet aan bod gekomen. Ik kijk hier dan ook echt naar uit maar vind het ook wel een beetje spannend. Het is voor mij lang geleden dat ik op stromend water heb gekayakt.

Ongeveer twintig jaar geleden heb ik ook een beginnerscursus gevolgd bij de Batavier en destijds sloten we de cursus af op de Erft. Ik weet dus wel een beetje wat me te wachten staat. Echter, de Erft en omgeving is onlangs flink vergraven en het water schijnt anders te stromen.

Om 9.30 u verzamelen we bij het clubgebouw in Nijmegen en van daar gaan we met 4 auto's op pad. Organisator Patrick rijdt rechtstreeks vanuit Venlo en is al aanwezig als we aankomen bij de Erft.

Met z'n dertienen staan we op de parkeerplaats. Hiervan zijn er 8 beginners en 5 ervaren vaarders. Die 5 begeleiden ons die dag perfect en zorgen er voor dat we redelijk snel vertrouwd raken met de boot. Met ca 22 graden is het extreem mooi weer en in mijn neopreen pak, thermoshirt, anorak, reddingsvest en helm loopt het zweet al snel met straaltjes over mijn wangen.

Maar wat een waterpret! Met het puntje op 11 uur (of 1 uur) tegen de stroom in, opkanten en traverseren. Terwijl ik geconcentreerd en bijtend op mijn tong de overkant probeer te halen, hoor ik Patrick schreeuwen: "Wel vrolijk blijven kijken, hoor. Je doet dit voor je plezier".

Op het slalomparcours blijven we even spelen en af en toe valt iemand om. Maar met 22 graden is dat ook weer geen ramp.

Hierna verkennen we stroomafwaarts het heringerichte stroombed van de Erft. Ook de ervaren vaarders hebben het nieuwe parcours nog niet eerder verkend en weten dus ook niet precies wat ons te wachten staat.

De hoge, steile oevers zijn grotendeels afgegraven, waarschijnlijk om bij piekafvoeren meer water in het gebied te kunnen bergen. De omgeving is prachtig. Op veel plekken zijn boomstammen in het water gelegd, waardoor veel keerwatertjes zijn ontstaan. Erg leuk, maar van groot verval met stroomversnellingen is geen sprake (meer). Rick praat met weemoed over dé freestyleplek met wals die jammer genoeg verdwenen is.

In het laatste deel van de Erft zijn de oevers en stroombed ongemoeid gelaten. Daar resteert ons enig verval met 3 leuke stroomversnellingen alvorens we via de Rijn in de haven terug keren.

Als kers op de taart vliegen honderden trompetterende kraanvogels over ons heen, Wat een dag!

Ik heb genoten van de goede organisatie, het mooie weer, het varen en een leuke club mensen! ik kijk uit naar een volgende wildwaterdag (voor beginners).

Groeten, Martijn