Yes, het was weer zover! Het tweede wildwater uitje van het seizoen voor de beginners onder ons. Na het succes van de eerste keer in september, stond ik al te popelen om weer te gaan. Met een groepje van bijna 20 man gingen we op naar de Erft!

02 omkleden

Het was weer een gezellige, mooie en leerzame dag. Goede duidelijke uitleg van geduldige ervaren vaarders zorgden ervoor dat wij het extra goed onder de knie kregen. Moet je wel oppassen dat je niet net als ik, téveel na gaat denken over je slagen, vergeet goed op te kanten en vervolgens dus lekker mag zwemmen. Maar goed, zelfs dat was fijn, want daar leren we alleen maar van. En met het zonnetje op ons bolletje was het al helemaal genieten!

03 rik

Rik

Na de lunch stapten we boven de wals weer in om de Erft verder af te varen richting de haven van Neuss. Dat werd nog spannend toen we halverwege een bord passeerde dat we niet verder door konden. Hoewel… Op het bord stond dat auto’s, fietsers, voetgangers en ruiters er niet door mochten. Omdat er geen kano op stond en het er nog wel begaanbaar uit zag, besloten we het avontuur gewoon aan te gaan. In drie kleinere groepjes met onze ervaren Laura helemaal voorop, die heel scherp was op eventuele gevaren en duidelijke instructies gaf, voeren we de Erft af. Er werd flink genoten van de surfgolfjes, heerlijk! Uiteindelijk kwamen we heelhuids in de haven van Neuss aan, daar sprongen we in onze warme en droge kleren om tot slot de dag goed af te sluiten met natuurlijk, pizza! Kortom: een zeer geslaagde dag!

Jolien

 

11 jolien

Jolien

 

10 helegroep

We gaan afvaren!

Na het eerdere zeer succesvolle dagje Erft werd het tijd voor een tweede. Sommige nieuwelingen wilden graag een tweede keer, anderen konden de eerste keer niet. Met wat reclame maken kwamen we uiteindelijk op 11 (semi)beginners en dat alles onder de bezielende leiding van ondergetekende, Anke, Marije en Roel. We hadden zelfs vissers, Lucas V en Kasper waren hun skills aan het laten zien en bijwerken :)

12 lucas

Lucas

Wel was er ook slecht nieuws... de Erft zoals we hem kennen gaat dicht. Dat wisten we al wel, ergens over een paar jaar zouden de dagbouw-grondwater-wegpomp-pompen stoppen met pompen, en dan blijft er van de Erft weinig over.

Er kwam echter ook nieuws dat het al veel sneller zou gaan. Volgens http://kanustrecke.de/ zou de Erft vanaf 4 oktober (vanaf Wiesenwehr naar beneden) 2 weken dicht gaan voor 'Gehölzarbeiten' (houthakken). Er zouden linten hangen om het af te sluiten. De dag dat wij zouden gaan lag technisch gezien 'binnen' die 2 weken, maar niet binnen de 2 werkweken... We waren dus zeer benieuwd wat we aan zouden treffen. Ook zou er daarna "noch wenig Gelegenheiten" zijn om de Erft nog helemaal tot aan de Rijn te bevaren.

Bij aankomst zijn ik en Freek direct gaan buurten bij wat Duitsers die in de speelwals lagen. Zij wisten wel wat er gebeurd zou zijn, namelijk houthakken tegenover het voetbalveld, met de bedoeling de Erft weer terug te geven aan de natuur (een soort ruimte voor de rivier?), maar ze wisten niet of het nu open zou zijn. We concludeerden dat we maar gewoon eens moesten kijken: gauw erheen rijden. Daar was inderdaad een grote kaalslag, een lokaal bosje was totaal gekapt. Maar de rivier leek vrij! Zouden we het erop wagen? We zagen niet de beloofde linten... dus misschien waren de twee weken gewoon 2 werkweken? Het jeukte, want juist met beginners is afvaren zo mooi, als afsluiter van de dag. En dit zou wel eens de laatste keer kunnen zijn...

Het programma voor de lunch is bekend: de beginners krijgen instructie bij de spoorbrug. Een goede basis is belangrijk!

06 ilse

Ilse

Na de lunch zouden we - als we niet konden afvaren - nogmaals de slalombaan doen. Maar... na kort overleg was de conclusie: omrijden! We zagen geen redenen om het niet te doen. Zonnetje erbij, genieten aan!

18 maarten zonder peddel

Maarten laat zien dat je zonder peddel ook een heel eind komt

19 maarten nog steeds zonder peddel

Rachel, Rik, Maarten, Lilly

 

Halverwege nog even twijfel, maar daar zullen we het maar niet over hebben.

Er lagen toch nog een of twee bomen in de rivier, maar daar kon met een grote boog omheengevaren worden.

14 freek

Freek

Grote complimenten trouwens voor de zeer leergierige Rachel! Geen angst, en een groot vertrouwen in onze instructies. Traverseren door de grootste golven die we konden vinden, respect! Jammer dat de derde keer... minder goed ging. En nog meer jammer is dat dat niet alleen zwemmen, maar ook pleisteren werd... gelukkig was Femke in de buurt voor raad en daad.

15 rachel voor

Rachel voor...

16 rachel na

Rachel na!

Het was wat mij betreft een heel mooie dag - met een klein zwart randje - de Erft lijkt te moeten verdwijnen van ons lijstje rivieren voor beginners. Hij was juist zo ideaal! Wat we nu begrijpen is dat je hem vanaf medio 2022 wellicht nog (even?) kunt afvaren vanaf Wiesenwehr, maar nu is 'ie echt dicht.

Bram

 

20 rijn

Klein stukje Rijn

 

21 haven

Sporthafen Neuss

 

22 marije

Marije is altijd serieus!

 

23 haven detail

 

24 haven panorama

Sporthafen Neuss

 

25 pizza eten

De 'verplichte' pizza kon alleen afgehaald worden, gelukkig was er een parkje in de buurt